Astăzi, la sediul Brigăzii Rutiere din cadrul Poliției Capitalei, au fost repartizate polițiștilor 240 dispozitive audio-video Motorola, tip bodycam militar, care în prezent sunt folosite de poliția britanică. Acestea fac parte din lotul de 6000 de dispozitive pentru care Inspectoratul General al Poliției Române a reușit să încheie procedura de achiziție și care au fost repartizate colegilor din structurile operative spre a fi utilizate în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.
Proiectul pe care Sindicatul EUROPOL l-a demarat încă din anul 2016 a început să dea roade, după o serie de demersuri, discuții, dezbateri și presiuni pe care le-am avut atât cu MAI, cât și cu IGPR pentru a accepta și înțelege utilitatea acestor dispozitive.
Cronologia implementării proiectului ”bodycam pentru polițiști”:
08.11 2016 – https://sindicateuropol.ro/primele-camere-video-achizitionate-pentru-politisti/
11.11.2016 – https://sindicateuropol.ro/pistoale-cu-electrosocuri-si-bodycam-uri-o-necesitate-pentru-toate-politiile-europene/
24.11.2016 – https://sindicateuropol.ro/primul-material-filmat-cu-bodycam-uri/
09.12.2016 – https://sindicateuropol.ro/igpr-tergiverseaza-dotarea-politistilor-cu-bodycam-uri/
26.10.2017 – https://sindicateuropol.ro/primele-bodycam-uri-se-afla-in-posesia-politiei-romane/
23.11.2017- https://sindicateuropol.ro/avem-baza-legala-pentru-folosirea-bodycam-urilor/
23.02.2018 –https://sindicateuropol.ro/agentii-de-ordine-publica-din-bucuresti-vor-avea-bodycam-uri-in-dotare/
09.07.2020 –https://sindicateuropol.ro/agentii-de-ordine-publica-din-bucuresti-vor-avea-bodycam-uri-in-dotare/
Polițiștii de la poliția rutieră vor purta aceste aparate pentru a se proteja de eventualele reclamații în exercitarea atribuțiilor de serviciu. În fapt, bodycam-ul reprezintă cea mai obiectivă probă, atât în dovedirea modului de acțiune a polițistului, dar și a unor fapte de ultraj, fiind un sistem portabil care asigură înregistrarea audio-video a intervențiilor și acțiunilor polițiștilor.
Astfel că, după ce am demarat proceduri de achiziție, din anul 2017 până în prezent am oferit spre folosință unităților de poliție din țară peste 400 de dispozitive de înregistrare audio-video spre a fi utilizate de către colegii noștri din teritoriu din cadrul a 10 Inspectorate Județene de Poliție, cât și la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara și Poliția de Frontieră din cadrul Aeroportului Otopeni, în total fiind peste 400 de dispozitive, proiectul înregistrând rezultate benefice, contribuind astfel la transparentizarea interacțiunii dintre polițiști și cetățeni.
Proiectul organizației noastre a avut ca sursă cifrele alarmante prezentate în 25.11.2015 de către raportorul special al ONU pe probleme de sărăcie extremă şi drepturile omului, Philip Alston, conform căruia în perioada 2012-2014 au fost înregistrate peste 3000 de plângeri depuse împotriva organelor de poliție din România, ocazie cu care a recomandat, montarea unor camere video în secţiile de poliţie, inclusiv pentru a proteja autorităţile de acuzaţii nefondate.
Prin eforturile susținute și perseverența manifestată pentru îndeplinirea acestui deziderat, în luna septembrie a anului 2017, după nenumărate solicitări pentru lansarea unui proiect pilot, organizația noastră a reușit să determine reprezentanții IGPR să emită primul act administrativ care să stabilească dreptul polițiștilor de a folosi bodycam-uri.
Scopul implementării proiectului nostru a avut la bază în special 3 obiective importante:
- Asigurarea materialului probator pentru infracțiunile constatate de polițiști.
- Asigurarea materialului probator în cazul infracțiunilor de ultraj.
- Protecția polițiștilor față de acuzațiile false de purtare abuzivă, abuz în serviciu sau alte fapte de care au fost acuzați polițiștii de-a lungul timpului.
Chiar dacă mulți ne-au considerat nerealiști și că ideile noastre țin de domeniul științifico-fantastic, perseverență și îndârjirea pe care am manifestat-o ne-a ajutat să dăm naștere unuia dintre cele mai importante proiecte din ultimii ani care va contribui la protecția polițistului și la creșterea autorității lui, în contextul în care în ultima perioadă foarte mulți din colegii noștri au căzut victime ale infracțiunilor de ultraj, de cele mai multe ori autorii fiind lăsați în libertate din cauza lipsei unor mijloace de probă indubitabile precum sunt înregistrările audio-video ce pot fi realizate de un bodycam.
Ne punem speranța ca MAI să manifeste în continuare aceeași deschidere pentru achiziția acestor dispozitive de care să poată beneficia toți polițiștii din stradă, frontieră sau imigrări.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol
6 răspunsuri
SA vedem cati or SA le Tina deschise. Mai ales cand trebuie SA ia Mita….
Daca vorbiti de mita, sa nu vitam si de partes adversa, adica de cetatenii care offer mita doar pentru a scapa de applicare legii.
Buna seara! Avand in vedere ca a fost aprobata legea in care s-au deblocat concursurile pentru anumite posturi, o sa urmeze incadrari directe si in cadrul M.A.I. ?
In cadrul ANP s-au publicat deja mai multe informatii in legatura cu posturile scoase la concurs si de aceea va intreb daca in viitorul apropiat vor fi incadrari din sursa externa. Multumesc!
Să sperăm că nu vor mai fi încadrări directe în poliție. Cei încadrați direct anterior sunt de ajuns…
La ITPF Timișoara câte bucăți au fost distribuite? Dacă puteți să ne spuneți. Mulțumesc !
In acest moment au fost operationalizate doar bodycam-urile pentru Politia Capitalei. Pe masura ce vom primi informatii referitoare la distributia acesto echipamente in teritoriu, vom reveni cu detalii.