Avem baza legală pentru folosirea BODYCAM-urilor

Vă prezentăm primul document cu caracter normativ prin care se legitimează și reglementează folosirea dispozitivelor audio video, de tip bodycam, pe care, după îndelungi tratative, polițiștii le pot purta „oficial”. Cu toate că bodycam-urile apăreau în diferite reportaje comandate de către IGPR pentru a mima dorința de îmbunătățire a condițiilor în care polițiștii își exercită atribuțiile de serviciu, în realitate aceste dispozitive au fost folosite doar pentru poze și doar de ochii lumii. http://www.bihon.ro/atentie-politistii-vor-inregistra-discutiile-cu-persoanele-din-trafic/1848494

http://www.comunicare.mai.gov.ro/arhiva.php?subaction=showfull&id=1325168673&archive=1327906356&start_from&ucat=4

Iar când lansăm aceste acuzații, ne bazăm pe faptul că primul act administrativ care să stabilească dreptul polițiștilor de a folosi bodycam-uri a fost emis abia la sfârșitul lunii septembrie 2017, după solicitările noastre de a lansa un proeict pilot în acest sens. Vă reamintim că Sindicatul EUROPOL a fost prima organizație, încă din octombrie 2016, din prima lună de existență a organizației, care a pus accent pe nevoia de creștere a protecției și autorității polițistului prin utilizarea unor astfel de dispozitive, care vor reprezenta cea mai obiectivă probă atât în dovedirea modului de acțiune, dar și a unor fapte de ultraj.

http://sindicateuropol.ro/igpr-tergiverseaza-dotarea-politistilor-cu-bodycam-uri/

În momentul de față cele 20 de bodycam-uri puse la dispoziție de Sindicatul EUROPOL sunt folosite de către colegii din cadrul Brigăzii Rutiere, numai pe timp de noapte, datorită caracteristicilor tehnice foarte avansate care permit înregistrarea video în mediu nocturn la o calitate foarte bună. Celelalte 24 de bodycam-uri pe care IGPR intenționa să le cumpere fără ca acestea să fie testate, sunt cu mult sub nivelul tehnic necesar, fiind folosite numai pe timpul zilei.

Chiar dacă am fost condiționați de către IGPR și obligați să repartizăm cele 20 de bodycam-uri exclusiv pentru Brigada Rutieră, în perioada imediat următoare vom încerca să facilităm dotarea cu asemenea dispozitive și pentru structurile de ordine publică. Așteptăm în continuare sprijinul vostru pentru susținerea acestui proiect, la finalul căruia să putem concluziona cu date și cifre concrete necesitatea și avantajele folosirii bodycam-urilor. Este evidentă rezistența la schimbare a șefilor și chiar a unor colegi cu vechime în sistem, însă este de apreciat că polițiștii tineri vor o astfel de dotare. Mai jos atașăm dispoziția inspectorului general cu privire la modul de utilizare a acestor dispozitive.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

CITESTE AICI Dispozitia_ 82_body_camera

Sindicatul EUROPOL: Avem baza legală pentru folosirea BODYCAM-urilor

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Respect intregului colectiv pentru toate eforturile depuse.
    Propun o pagina se sugesti, unde colegi pot posta unele informatii ce ar fi de interes operativ dar mai cu seama JURIDIC.
    ADICA publicarea Ordinelor dar mai cu seama a NORMELOR DE APLICARE…cu respectarea diapozitiilor materie !

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută