Proiect de OUG! PREDOIU cere eliminarea AVERTISMENTELOR pentru șoferi

După mai bine de 8 ani, în care Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General al Poliției Române, conduse de facto de către secretarul de stat Bogdan Despescu, au negat vehement că ar impune o normă de amenzi, deși au fost nenumărate dovezi în acest sens cu exemple concrete pe care Sindicatul EUROPOL le-a semnalat, constatăm că în realitate scopul este exact acela de a întoarce polițiștii împotriva cetățenilor și vice-versa.

Pentru realizarea acestui deziderat la data de 06.10.2023 pe site-ul MAI a fost pus în Transparență decizională Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere, act normativ care ne-a atras atenția prin instituirea unei ,,derogări” de la prevederile OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.

Practic, putem concluziona că ”luminații” din MAI au constatat că infrastructura rutieră din România nu reprezintă o cauză a accidentelor rutiere, stresul acumulat de șoferii care sunt nevoiți să piardă ore în șir în trafic din cauza ambuteiajelor. Motiv pentru care, mare parte dintre aceștia, pe anumite segmente de drum depășesc regimul legal de viteză, ori forțează culoarea roșie a semaforului pentru a mai recupera din timpul pierdut. Așa cum se poate constata din cuprinsul notei de fundamentare a proiectului de act normativ, pur și simplu au stabilit, fără vreun studiu independent sau vreo analiză coerentă, că tragediile de pe drumurile publice au loc din cauza faptului că polițiștii aplică avertismente scrise sau verbale.

Fenomenul conducerii de autovehicule sub influența drogurilor este prezentat deja ca o normalitate, iar în acest sens inițiatorul proiectului de act normativ, respectiv MAI, găsește de cuviință ,,tratarea” efectelor acestuia prin interdicția de a fi aplicate AVERTISMENTE CONTRAVENȚIONALE pentru sute de fapte cu o gravitate redusă. Cu alte cuvinte, sub pretextul combaterii traficului și consumului unor astfel de substanțe, ministrul Predoiu are misiunea de a aduce mai mulți bani la bugetul de stat, prin faptul că pentru toate faptele de natură contravențională, care au asociate și puncte penalizare, polițiștii vor aplica în mod OBLIGATORIU, măsura contravențională a AMENZII.

Astfel, „cei care au prezentat puncte de vedere, din punct de vedere, din punct de vedere al percepției siguranței publice”, după cum spunea secretarul de stat Despescu în conferința de presă memorabilă, aprecierea inițiatorului este că va scădea consumul de droguri și alcool dacă nu se vor mai aplica AVERTISMENTE pentru abaterile precum: nepurtarea centurii de siguranță, nerespectarea indicatorului acces interzis, faptul că nu au fost folosite luminile de întâlnire, staționare/oprire neregulamentară etc. Practic, toate faptele de mai jos pentru care legiuitorul prevede și aplicarea de puncte penalizare, vor fi sancționate exclusiv cu AMENDĂ. Insistăm pe acest detaliu pentru a nu înjura gratuit polițistul că nu a fost indulgent, deși sunteți la prima abatere.

După cum puteți observa, pentru majoritatea contravențiilor ce pot fi săvârșite la un moment dat pe drumurile publice de către participanții la traficul rutier, cei ce dețin frâiele Ministerului Afacerilor Interne, își doresc ca polițiștii să nu mai aplice avertismente verbale sau scrise. Practic, aceștia anulează dreptul polițiștilor de a analiza pericolul social al faptei, de a ține seama de împrejurările concrete în care a fost săvârșită fapta contravențională, de modul și mijloacele de săvârșire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă, precum și de circumstanțele personale ale contravenientului, în baza cărora să decidă, în mod independent, aplicarea unei sancțiuni proporționale în raport de aceste considerente statuate, de altfel, în OG nr. 2/2001.

Articolul 5

(1) Sancțiunile contravenționale sunt principale și complementare.(2) Sancțiunile contravenționale principale sunt:

a) avertismentul;

b) amenda contravențională;

(5) Sancțiunea stabilită trebuie să fie proporțională cu gradul de pericol social al faptei săvârșite.

Articolul 7

(1) Avertismentul constă în atenționarea verbală sau scrisă a contravenientului asupra pericolului social al faptei săvârșite, însoțită de recomandarea de a respecta dispozițiile legale.(2)Avertismentul se aplică în cazul în care fapta este de gravitate redusă.(3) Avertismentul se poate aplica și în cazul în care actul normativ de stabilire și sancționare a contravenției nu prevede această sancțiune.

Articolul 21

(3) Sancțiunea se aplică în limitele prevăzute de actul normativ și trebuie să fie proporțională cu gradul de pericol social al faptei săvârșite, ținându-se seama de împrejurările în care a fost săvârșită fapta, de modul și mijloacele de săvârșire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă, precum și de circumstanțele personale ale contravenientului și de celelalte date înscrise în procesul-verbal.

Așadar, un conducător auto cu venituri salariale minimale care a greșit în trafic pentru prima dată va primi aceeași amendă cu șoferul unui bolid de lux, cu venituri salariale mult peste media națională. Știm cu toții că, în general, statul român recuperează sumele datorate din amenzi mult mai ușor de la omul de rând care are conștiință socială comparativ cu diverse beizadele sau alți ,,filantropi” ai țării care nu realizează venituri oficiale, nu dețin bunuri mobile ori imobile pe numele lor, ci dețin, probabil, proprietăți prin paradisuri fiscale.

Aceasta este doar o mică parte din multitudinea de modificări propuse de conducerea MAI, multe dintre ele imposibil de aplicat din cauza lipsei logisticii și lipsei de personal.

CONSULTĂ AICI PROIECTUL DE ACT NORMATIV PRIVIND MODIFICAREA OUG NR. 195/2002!

CONSULTĂ AICI NOTA DE FUNDAMENTARE A PROIECTULUI DE ACT NORMATIV!

CONSULTĂ AICI TABELUL COMPARATIV AL MODIFICĂRILOR!

Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Proiect de OUG! PREDOIU cere eliminarea AVERTISMENTELOR pentru șoferi

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută