Bilanțul oricărei instituții publice ar trebui să reprezinte un moment important în care sunt prezentate componentele mecanismelor de funcționare, rezultatele obținute în cadrul activității profesionale, resursa umană avută la dispoziție și modul de utilizare a acesteia în raport cu baza logistică și financiară angrenată pentru îndeplinire obiectivelor instituționale, respectiv îndeplinirea indicatorilor profesionali.
Aceste aspecte ar trebui să fie dezbătute la bilanțul Poliției Române la care să participe partenerii de dialog social care au un rol important, recunoscut de lege, pentru a reprezenta interesele profesionale, economice, sociale, cultural-artistice și sportive, precum și al apărării drepturilor individuale și colective ale acestora prevăzute în contractele colective și individuale de muncă, în acordurile colective de muncă și raporturile de serviciu, în convențiile colective de muncă, precum și în legislația națională, în pactele, tratatele și convențiile internaționale la care România este parte (Legea nr. 367/2022 privind Dialogul social).
Este deja cunoscut faptul că în cursul anului trecut ”doctorul” în energie, Lucian Bode în virtutea cenzurii comunistoide a sediului în care a funcționat Comitetul Central, printr-o adresă clasificată, a trasat tuturor unităților de poliție din țară ca la activitatea de bilanț să nu fie invitate organizațiile sindicale, obicei preluat se pare și de către reprezentanții IGPR.
Până la acest moment am constatat că ședințele de bilanț de la nivelul inspectoratelor județene de poliție s-au organizat fără a fi invitate și organizațiile sindicale, printre acestea putând să evidențiem DGPMB, IPJ Mureș, IPJ Caraș-Severin, iar în cursul zilei de mâine se va desfășura inclusiv bilanțul IGPR denumit ”Evaluarea activității Poliției Române”, activitate realizată de asemenea cu ușile închise, fără participarea partenerilor sociali.
În acest sens am transmis o solicitare Poliției Române, fără a primi măcar o comunicare informală cu privire la decizia de implementare a unei opacități instituționale, în care am evidențiat faptul că alegațiile reprezentanților IGPR referitoare la preocuparea manifestată față de colaborarea cu organizațiile sindicale sunt pure tentative de mimare a dialogului social.
Îngrijorător este inclusiv faptul că în România anului 2024, cu un jalon important în PNRR în ceea ce privește dialogul social, 449 C14 – I4 Intrarea în vigoare a legislației privind dialogul social, care să prevadă un dialog social și negocieri colective semnificative și oportune, în conformitate cu recomandările OIM, conducerea Ministerului Afacerilor Interne aprobă tacit această practică de eliminare a transparenței și de limitare a relațiilor dintre instituție și partenerii sociali.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol
Un răspuns
La nivelul Directiei de Logistica din IGPR, sedinta de bilant pe anul 2023 a fost condusa de cel care este împuternicit adjunct al inspectorului general si care, pana la inceputul lunii decembrie, a fost directorul Directiei de Logistica. Practic, omul s-a evaluat singur. Oare o fi fost multumit?
Noaptea mintii…