Primele BODYCAM-uri se află în posesia Poliției Române

Au trecut mai bine de 11 luni de când am lansat propunerea de a pune la dispoziția Poliției Române echipamente audio-video (bodycam) care să ajungă la polițiștii rutieri și cei de ordine publică cu scopul de a se proteja atunci când aplică legea.

Cu toate că am avut parte de multe piedici și de multe dificultăți birocratice, astăzi vă anunțăm că 20 de astfel de dispozitive, puse la dispoziție de Sindicatul EUROPOL au intrat în dotarea Brigăzii Rutiere. Scopul acestui proiect avea la bază în special 3 obiective importante:

  1. Asigurarea materialului probator pentru infracțiunile constatate de polițiști.
  2. Asigurarea materialului probator în cazul infracțiunilor de ultraj.
  3. Protecția polițiștilor față de acuzațiile false de purtare abuzivă, abuz în serviciu sau alte fapte de care au fost acuzați polițiștii de-a lungul timpului.

Chiar dacă IGPR-ul a refuzat să accepte oferta noastră inițială, din luna noiembrie 2016, de a repartiza  bodycam-uri la sectiile de poliție cu cea mai intensă situație operativă și la Brigada Rutiere, apreciem schimbarea de optică asupra acestui subiect, atât din partea IGPR. Mai mult, trebuie să admitem deschiderea și susținerea pe care am avut-o din parte doamnei ministru, Carmen Dan, care nu a ezitat niciun moment atunci când am readus în discuție acest proiect care ne-a fost refuzat constant până la acest moment. Suntem încrezători că utilizarea acestor dispozitive va aduce o valoare adăugată autorității și protecției polițistului.

Mulți ne-au considerat nerealiști și că proiectele noastre sunt din „filme”, perseverență și îndârjirea pe care am manifestat-o ne-a ajutat să inițiem acest proiect, despre care suntem siguri că va schimba viitorul muncii de poliție. Chiar m-aș hazarda să afirm că acesta este unul dintre cele mai importante inițiative din ultimii ani care va contribui la protecția polițistului și la creșterea autorității lui.

Mulți vor întreba de ce a durat așa de mult, iar răspunsul este cât se poate de simplu: șefii Poliției nu au interesul să existe aceste dispozitive care asigură aplicarea corectă a legii chiar dacă vorbim de oameni politici, de deputați, senatori sau de oameni de afaceri. Știm o serie de cazuri de corupție unde șefii puneau presiune pe polițiști să nu aplice legea.

Polițiștii nu vor mai trebui să justifice prin zeci de rapoarte de ce au folosit forța sau mijloacele din dotare, nu vom mai fi la mâna procurorilor și judecătorilor încercând să ne demonstrăm nevinovăția și nu vom mai fi purtați aiurea pe la parchete sau instanțe pentru a da explicații pentru faptul că am aplicat legea. Toate acestea vor fi înlocuite de simpla vizionare a imaginilor ce vor fi înregistrate de bodycam.

Mai este important să spunem că Sindicatul EUROPOL a fost singur în tot acest demers, nu am fost sprijiniți de colegii celorlalte sindicate și cu toate că suntem la început de drum, am făcut sacrificii importante pentru a putea să punem la dispoziție cele 20 de bodycam-uri. Este important să avem sprijinul și suportul polițiștilor pentru acest proiect pentru a putea să ne asigurăm că proiectul va căpăta dimensiuni naționale și în cel mult 36 de luni, toți agenții de poliție din stradă să beneficieze de aceste dispozitive. Doresc să le mulțumesc celor care au fost alături de noi și ne-au încurajat să nu renunțăm și îi asigur că vom lansa și alte proiecte în favoare polițiștilor pentru că așa cum știți deja, deviza organizației noastre tinere este:  Viitorul ne aparține!

Cosmin Andreica – Președintele Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Primele BODYCAM-uri se află în posesia Poliției Române

Distribuie

3 răspunsuri

  1. Va rog sa lasati un link sa vedem de unde au fost achizitionate bodycam-urile pt ca vreau sa-mi cumpar si eu una. Cred ca merita investitia

  2. Eu …și sunt convins că si alți colegi, m-am dotat singur pt că in ziua de azi sunt super necesare…la felul cum se comportă unii cetăteni de ” bună credință” ! Ba am fost amenințat si de femei..să vezi ce tupeu fantastic au…dar când văd camera pe haină..le mai piere din pofta aia de șmecher !

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.