Peste 95% din agenți beneficiază de sporul de studii superioare

Avem primele rezultate ale analizelor pe care inspectoratele de poliție județene au fost obligate să le realizeze pentru a pune în aplicare Decizia 51/2020 prin prisma prevederilor OUG 75/2020, pentru etapa privind acordarea sumei compensatorii reprezentate de sporul de studii superioare de 25% din salariul de funcție corespunzător anului 2009.

Primul IPJ din țară care a finalizat în integralitate toate etapele procesului de analiză este IPJ Vâlcea, unde peste 95% din agenții de poliție cu studii superioare au fost nominalizați să beneficieze de acest drept salarial, corespunzător colegilor care deja îl aveau în plată, din prisma utilității materiilor de studiu parcurse pe durata facultății în raport cu sarcinile și atribuțiile din fișa postului.

Apreciem în mod deosebit preocuparea conducerii IPJ Vâlcea, a structurii de resurse umane și chiar a șefilor nemijlociți, care au fost receptivi și au ținut cont de aspectele pe care le-am prezentat în urma întâlnirilor avute cu conducerea Direcției Management Resurse Umane.

De asemenea, apreciem și contribuția reprezentanților Filialei Vâlcea a Sindicatului EUROPOL care s-au implicat activ, atât în sprijinirea agenților de poliție cât și a șefilor nemijlociți care întâmpinau dificultăți în analizele pe care trebuiau să le întocmească. Acesta este un rezultat firesc al colaborării și al dialogului social, al cărui unic beneficiar este agentul de poliție, care timp de 5 ani a fost efectiv „furat” la salariu de interpretările greșite ale legislației realizate de către cei cu mințile luminate din MAI, al căror singur scop era să limiteze cât mai mult acordarea drepturilor financiare.

Acest pas este deosebit de important, nu neapărat din perspectiva celor aproximativ 75 lei pe care agenții de poliție îi vor primi în plus la salariu pentru viitor, dar mai ales pentru demnitatea lor, în condițiile în care, deși își puneau la dispoziția instituției cunoștințele acumulate pe perioada absolvirii instituțiilor de învățământ superior, nu erau recompensați în niciun fel.

Iar în acest sens, vă reamintim de politica de cadre realizată „cu dedicație” pe care în urmă cu un an, IPJ Hunedoara a practicat-o pentru a elimina din oficiu posibila concurență a agenților care au absolvit studii superioare la concursul organizat pentru ocuparea unui post de ofițer în cadrul structurii de investigații criminale. La acel moment, s-a impus ca cerință de ocupare a postului, diplomă de licență în orice domeniu de studii (teologie, speologie, asistență socială, horticultură etc) dar cu condiția ca persoana să aibă vechime de 2 ani în domeniul de studii absolvit.

Cu alte cuvinte, un agent care avea 15 ani vechime în structurile de investigații criminale și care avea absolvită Facultatea de Drept, nu putea participa la concurs pentru simplul fapt că nu avea cum să dovedească faptul că a avut un job în domeniul studiilor absolvite. De aici rezultă că acel post a fost „gândit” cu dedicație pentru fiica, fiul, vărul, nepotul unui șef sau a unui „colaborator” de-al șefului care dorea să intre în sistem direct ca ofițer și pe urmă să ajungă să le fie șef unor polițiști care avea zeci de ani de experiență în spate.

În continuare, vom urmări cu multă preocupare ca această activitate, de analiză a studiilor în raport cu atribuțiile din fișa postului să fie realizată corect și obiectiv, bazându-ne pe principiile enunțate în materialele postate anterior pe site.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Peste 95% din agenți beneficiază de sporul de studii superioare

Distribuie

11 răspunsuri

  1. Cu privire la sporul de fidelitate nu au fost intampinate probleme. Se va acorda in functie de transele de vechime pe care fiecare coleg le-a inregistrat in sistem. Pentru 5 ani/5%, pentru 10 ani/10%, pentru 15 ani/15%, pentru 20 de ani/20%.

 1. „să le fie șef unor polițiști care avea zeci de ani de experiență în spate”
  După studiile superioare ar fi bine ca fiecare sa faca si liceul, poate si scoala generala. S-ar putea sa-i prindă bine.

 2. Sunt agenti cu studii superioare care nu au dat o contraventie in viata lor, lucrand in operativ. Ce faceti cu restul de 5 procente printre care sunt oameni care au avut realizari mult mai multe fata de cei cu studii superioare, de multe ori chiar i-au coordonat in munca pe acestia si din diferite motive (stiau ca fara pile sau pupincurism nu vor ajunge ofiteri) nu au urmat o facultate care de multe ori este inutila in munca de politie.

  1. Noi ne rapportai la legislatia din 2004 care a prevazut acest spor pentru agentii de politie care au absolvit institutii de invatamant superior. Chiar si Legea 153/2017 prevede aceasta distinctie intre agentii de politie cu studi medii si cei cu studi superioare.

 3. De ce nu se face trimitere si la pensionarii MAI,cadre militare,care au terminat studii superioare,cu licenta,inainte de anul 2004?Nu se rerspecta legea in vigoare,dar exista discriminare totala intre cadrele militare. In esenta sunt multe alte comentarii care se pot face.Astept un raspuns prin email.Multumesc!

 4. Este un pas înainte pentru recunoașterea drepturilor polițiștilor încălcate cu rea vointa de atâția ani . Dar cum se calculează totusi procentul de 25% din salariul de functie sau de baza încât să rezulte suma de numai 70 lei ? Este strigător la cer ! Nu trebuiau in mod normal actualizate salariile conform deciziei judecătorești și apoi calculat procentul de 25 % ?

 5. Decizia 51/2020 și prevederile OUG 75/2020, nu se referă doar la sporul de studii superioare, se impune a fi soluționată si actualizarea sporului de fidelitate cât și salariului de funcție la nivel maxim!!!!!!!!!!

  1. Aceeasi forma de invatamant, la distanta sau frecventa redusa, a fost absolvită și de angajatii din alte institutii publice sau de alți angajați din domeniul privat.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.