Cine are grijă de copiii polițiștilor când sunt închise școlile

În urmă cu câteva zile a început școala după o perioadă de inactivitate de 6 luni de zile, iar unele unități de învățământ deja au început să planifice elevii la cursuri în perioade alternative, o săptămână  prezență la școală/ o săptămână școala online sau în perioade de câte două săptămâni.

În data de 28 august 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.

Conform actului normativ, e obligatoriu îndeplinirea a două condiții de către părinți:

  •  au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară;
  • celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

Zilele libere se acordă la cererea părintelui și va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, de o copie a certificatului/certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor în care solicită zilele libere

Angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, angajații din penitenciare și personalul din unitățile sanitare publice nu beneficiază de zilele libere prevăzute la art. 1. din ordonanță, făcând excepție familiile monoparentale pentru care  drepturile bănești aferente zilelor libere acordate sunt în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

În cazul în care ambii părinți își desfășoară activitatea în sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională sau în  unitățile sanitare publice, doar unul dintre aceștia are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% salariul de funcție corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Conform prevederilor art. 7 din actul normativ, constituie contravenție nerespectarea  de către angajator a obligației  de a acorda zilele libere, dacă angajatul solicită acest drept, sens în care  angajatorul se va sancționa cu amendă între 1.000 și 2.000 lei pentru fiecare persoană pentru care refuză acordarea zilelor libere, fără a depăși valoarea cumulată de 20.000 lei.

Deși au trecut mai bine de 3 săptămâni de la emiterea actului normativ, Ministerul Afacerilor Interne nu a emis încă norme metodologice de aplicare, în condițiile în care de săptămâna viitoare mulți dintre copii vor face alternativ școala online. Am solicitat MAI să întreprindă măsuri urgente pentru clarificarea acestor aspecte astfel încât  să se evite situația în care la nivelul  inspectoratelor de poliție  nu se va ști cum să se procedeze când se vor primi rapoarte din partea polițiștilor.

CITEȘTE AICI PREVEDERILE ORDONANȚEI

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Cine are grijă de copiii polițiștilor când sunt închise școlile

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Problema este pusa gresit! Copii sunt dusi/trimsi la scoala ca sa fie educati nu ca sa stea cineva cu ei! Te gandesti daca are cine sa stea cu ei inainte sa ii faci si angajezi bona sau apelezi la familia ta (bunici, nepoti, unchi, etc)! Scoala nu este bona sau baby sitter, ci locul unde copii sunt educati! De aia s-a degradat asa, pentru ca e folosita pentru orice altceva decat scopul in care a fost creeata!

  2. Buna seara! Mai stiti ceva de sporul Covid promis de Vela????????? Presupun ca aveti cunostinta ca a trecut de senat proiectul depus de Marcel Ciolacu privind acordarea unui stimulent Covid de 2000 de lei lunar pentru cadrele didactice si 1500 lei pentru personalul auxiliar din invatamant, pentru riscul enorm la care se expun odata cu inceperea scolilor. Desigur ca acest demers este unul populist si cu scop electoral avand in vedere numarul de beneficiari. Nu stiu ce parere aveti dumneavoastra dar pe mine ma deranjeaza enorm acest proiect si ar trebui in opinia mea sa aveti o reactie sau un punct de vedere. Nu poti sa te faci ca nu vezi efortul si sacrificiul salariatilor MAI aflati in prima linie de combatere a acestei pandemii si sa propui un proiect pentru o alta categorie socioprofesionala care a stat acasa 4(patru) luni cu veniturile intregi, nu a avut niciun risc de expunere la acest virus iar de cateva zile au inceput serviciul in mod sporadic si in conditii de siguranta sanitara maxima. Consider ca munca noastra nu a fost in niciun fel apreciata, ba mai mult suntem tratati cu batjocura de acest domn Ciolacu….

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută