Astăzi, începând cu ora 09:00 la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc o ședință a Comisiei de dialog social prezidată de secretarul de stat Romeo Simionescu în cadrul căreia a fost supus dezbaterii proiectul de Ordin al viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne privind condiţiile de stabilire a majorării salariale pentru munca suplimentară prestată în cursul anului 2024 de personalul cu statut special, precum şi activităţile deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut ce a fost pus în Transparență decizională.
Elementul de noutate al actului normativ, comparativ cu vechea formă a acestuia este reprezentat de limitarea numărului de ore pe care polițiștii/personalul militar din MAI le pot presta, acesta fiind redus de la 360 la 180 de ore, măsura fiind reglementată inițial de prevederile art. III alin. 1 din OUG nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene:
(7) În situația prevăzută la alin. (3) și (4), munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru se poate plăti numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de șeful ierarhic, în scris, fără a se depăși 180 de ore anual.
Este important de reținut existența unei distincții, respectiv aceea că proiectul de ordin nu se referă la orele suplimentare prestate în zilele de sâmbătă, duminică și alte zile de sărbători legale ori zile în care nu se lucrează conform prevederilor legale, acesta reglementând în mod strict situația orelor ce pot fi efectuate de către personalul MAI peste durata normală a programului de lucru exclusiv în zilele lucrătoare.
Fără a realiza, prin aceste noi reglementări MAI-ul practic se autosabotează ajungând în imposibilitatea de a-și mai plăti angajații pentru munca suplimentară în raport de deficitul uriaș de personal, în contextul în care conform statisticilor anilor precedenți în cursul lunii mai polițiștii deja se apropiau de vechiul plafon de 360 de ore suplimentare.
După prezentarea acestor situații, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne ne-au precizat că au în vedere depunerea unor amendamente de modificare a OUG nr. 115/2023 pentru a elimina riscurile în care polițiștii vor fi puși în situația de a nu fi plătiți pentru activitatea prestată peste durata normală a programului de lucru în alte zile decât cele nelucrătoare. Un lucru este însă cert la acest moment, respectiv că polițiștii și militarii din cadrul MAI nu se vor prezenta la serviciu după depășirea plafonului de 180 de ore suplimentare atâta timp cât nu vor fi plătiți.
În finalul dezbaterilor au fost aduse în discuție atât problemele legate de veniturile salariale reprezentanții Direcției Generale Financiare comunicându-ne că proiectele de acte normative ce țin de actualizarea salariilor de grad și a normei de hrană au fost inițiate urmându-și fluxul legislativ, fără a putea invoca în mod cert un orizont de timp.
Cu privire la norma de echipare reprezentantul Direcției Generale Logistice ne-a precizat că urmează să între în vigoare o modificare a OMAI nr. 183/2021 astfel încât absolvenții promoțiilor 2022-2023 cât și personalul încadrat direct în perioada 2021-2023 să beneficieze de restanțele acumulate reprezentate de contravaloarea în bani a normei de echipare având în vedere că de la absolvire, respectiv încadrare nu au primit suficiente elemente din componența uniformei pentru a-și putea desfășura activitatea în condiții corespunzătoare.
Vă vom informa în continuare cu privire la stadiul acestor acte normative pe parcursul procesului de intrare în vigoare.
CONSULTĂ AICI PROICETUL ORDINULUI DE MINISTRU PRIVIND PLATA ORELOR SUPLIMENTARE!
CONSULTĂ AICI REFERATUL DE APROBARE A ORDINULUI DE MINISTRU PRIVIND PLATA ORELOR SUPLIMENTARE!
CONSULTĂ AICI MODELUL DE CENTRALIZATOR LUNAR PRIVIND MUNCA SUPLIMENTARĂ!
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol
2 răspunsuri
,,Nu se vor prezenta la serviciu după depășirea plafonului de 180 de ore suplimentare atâta timp cât nu vor fi plătiți,”
Ce fac eu jandarm în situația asta? Va spun eu Parchetil militar ma mănâncă.
Oricum mulțumesc sindicatelor din poliție pentru demersurile si eforturile pe care le fac , pentru ca pe lângă voi mâncăm și noi jandarmi.
Sa trăiți! Cu solda de grad am inteles , dar din câte am citit și norma de hrana este in cărți.. Deci avem șanse pentru amândouă?ar fi un plus considerabil