Noi reguli privind călătoria în Spațiul Schengen începând cu 31 martie

În Monitorul Oficial am României nr. 250 din 22.03.2024 a fost publicată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 25/2024 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul străinilor și a frontierei. În fapt, Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență în ședința din 21.03. 2024, pentru a adapta legislația în domeniul frontierelor la cerințele Deciziei (UE) 2024/210, care elimină controalele la frontierele aeriene și maritime între Bulgaria, România și restul statelor Schengen începând cu 31 martie 2024.

Ordonanța stabilește următoarele măsuri care vor produce efecte cu 31.03.2024, astfel:

  • Poliția de frontieră va efectua controale nesistematice pentru minorii români care călătoresc în state Schengen, cu accent pe protecția copiilor împotriva traficului de persoane. Odată cu aderarea la Spațiul Schengen pe cale aeriana și maritimă, nu vor fi eliminate obligațiile prevăzute de Legea 248/2005 în ceea ce privește ieșirea minorilor din țară.
  • Companiile de transport aerian pot solicita polițiștilor de frontieră escortarea străinilor fără documente valide, iar costurile vor fi suportate de companie.
  • Se introduce un mecanism pentru reintroducerea controalelor la frontierele interne în anumite situații, ce urmează a fi stabilite prin hotărâre de guvern.
  • Se abrogă prevederile din Legea 265/ 2010 pentru modificarea OUG 104/2001 referitoare la organizarea Poliției de Frontieră.
  • Se actualizează reglementările privind vizele și șederea ilegală conform noilor cerințe ale Codului frontierelor Schengen.

CITITI INTEGRAL PREVEDERILE OUG 25/2024

 

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Noi reguli privind călătoria în Spațiul Schengen începând cu 31 martie

Distribuie

3 răspunsuri

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.