Pistoale cu electrosocuri și bodycam-uri – o necesitate pentru toate polițiile europene

Noi demersuri importante au fost realizate pentru modernizarea dotării polițiștilor din România. Profitam de orice ocazie pentru a lupta cât mai eficient și profesionist pentru drepturile polițiștilor. Cosmin Andreica, președintele Sindicatului EUROPOL, a profitat de participarea sa la un modul de pregătire organizat în Malta, sub egida Organizației Națiunilor Unite, și a luat legătura cu președintele Sindicatului Polițiștilor din Malta, dl. Sandro Camilleri.

malta-policeCu această ocazie cei doi au împărtășit problemele cu care se confruntă polițiștii din ambele țări și au stabilit bazele unei colaborări. Deși Malta este o țără de dimensiuni mici, să nu uităm că s-a aflat pentru mult timp sub dominație britanică și încă există o puternică influență și o intensă colaborare cu Marea Britanie. Fapt ce o poziționează în rândul țărilor avansate ca dezvoltare. Președintele Sindicatului EUROPOL a prezentat proiectul aflat în lucru, referitor la dotarea polițiștilor cu dispozitive audio-video (bodycam) și realizarea unui studiu de impact asupra necesității dotării tuturor polițiștilor operativi cu astfel de echipamente de către minister.

Președintele Sindicatului Polițiștilor din Malta a apreciat proiectul și dorește să îl implementeze și la nivelul sistemului lor. Sindicatul Polițiștilor din Malta ne-a pus la dispoziție legislația cu privire la folosirea pistoalelor cu electrosocuri (taser) care se află în dotarea poliției malteze de aproximativ 3 ani. Astfel, pornim cu un avantaj foarte important, încă înainte de a demara cel de-al doilea proiect ce vizează dotarea polițiștilor cu pistoale cu electroșocuri. Vom avea oportunitatea de a folosi experiența și toate celelalte date pe care poliția malteză ni le va pune comunica pentru o justificare cât mai aprofundată a acestui subiect. Au fost purtate discuții și cu privire la cariera polițiștilor maltezi, care promovează în carieră pe baza unui sistem transparent.

Pe parcursul întâlnirii au fost abordate și subiecte legate de cariera polițiștilor, salarizare dar și sistemul de pensii. Dacă în cazul legislației privind pensiile, exista puncte comune, în cazul sistemului carierei polițiștilor maltezi, acesta este unul transparent, obiectiv și bazat exclusiv pe criterii de performanta și experienta. Si legislația privind salarizarea este la fel de transparenta și predictibila. Polițiștii sunt plătiți la fel pentru aceeași munca iar sarcinile lor sunt concret stabilite. Nu exista situații ca în România, când agentul si ofițerul prestează exact aceeași munca, însă salariile sunt diferite.

Polițiștii maltezi au experimentat bodycam-urile achiziționate pentru proiectul nostru iar reprezentatul Sindicatului Europol a testat funcționalitatea pistolului cu electroșocuri. La nici o luna de la înființare, Sindicatul EUROPOL stabilește primul contact la nivel european și a pus bazele unei colaborări directe în raport cu proiectele comune pe care le vom derula. Este important ca organizatia noastra sa găsească reprezentare la nivel european cu ajutorul organizațiilor la care suntem afiliați prin Federatia PUBLISIND, pentru a găsi susținere în demersurile și proiectele viitoare. Problemele profesionale cu care se confrunta polițiștii din toată Europa sunt similare, de aceea trebuie sa facem front comun și sa coagulam lupta sindicala la nivel european.

Viitorul ne aparține

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Pistoale cu electrosocuri și bodycam-uri – o necesitate pentru toate polițiile europene

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută