IGPR tergiversează dotarea polițiștilor cu bodycam-uri

Avem prima reacție a Poliției Române pe subiectul dotării polițiștilor cu bodycam-uri care dovedește încă o data deficiențele și lipsa de viziune a managerilor în mâna cărora stau destinele polițiștilor. Deși solicitarea noastră a fost simplă și clară, respectiv faptul că punem la dispoziție 20 dispozitive de tip bodycam care să fie folosite pentru un proiect pilot de 3 luni, în cadrul structurilor de ordine publică și a structurilor rutiere, cu posibilitatea modificării acestor detalii, reprezentanții IGPR adoptă politica struțului.

Spunem asta deoarece, dacă la început ni se comunică faptul că IGPR are în intenție dotarea polițiștilor cu astfel de dispozitive, în următorul paragraf precizează că nu ar exista bază legală. Iar aceasta presupusă bază legală constă în completarea unei anexe dintr-un ordin și avizarea ei de către ditamai Consiliului de Supraveghere a Înzestrării.

Știm, păreți la fel de surprinși ca noi că există tot felul de comisii și consilii formale doar, doar or găsi și ei justificare pentru salariile pe care le încasează ca „polițiști”. Mai mult, suntem nemulțumiți de neseriozitatea afișată în condițiile în care, este evident că în lipsa acestor modificări, e clar că IGPR-ul are de fapt doar o intenție declarativă, de dragul de a părea că vor modernizare.

Dintr-un alt punct de vedere, trebuie să precizăm că au existat mai multe discuții și întâlniri pentru a pune la punct detaliile acestui proiect și chiar a existat o expertizare a acestor dispozitive de către specialiștii din IGPR, care au stabilit că sunt întrunite toate caracteristicile tehnice necesare.

Pretextul prin care se tergiversează implementarea acestui proiect, respectiv necesitatea existenței unui act de donație, este unul artificial deoarece organizația noastră a obținut aceste dispozitive tocmai pentru a le dona pentru folosința polițiștilor.

Curios este faptul că au mai existat cel puțin două astfel de proiecte, de utilizare a bodycam-urilor, unul în 2013 la Poliția Autostrăzi și încă unul la IPJ Sibiu. De asemenea, sub diferite forme, IGPR primește și autoturisme pe care le folosește pe perioade limitate de timp. Oare pentru utilizarea acestor mijloace, nu a fost nevoie de modificarea prevederilor referitoare la normele și tabelele de înzestrare?

Sindicatul EUROPOL va reveni cu adresa către MAI și IGPR și va ramane pe poziții ferme asupra necesității protecției polițiștilor care sunt în prima linie și care nu au niciun fel de mijloc prin care să se apere contra oricăror forme de intimidare, amenințare sau violență. Mai mult, în domeniul măsurilor de sănătate și securitate în muncă, care trebuie incluse în Acordul colectiv, vom negocia alocarea unor sume de bani pentru dotarea polițiștilor cu astfel de mijloace pentru protecția lor.

Alăturat atașăm adresa IGPR pentru transparență.

adresa-igpr

Sindicatul EUROPOL: IGPR tergiversează dotarea polițiștilor cu bodycam-uri