OUG s-a adoptat! Povestea gradului și asumarea surprinzătoare a Guvernului

În urmă cu câteva minute, de la nivelul Cancelariei prim-ministrului, Sindicatul EUROPOL a primit informarea conform căreia Guvernul României a adoptat ordonanța de urgență care include actualizarea salariului de grad și a normei de echipare, urmând publicarea urgentă în Monitorul Oficial. Ieri, în plenul Consiliului Economic și Social, vicepremierul Cătălin Predoiu a susținut proiectul de OUG. Președintele SNPP/PUBLISIND, având calitatea de membru al plenului CES, a propus avizarea favorabilă a proiectului. Proiectul a fost avizat favorabil în unanimitate și a fost transmis Guvernului spre adoptare. 

Atunci când avem de criticat o facem fără ezitare. La fel este însă necesar să recunoaștem când ceva bun ne surprinde cu adevărat după mulți ani de lovituri încasate. În articol focusăm strict pe salariul de grad pentru a face puțină lumină și pentru a evidenția un aspect care a produs o surpriză plăcută raportat la așteptările noastre justificat pesimiste în privința capacității normale de asumare la nivelul guvernelor din ultimii ani.

Urmărind firul cronologic al evoluției cadrului normativ care reglementează salariul de grad, marcăm momentele cheie în parcursul acestui drept atipic, după cum urmează:

  • 2009 – Legea 330/2009 prima lege-cadru – prevede o anumită valoare a salariului de grad (agent – 324 lei brut), însă legea este suspendată prin OUG 1/2010 iar valoarea dreptului îngheață la nivelul în plată în luna decembrie 2009 (247 lei); nu produce efect prevederea conform căreia – soldele/salariile de grad se actualizează în funcție de evoluția coeficientului de ierarhizare 1,00, prin ordin al ordonatorului principal de credite.
  • 2010 – Legea 284/2010 a doua lege-cadru – prevede o alta valoare a salariului de grad (agent – 247 lei brut) corelat cu valoarea efectiv în plată; este ignorată dispoziția – cuantumul soldei de grad/salariului gradului profesional deținut se actualizează prin hotărâre a Guvernului, proporțional cu evoluția valorii coeficientului de ierarhizare 1,00. La nivelul structurii de apărare se calculează coeficientii de multiplicare pentru actualizarea dreptului conform legii-cadru prin raportare la valoarea de referință de 600 de lei prevăzută de Legea 284/2010 (agent 247 : 600=0,4116 rotunjit la 0,412)
  • 2017 – Legea 153/2017 a treia lege-cadru (în vigoare dar suspendată) prevede o noua valoare a salariului de grad (agent – 250 lei)  dar dreptul se menține înghețat la 247 lei în pofida prevederii – cuantumul soldei de grad/salariului gradului profesional deținut se actualizează proporțional cu evoluția salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, prin hotărâre a Guvernului.
  • 2023 – Prin OUG 168/2022 se decide actualizarea parțială a salariului de grad la nivelul stabilit prin HG; se emite HG 28/2023 (agent – 625 lei brut)
  • 2024 – Prin OUG era așteptată actualizarea integrală a salariului de grad la valoarea brută de 1360 de lei pentru un agent, calculată la salariul minim în plată (!) dar …
    • SURPRIZA constă în valoarea superioară a acestui drept decisă în Guvern respectiv 1980 lei brut, practic cu 45% mai mult decât ne așteptam conform calculelor. Cu privire la valoarea netă în plată, rămâne 792 lei net pentru un agent (față de 429 lei – calcul inițial).
    • Fără să accentuăm prea mult pe detalii, comparăm acest plus cu restanța la actualizarea normei de hrană și observăm faptul că pe medie la nivel de familie ocupațională, valoarea netă a “plusului” acoperă exact cei 420 de lei care ar aduce norma de hrana de la 34 lei pe zi la 48 de lei cât este prevăzut în ultimul ordin aplicabil în structură.

Detaliul compensatoriu din finalul raționamentului de mai sus nu elimină perspectiva de actualizare propriu-zisă a normei de hrană în perioada imediat următoare, demers pentru care milităm, la pachet cu deblocarea sporului de pericol și a chiriei, dar totuși repară indirect prejudiciul produs prin prelungirea plafonării normei de hrană, iar aspectul nu poate fi trecut cu vederea întrucât este prima asumare de acest tip la care suntem martori după anul 2009! Reamintim faptul că impactul minim pe salariile polițiștilor de penitenciare este de 1040 lei net (actualizare grad și echipare) cu perspectivă de creștere cu 40% a normei de echipare în perioada următoare, aspect discutat de SNPP cu conducerea ANP!

Am denumit salariul de grad “drept atipic” pentru că este singurul element din sistemul nostru de salarizare care se calculează prin raportarea unor coeficienți de multiplicare (distincți de coeficienții de ierarhizare) la un reper dinamic, în creștere permanentă, respectiv salariul minim pe economie. De menționat este și faptul că acest element nu se mai regăsește în alt domeniu de activitate, nu face parte din salariul de funcție (echivalentul salariului de bază pentru civili) și nu generează alt impact pe venituri cu excepția chiriei dacă aceasta s-ar actualiza (actualizarea chiriei ar impune o creștere cu 150%, impactul bugetar foarte mare crescând dificultatea demersului).

Având în vedere normele existente precum și actualizarea anterioară operată în 2023, revendicările și așteptările noastre pentru 2024 au vizat actualizarea salariului de grad proporțional cu salariul minim pe economie (pe lângă alte revendicări) și pentru asta am militat în ultimii ani, începând cu primul miting pentru actualizarea gradului organizat de SNPP în 2022.  Salutăm astăzi decizia Guvernului României de a aproba o actualizare superioară așteptărilor personalului din structura de apărare. motiv pentru care SNPP și EUROPOL decid amânarea acțiunii de protest anunțate în 25 martie 2024, de Ziua Poliției Române – pentru data de 9 mai 2024, de Ziua Europei.

Alăturat atașăm Proiect de OUG pentru stabilirea unor drepturi specifice personalului Ministerului Apărării Naționale,… pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale, precum și pentru adoptarea unor măsuri privind retenția și atragerea personalului în aceste domenii precum și Nota de fundamentare

Sindicatul EUROPOL: OUG s-a adoptat! Povestea gradului și asumarea surprinzătoare a Guvernului

Distribuie

11 răspunsuri

  1. Felicitări pentru implicare și rezultate! Cum rămâne pentru viitor cu norma de hrana și compensatia pentru chirie? Acestea, pe când preconizati ca le vom primi?

  2. Bună ziua! Următoarele creșteri salariale, după cele de anul acesta, anul 2028 – la alegeri. La anul sigur taxe și impozite noi sau mărite 😁. Se știe cumva și cu ce dată se aplică? Martie sau aprilie?

  3. Bună ziua! Pentru personalul civil care muncește atât pentru ei cât și pentru alții la ei nu v-ați gândit, ei sunt inexistenți pentru dumneavoastră. As dori vă rog să-mi răspundeți la această întrebare . Vă mulțumesc!

  4. Dupa ce ati tipat ca vrem si aia si aia si aia, acum le multumiti si ii si pupati in c*r, auzi ca indirect acopera neactualizarea normei de hrana. Voi chiar nu gândiți deloc comunicatele astea de spuneti asa ceva?

  5. Stie cineva daca modificarile intra in vigoare cu 1 Martie, 1 Aprilie sau din momentul publicarii in monitorul oficial?
    Intreb deoarece nu mi-am decontat concediul pe anul asta si daca nu intra in vigoare de la 1 Martie mi-as lua 3-4 zile de concediu sa nu pierd cei 1600Ron. Altfel depasesc plafonul.
    Multumesc!

  6. Buna ziua!
    Cei care in anul 2023, am primit uniforma de servici OP – agenti, mai luam bani de haine la voloarea actualizata anul acesta? sau acest drept se sisteaza? Ce am inteles de la Logstica Echipamente ca mai au sa ne dea uniforma de reprezentare.
    Multumesc!
    Pe grupul Europol nu se menioneaza nimic.

  7. La Politia Romana se sisteaza norma de echipament incepand cu luna viit sau ne bucuram si noi de cresterea valorii echipamentului?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută