După 5 ani avem procedură pentru intervenția față de bolnavii psihic

După îndelungi dezbateri cu reprezentanții IGPR și MAI în care am arătat că estimările au reliefat că în România există aproximativ un milion de persoane ce suferă de tulburări psihice iar din 2017 polițiștii au fost lăsați să acționeze la întâmplare, să “se orienteze” la fața locului, fără a avea siguranța legalității modului de intervenție sau a activităților desfășurate din momentul depistării bolnavilor psihic care puneau în pericol ordinea și liniștea publică, siguranța persoanelor ori bunurilor acestora, într-un final avem și Procedura de Sistem nr. 16 privind intervenția față de anumite categorii de persoane.

Cu toate acestea, nu puține au fost situațiile în care colegii noștri au fost solicitați să intervină pentru aplanarea unor conflicte în care erau angrenate persoane bolnave psihic, fiind nevoiți să dispună măsuri în vederea imobilizării și transportării acestora la unități medicale de specialitate, deși polițiștii nu au avut parte de traininguri psihocomportamentale care să fie aplicate pe diferitele situații pe care le întâlnesc, cum sunt intervențiile asupra unor oameni care se află în episoade maniacale, în care nu mai resimt durerea și niciun fel de stimuli exteriori, ori care sunt deconectați în totalitate de la realitatea din jur.

Deși ultimele demersuri pe care Sindicatul EUROPOL  le-a întreprins în cursul anului 2021 la nivelul MAI cu privire la lipsa unei proceduri care să reglementeze modalitatea de intervenție față de persoanele cu tulburări psihice, a fost nevoie de încă un an până când specialiștii din IGPR au elaborat o procedură de sistem în acest domeniu dar care totuși nu a fost prelucrată tuturor polițiștilor din țară ca urmare a superficialității cu care șefii unităților teritoriale de poliție tratează această problematică.

Conform procedurii, constatăm că asistăm la un moment istoric al instituției în care este tratată modalitatea în care polițiștii vor aborda și vor comunica în situațiile în care intervin față de anumite categorii de persoane, cum ar fi minorii, cele aflate sub influența alcoolului ori a substanțelor psihotrope, precum și cele cu tulburări psihice.

Pentru prima dată constatăm că instituția invocă tipurile de comunicare în ceea ce privește abordarea persoanelor, cum ar fi:

  • Comunicarea verbală;
  • Comunicarea non-verbală;
  • Elemente ale comunicării verbale și non-verbale care identifică amenințări;
  • Semnale de avertizare nonverbală ce indică o posibilă manifestare necooperantă a persoanelor;
  • Semnale de avertizare verbală ce indică o posibilă manifestare necooperantă a persoanelor.

Atragem atenția însă asupra faptului că simpla lecturare a acestei proceduri nu poate înlocui o activitate de pregătire sau training psihocomportamental destinat modalităților de intervenție față de persoanele ce traversează episoade maniacale, Poliția Română trebuind să asigure o pregătire de specialitate pentru colegii noștri astfel încât modul în care aceștia își vor exercita atribuțiile de serviciu să nu înregistreze anumite carențe.

Un alt element de noutate al acestei proceduri este reprezentat de depistarea, interceptarea, imobilizarea și conducerea acestei categorii de persoane la o unitate medicală pe care Sindicatul EUROPOL a semnalat-o reprezentanților Direcției de Ordine Publică, respectiv faptul că polițiștii NU vor însoți persoana cu tulburări psihice în habitaclul ambulanței. Activitatea de însoțire a echipajului medical se va realiza în mod separat, cu autospeciala de serviciu, cu respectarea regulilor principale de conducere preventivă.

În situația în care constatați că la nivelul unităților de poliție în care vă desfășurați activitatea vi se dispune în continuare să însoțiți persoanele cu tulburări psihice în habitaclul echipajului medical, ne puteți transmite punctual aceste aspecte pe adresa de e-mail sindicateuropol@gmail.com.

CONSULTĂ AICI PROCEDURA PRIVIND INTERVENȚIA FAȚĂ DE ANUMITE CATEGORII DE PERSOANE!

Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol

 

 

Sindicatul EUROPOL: După 5 ani avem procedură pentru intervenția față de bolnavii psihic

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.