Mai mulți ofițeri din Poliția de Frontieră Timișoara ar trebui destituiți pentru incompetență

,,În conformitate cu prevederile legii 360/2002 privind statutul polițistului cu modificările și completările ulterioare, ale Ordinului MAI nr.140/2016 privind activitatea de managment resurse umane în unitățile de poliție ale MAI cu modificările și completările ulterioare(…) ITPF TIMIȘOARA organizează concurs pentru ocuparea a 20 de posturi de execuție vacante de ofițeri de poliție din structurile operative.”     

Așa arăta pe pagină oficială a ITPF Timișoara anunțul care dădea speranțe agenților de poliție care îndeplineau criteriile de concurs, speranța la o carieră frumoasă,un sentiment de mândrie și stimă de sine. Eforturile unora urmau a fi răsplatite  după zile de studiu și stres, 18 candidați fiind declarați “ADMIS”, iar incertitudinea părea să se fi sfârșit.Nimic deosebit până aici, doar că ITPF Timișoara nu este instituția care excede în corectitudine, iar acest lucru s-a tot demonstrat de-a lungul timpului. Lipsa profesioniștilor din compartimentul resurse umane și-a spus cuvântul lăsând de câteva ori polițiștii fără funcții, aceștia fiind obligați să apeleze la instanță pentru a-și dobândi drepturile.

La dată concursului, deși sindicatul nostru a avut aprobarea Inspectorului General al Poliției de Frontieră pentru a participa la concurs pe post de observator, președintele comisiei de atunci a refuzat categoric să respecte acest lucru, evitând a da explicații și încercând a crea impresia unui concurs corect. Din nefericire, proasta gestionare a concursului i-a costat cu anularea parțială a concursului pe 4 dintre candidații declarați “admis”, dat fiind că în conformitate cu art.9 alin 3 din OMAI 140/2016, ,,membrii comisiei de concurs și ai comisiei de soluționare a contestațiilor au funcția cel putin egală cu cea prevăzută pentru postul scos la concurs”.

Greșeala impardonabilă a celor responsabili cu organizarea concursului a fost că, 4 dintre cele 20 de funcții scoase la concurs erau de ofițer specialist II , iar din comisia de concurs au făcut parte  și  polițiști cu funcția de ofițer specialist  III . La acea vreme, datorită reacției Sindicatului EUROPOL apărută în presă, ITPF Timișoara declara următoarele: “Prin urmare, în lipsa vreunei reglementări care să permită accesul reprezentanților sindicali în sala și în perioada în care se elaborează subiectele, considerăm că președintele comisiei împreună cu cei 14 membri, a procedat în mod corect și legal. ITPF Timișoara este o instituție care își desfășoară activitatea doar în spiritul respectării legii. Invităm toți partenerii de dialog la o mai amănunțită documentare privind cadrul legal care ne reglementează activitatea, inclusiv prin punerea la dispoziția acestora a actelor normative incidente”, se arăta în comunicatul de presă al Poliției de Frontieră Timișoara. https://www.pressalert.ro/2017/08/reacția-poliției-de-frontieră-timișoara-după-de-sindicaliștii-au-acuzat-că-există-suspiciuni-de-fraudă-la-concursul-de-trecere-corpul-ofiteri/

Considerăm că orice colectivitate trebuie să funcționeze cu structură de suport sănătoasă ,cu ordine interne descinse din acte normative incidente ce trebuie respectate întru totul de către angajați.În acest proces ,oamenii, prin instuțiile create în acest scop sunt sancționați, sancțiunea având rol exclusiv de educare și a înțelegerii nerespectării legii.Aceste disfuncționalități apărute în anumite situații, exemplu fiind cel de față , care au generat un cumul imens de frustrare în rândul celor cărora li s-au încălcat dreptul legal de a ocupa o funcție și de a fi avansați la gradul de subinspector, trebuie combătute, iar persoanele care se fac vinovate să fie sancționate.

O societate zdravănă, sănătoasă, nu poate funcționa dar mai ales progresa dacă regulile sunt încalcate, reguli juridice elementare ,obligatorii pentru fiecare membru al comisiei de concurs.Vinovatul(vinovații în cazul de față, pentru că nu este doar unul singur) trebuie să-și asume greșeala, să renunțe la a mai ocupă o funcție, dar mai ales să fie sancționat.Pentru că în cazul de față, situația nu are nicio rezolvare legală, afară de a acționa institutia în contencios administrativ. Avem speranța, ca sindicat care lupta pentru respectarea legii și a drepturilor polițiștilor că actualul șef al ITPF Timișoara care la data desfășurării acestui examen, activa în cadrul altui ITPF,  va respecta întru totul litera legii și va lua măsurile necesare pentru ca toți cei care se fac vinovați de  această gravă eroare să fie trași la răspundere și să fie demiși din funcțiile de conducere.

https://www.pressalert.ro/2017/08/suspiciuni-de-fraudă-la-concursul-de-trecere-în-corpul-ofițerilor-la-poliția-de-frontieră-timișoara-ce-nereguli-au-fost-semnalate/

Organizația noastră nu va permite ca această greșeală impardonabilă să se mai repete la nicio structura din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ținând cont că numai la sesiunea de anul acesta si cea de anul trecut au fost peste 50 de asemenea cazuri, am solicitat ca la modificarea Ordinului MAI 140/2016 să se introducă următorul articol “comisia  de concurs are obligația de a verifică, cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de desfășurarea primei probe/probei de concurs, îndeplinirea de către membrii comisiei de concurs a condițiilor de eligibilitae în raport cu funcțiile posturilor scoase la concurs.” ca o măsură de protecție pentru viitorii candidați față de eventualii manageri incompetenți. Așteptăm cu mare interes rezultatul cercetării disciplinare dispuse împotriva acestor incompetenți.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Mai mulți ofițeri din Poliția de Frontieră Timișoara ar trebui destituiți pentru incompetență

Distribuie

4 răspunsuri

  1. Rezultatele le-ai vazut ? Ce parere aveti ? Familia Bodo sot sotie ? Dar ca sotia adjunctului Cumpanasu , care este la criminalistica si vine cand vrea , nu face misiuni ca restul cadrelor in frontiera , dar are toate sporurile posibile la salar stiti ? Lumea tace de frica si rabda , dar daca sapati putin o sa va cruciti de ce aflati !

  2. Nu era mai simplu sa elimini de tot aceasta prevedere ? Voi sindicatele cand cereti o modificare pare ca nu aveti initiativa proprie. Nu va mai incurcati in prostiile inutile ale astora. Care e problema ca si un agent sa faca parte din comisie ? Nu e tot politisti sau agentul e prost ? Nu conteaza chestia asta cu functia cel putin egala. E doar un ordin MAI ca multe altele, inutile. Succes in abrogarea prevederii comuniste.

  3. Poate ca ar fi cazul sa inceapa prin a demisiona chiar doamna ministru.Parca nu sunt de ajuns problemele si surprizele pe care ni le-au pregatit guvernantii cu scumpirile fara acoperire,trecerea contributiilor pe angajat,mariri de salarii zero,ne-au mintit si acum se prefac ca nu stiu de ce sunt suparati oamenii afirmand faptul ca salariile nu scad si ca totul e in regula.Domnilor lideri de sindicat, se pare ca ministrul de interne Carmen Dan ne mai pregateste inca o ,,surpriza” de proportii:
    ,,Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, luni, că susţine în continuare eliminarea prevederii din Statutul Poliţistului care permite ieşirea la pensie a poliţiştilor la vârste de 44 şi 49 de ani, precizând că trebuie să rămână pensionarea la vârsta standard.”
    Ce ar insemna acest lucru?Dumneaiei pe ce planeta traieste?Conduce un minister si habar nu are ca a fi politist nu inseamna a fi tamplar cu tot respectul pentru aceasta meserie.Cum sa iesi la pensie la 60-65 de ani.Cred ca nu judeca ce gandeste! Ne puteti explica?
    Ce ne puteti spune? Se pare ca ea sustine ca are sprijinul senatorilor si deputatilor necesar ca sa efectueze modificarile in plan legislativ cat mai curand? Cred ca e momentul ca toate sindicatele din sistemul de aparare sa va dati mana si sa le pregatiti dumneavoastra o mare surpriza asa ,,noaptea ca hotii” ca tot e la moda si sa ii explicam ca un militar sau politist nu poate lucra pana la 60-65 de ani. Cum ramane cu grupa de munca ? Sindicatele sunt de acord cu o asemenea aberatie? Cu siguranta daca se va intampla asa cv vor pleca din sistem de doua ori mai multi colegi fata de cati au plecat dupa modificarile aduse la legea pensiilor si nici nu vor mai fi tentati tinerii sa aleaga o cariera in care isi risca viata,familia,copiii,sanatatea pe un salariu de 2500-3000 de lei si vor iesii la pensie la 60 de ani!!!

  4. Apropo. Astă vară, la adoptarea legii salarizării, spuneau că de la 01.01.2018, toate salariile cresc cu 25%. Acum spun că salariile nu vor scădea, nici vorbă să crească. Ceva de spus despre asta?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.