MODELE de analize pentru sporul de studii superioare. Tu te încadrezi?

Continuăm demersurile noastre de a sprijini agenții de poliție cu studii superioare pentru a beneficia de suma compensatorie reprezentată de sporul de 25%, și vă punem la dispoziție câteva analize cadru, cu titlu de exemplu, care să faciliteze atât înțelegerea mai ușoară a șefilor față de ceea ce au de făcut, dar și încurajarea colegilor să pretindă acest drept.

Așa cum v-am relatat, după Decizia ÎCCJ 51, MAI fiind obligat să stabilească nivelul maxim și să îl pună în aplicare, a promovat OUG 75/2020 care stabilește direcțiile ce trebuie urmate de ordonatorii de credite. Cu toate acestea, textul OUG 75/2020, în privința sporului de studii superioare, stabilește generic maniera de acordare, însă vine cu un element de noutate prevăzut și în Decizia ÎCCJ 51, respectiv acordarea acestui drept tuturor agenților de poliție corespunzător condițiilor în care beneficiază și ceilalți polițiști.

Concret, șeful nemijlocit nu trebuie să stabilească sarcini suplimentare, nu trebuie sa analizeze oportunitatea acordării și nici să limiteze numărul de beneficiari prin fel de fel de condiții artificiale care nu se regăsesc în lege. Mai mult, utilitatea studiilor superioare trebuie să se realizeze prin asocierea atribuțiilor din fișa postului cu materiile studiate în cadrul instituției de învățământ superior, fără însă să existe o condiție care să stabilească un număr minim de asocieri.

În această idee, în urma întâlnirii pe care am avut-o la nivelul Direcțiilor de Resurse Umane de la nivelul IGPR și IGPF, am apreciat disponibilitatea și deschiderea acestor structuri pentru a identifica un mecanism unitar menit să vină în sprijinul celor care sunt nevoiți să întocmească aceste analize. Iar cu riscul de a ne repeta, mai jos prezentăm pe scurt propunerea promovată de organizația noastră, la care au achiesat și directorii celor două structuri:

 • Pe baza datelor transmise de structurile de resurse umane, șefii nemijlociți identifică agenții care deja beneficiază de acest drept salarial, verifică domeniul de studii care a stat la baza acordării sporului și îl alocă tuturor celorlalți agenți care au studii similare cu cei care deja beneficiază de dinainte de anul 2010;
 • Dacă nu sunt identificate situații dintre cele mai sus enunțate, șefii nemijlociți, pe baza datelor transmise de structurile de resurse umane cu privire la documentele de studii ale agenților de poliție, vor asocia atribuțiile/sarcinile de serviciu ale polițiștilor în raport cu materiile din fișa matricolă. Chiar și o singură asociere dacă este identificată, șeful nemijlocit propune acordarea dreptului.
 • Dacă nu ne aflăm în niciuna din primele două etape, în a treia etapă, se analizează cerințele de ocupare ale postului în cazul ofițerilor încadrați la nivelul structurii. Această analiză este relevantă pentru că de-a lungul timpului, au existat concursuri de trecere în corpul ofițerilor sau încadrări directe în anunțurile cărora, condițiile de studii erau menționate generic „…să dețină diplomă de licență într-unul din domeniile de studii” sau era enumerată o paletă largă de specializări. Și în aceste condiții, dacă la nivelul structurii de ordine publică de exemplu, ai un ofițer care a ocupat acel post având impusă doar condiția de a avea o diplomă de licență, de ce să pretinzi unui agent doar anumite specializări.

Până în momentul de față am efectuat peste 250 de analize cadru pentru colegii care au apelat la serviciile noastre, documente care au reprezentat și modele pentru șefii nemijlociți care nu știau cum să procedeze și nici nu au fost instruiți, și am răspuns întrebărilor a peste 500 de colegi care ne-au interpelat pe diferitele canale de comunicare pe care le punem la dispoziția voastră (whatsapp, facebook, instagram, e-mail etc). De aceea, continuăm acțiunea noastră de sprijin, punându-vă la dispoziție câteva modele cadru pentru Poliție, Poliție de Frontieră și IGI în domeniile ce încadrează cel mai mare număr de agenți de poliție.

Precizăm că numele și prenumele inserate în conținutul acestor modele de analiză sunt cu titlu exemplificativ, totodată forma și conținutul acestora poate să difere în funcție de modul în care au fost concepute, însă relevant este ca disciplinele studiate, conform foilor matricole, să fie corelate cu atribuțiile din fișa postului, astfel încât se poate constata că nu există vreo categorie de studii superioare absolvite, care să nu aibă legătură cu activitatea pe care fiecare agent de poliție o desfășoară la locul de muncă.

În continuare, suntem la dispoziția agenților de poliție și șefilor nemijlociți ai acestora pentru orice lămuriri de care au nevoie în vederea aplicării prevederilor OUG 75/2020.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: MODELE de analize pentru sporul de studii superioare. Tu te încadrezi?

Distribuie

11 răspunsuri

 1. Sunt agent de poliție la un Post de Poliție Rurală, am calitatea de organ de cercetare penală împotriva a poliției judiciare, dosare în lucru.
  Am absolvit în sistem Bologna Facultatea de inginerie, specializarea ingineria și protecție mediului în agricultură, cu diplomă de licență și un masterat în specializarea Drept ad-tiv și statutul funcționarului public, cu diplomă de master.
  În foaia matricolă de la masterat apare ca am studiat codurile civile și penale, drept comunitar european, printre alte cursuri. Am atribuții de serviciu pe Planul FITOS.
  În situația mea, beneficiez de spor de studii superioare?
  Mulțumesc.

  1. Puteti beneficia fara probleme insa doar raportandu-va la materiile studiate pe timpul facultatii, nu si a masterului.

 2. Absolvent al colegiului (inginer zootehnist-promotia 2000- studii echivalente la momentul actual tip Bologna nivelul 1) Ion Ionescu de la Brad Iași din cadrul facultății de Agronomie și Medicina Veterinara Iași pot fi luate în calcul ca studii superioare pentru sporul de 25%in condițiile în care sunt agent de poliție ordine publica cu aviz de poliție judiciară?

  1. In situatia absolvirii colegiului, nu a fost emisa diploma de licenta, iar din aceste considerente, nu puteti beneficia de sporul corespunzator.

  1. Acest spor este prevazut din 2004 exclusiv pentru agentii de politie. Pentru personalul contractual, se organizeaza examene de promovare si sunt platiti pentru studiile superioare.

 3. Sunt angajata la serviciul pașapoarte ca agent, dar la compartimentul informatica. În fisa postului am, pe lângă atribuțiile specifice postului de informatician și TOATE atribuțiile unei colege de la compartimentul de Pașapoarte. Am licență în Drept. Pot beneficia de spor de studii superioare? De menționat ca lucrez în aceleași condiții cu colegii de la compartimentul pașapoarte, fix aceleași, cot la cot dar înlocuiesc ofițerul pe informatica când e în concediu. MULȚUMESC!!!

 4. Buna ziua am lucrat 34 de ani in MAI la IPJ GALATI si am iesit la pensie in 2017 luna februarie ziua16 in 2010 am terminat facultatea .De cind am terminat si pina am trecut in rezerva nu am beneficiat de spor de studi sa dat numai la cei care au terminat in 2009 acum pot beneficia de acest spor ce acte i-mi trebuie si unde sa ma adresez

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.