Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL vă informează despre finalizarea primului proiect important de la lansare. Este vorba despre prima investiție pe care o facem pentru polițiști, și în care credem cu tărie.
Așa cum am precizat încă de la început, prin intermediul Sindicatului EUROPOL, vrem sa promovăm o altfel de luptă sindicală.
Vrem sa spargem barierele stabilite de celelalte sindicate și să ne trezim din letargia sindicală în care ne aflăm de mai bine de 2 ani, timp în care niciun sindicat nu a mai produs rezultate.
De aceea, anterior lansării Sindicatului EUROPOL, la începutul lunii septembrie 2016, prin intermediul unui sondaj pe facebook, în grupul POLITISTI ADEVARATI, unde sunt peste 12.000 de membri (polițiști, ziariști, dar și simpli cetățeni) am evaluat nevoia și necesitatea unor dispozitive audio-video care să fie purtate de polițiștii care intră în contact direct cu cetățenii.
Tot în susținerea acestui demers, am avut întâlniri cu reprezentanții Direcției Generale Anticorupție și a Inspectoratului General al Poliției Române, pe care i-am invitat să ne susțină în demersul nostru de a achiziționa astfel de dispozitive, în cadrul unui proiect pilot, cu o durată de 3 luni, în urma căruia să analizăm impactul pe care aceste dispozitive (bodycam-uri) le au asupra muncii de poliție. Ambele structuri au agreat utilizarea acestor dispozitive, cu observația că își doresc ca protocolul de colaborare să fie încheiat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.
Ne-am obișnuit cu frica de asumare a răspunderii, mai ales că punerea în practică a acestui proiect, va genera o serie de „realități” pe care cei din vârful conducerii, refuză să le vadă.
În momentul de față, organizația noastră a achiziționat un prim lot de 10 dispozitive, pe care, le vom pune la dispoziția polițiștilor de ordine publică și poliție rutieră din cadrul Poliției Capitalei.
Protocolul de colaborare între Sindicatul EUROPOL și Ministerul Afacerilor Interne urmează să fie semnat în cel mai scurt timp, în condițiile în care nu au fost invocate până în acest moment niciun fel de observații sau obiecțiuni cu privire la propunerea pe care am înaintat-o.
Prin această primă acțiune a Sindicatului EUROPOL, ne dorim să deschidem un nou drum către ceea ce înseamnă apărarea drepturilor profesionale ale polițiștilor.
Nu ne asumăm niciun merit și nici nu avem pretenția să se spună despre noi că am inventat apa caldă sau mersul pe bicicletă. În ultimii ani au mai fost demarate astfel de proiecte de către M.A.I. la Poliția Autostrăzi, inclusiv de către Poliția Locală București, despre care știm oricum că au ajuns să dețină dotări mai bune ca ale noastre, și de multe ori degeaba, dar suntem singura organizație sindicală care s-a implicat efectiv în materializarea acestei idei.
http://www.comunicare.mai.gov.ro/arhiva.php…&
http://www.digi24.ro/…/politistii-locali-dotati-cu-o-camera…
Cifrele de la care am pornit în demersul nostru au fost prezentate în 25.11.2015 de către raportorul special al ONU pe probleme de sărăcie extremă şi drepturile omului, Philip Alston, care a recomandat, montarea unor camere video în secţiile de poliţie, inclusiv pentru a proteja autorităţile de acuzaţii nefondate. Din declarațiile acestuia, în perioada 2012-2014 au fost înregistrate peste 3.000 de plângeri depuse la adresa organelor de poliţie din România, un număr de 14 s-au soldat cu urmări judiciare, iar patru au dus la condamnări.
În acest context, dacă numai 4 plângeri din 3000 au fost soldate cu condamnări, oare cine i-a protejat pe ceilalți 2996 de polițiști când erau plimbați pe la parchete, cine i-a apărat în fața procurorilor, care de multe ori îi priveau din oficiu ca fiind vinovați, cine răspunde de daunele și prejudiciile pe care acești polițiști, a căror viața familială, privată sau chiar carieră le-a fost afectată de acuzații nefondate?
Sunt întrebări la care nu mai așteptăm răspunsuri, dar care trebuie să ne motiveze pe viitor să facem ceva pentru creșterea autorității polițistului, pentru protejarea integrității sale, dar și pentru a nu mai fi vulnerabili în fața unor false acuzații de purtare abuzivă, abuz în serviciu, ș.a.m.d.
Vă rugăm să rețineți finalul acestui demers. Toate sindicatele au idei și ne vorbesc despre ce ar trebui făcut, dar asta nu este suficient. Noi am transformat o simplă idee în realitate și am pus-o pe masa ministrului, asta e diferența între realitate și ficțiune.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL
2 răspunsuri
Cu tot respectul pt initiativa si pt faptul ca a ajuns pe masa ministrului, dar acest lucru il poate face fiecare politist care are un smartphone. Personal cred ca exista alte situatii care trebuie aduse in atentia ministrului. Dar poate ca asta e doar parerea mea
Fiecare politist are propria lista de prioritati. Acest proiect a fost generat de nevoia de protectie pe care multi politisti au invocat-o. Asta nu inseamna ca activitatile noastre se concentreaza doar pe acest proiect.