Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL este o organizație sindicală formată în cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru apărarea drepturilor fundamentale și profesionale ale polițiștilor.

Membrii fondatori ai acestei structuri au avut parte de experiențe negative din partea celorlalte organizații sindicale care, la un moment dat, au transformat lupta sindicală într-o „afacere” proprie pe care o gestionau în funcție de interesele lor personale.

Procesul actual de schimbare de generații în M.A.I., a scos în evidență o necesitate acută și o dorință a unei schimbări în ceea ce privește politica sindicală practicată până în acest moment.

Din acest motiv, inclusiv principiile de organizare a Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL diferă radical față de celelalte organizații sindicale, tocmai prin aplicarea inversă a puterii decizionale, în sensul că, la nivel central, liderii sindicatului au un rol de reprezentare a obiectivelor și intereselor filialelor create la nivelul fiecărui județ.

Pe baza acestui concept, revendicările promovate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, se vor baza pe nevoi și probleme obiective, de la nivelul de bază al structurii, respectiv de la polițiștii din stradă, care sunt primii care aplică legea și cei mai vulnerabili în privința răspunderii pe care o poartă.

Este deosebit de important să conștientizăm că procesul de demilitarizare a Poliției și Poliției de Frontieră, nu s-a realizat și la nivel de mentalitate. În această privință sunt multe etape pe care încă mai trebuie să le parcurgem pentru ca polițiștii să fie respectați la adevarata lor valoare.

Dacă noi, cei tineri, care mai avem de petrecut ani buni în acest sistem, nu începem să schimbăm ceva, nimeni nu o va face în locul nostru.

Ca și încheiere, deviza Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” este: „Viitorul ne aparține

Caută