OUG privind salariul de grad produce efecte!

Astăzi, în urmă cu aproximativ 30 de minute, în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 254  a fost publicată OUG privind stabilirea unor drepturi specifice ministerului Apărării Naționale și a unor cheltuieli determinate de pregătirea și executarea unor misiuni în afara teritoriului național, în vederea realizării și menținerii capabilității aferente achiziției sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord Bayraktar TB2 și a altor programe de înzestrare, pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale, precum și pentru adoptarea unor măsuri privind retenția și atragerea personalului în aceste domenii.

Exceptând titulatura destul de lungă a actului normativ prezentat, este vorba despre OUG-ul în baza căruia personalul militar, polițiștii şi poliţiştii de penitenciare vor beneficia de un cuantum actualizat al soldei de grad/salariului gradului profesional deţinut începând cu data intrării în vigoare a acesteia, respectiv data publicării în Monitorul Oficial.

EXTRASE DIN ORDONANȚA DE URGENȚĂ A GUVERNULUI

Art. XI – Pentru personalul militar, poliţişti şi poliţiştii de penitenciare, cuantumul actualizat al soldei de grad/salariului gradului profesional deţinut se acordă începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Art. XII – Toate instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională acordă, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, valoarea financiară anuală a normei de echipare și valoarea financiară a drepturilor de echipament la nivelul actualizat al acestora, potrivit prevederilor legale specifice, în vigoare.

Actul normativ prezintă și câteva elemente de noutate, fiind în măsură să vi le expunem pe cele ce pot avea o relevanță cu impact asupra drepturilor salariale, astfel:

Pe lângă cele două aspecte sus-menționate, ordonanța de urgență mai aduce o serie de noutăți, dintre care cele mai relevante sunt:

Art. VIII (1) Personalul din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, care participă la realizarea și menținerea capacității operaționale a structurilor/unităților, pentru îndeplinirea misiunilor specifice, beneficiază de o majorare salarială în cuantum de până la 30% din solda de funcție/salariul de funcție/salariul de bază. (2) Structurile/unitățile se stabilesc prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării. (3) Perioada, categoriile de personal şi mărimea majorării salariale se stabilesc prin ordin al conducătorului instituției.

Cu privire la acest aspect, conform notei de fundamentare a OUG menționăm că vor fi impactate din punct de vedere salarial, în mod pozitiv, activitățile profesionale a căror desfășurare au incidență în domeniul migrației, combaterii criminalității organizate și a traficului de droguri, precum și măsurile de ordine publică, securitate națională și de colaborare transfrontalieră pentru îndeplinirea acțiunilor specifice de aderare la spațiul Schengen.

Art. VII (2)  – „(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), pentru personalul din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, indemnizația de delegare sau de detașare se acordă în cuantum dublu față de cel stabilit potrivit Hotărârii Guvernului nr. 714/2018 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării în interesul serviciului, pe durata participării la misiuni de instrucție, exerciții militare și aplicații, în tabere sau în poligoane, cu participare internațională, cu o durată mai mare de 48 de ore, pe teritoriul României, la o distanţă mai mare de 5 km de localitatea în care îşi au locul permanent de muncă, pentru care specificul activităţilor nu permite înapoierea la sfârşitul zilei de lucru în localitatea în care îşi au locul permanent de muncă.”

În privința indemnizației de delegare/detașare facem precizarea că în conformitate cu prevederile HG nr. 714/2018 aceasta se ridica la valoarea de 23 lei/zi, iar în urma publicării OUG, începând cu data de 25.03.2024 valoarea acesteia va fi în cuantum de 46 lei/zi.

Referitor la impactul strict al salariului de grad asupra veniturilor nete ale militarilor, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare, vă punem la dispoziție tabelul integral cu toate gradele din sistemul de apărare națională, precum și valorile comparative ale sumelor aflate în plată, diferențelor de încasat față de valorile calculate la salariul minim actual, cu precizarea că noile valori ale salariului/soldei de grad produc efecte asupra pensiilor doar pentru viitor.

Vă aducem în atenție marcajul vizibil colorat în care veți regăsi valorile brute și nete ale salariului de grad pentru militari, polițiști și polițiști de penitenciare, ocazie cu care evidențiem una dintre cele mai semnificative evoluții pe linia drepturilor salariale din ultimii ani. Este important de reținut că acestea reprezintă rezultatul mobilizării polițiștilor pentru acțiunea de protest ce fusese programată în cursul acestei zile în fața Ministerului Afacerilor Interne și subliniem încă o dată faptul că nu ne vom opri aici, fiind extrem de importantă actualizarea normei de hrană având în vedere creșterea inflației.

În privința cuantumurilor normei de echipare vom reveni în materialele viitoare, rămânând ca în data de 9 Mai 2024 să ne întâlnim în stradă la protest pentru revendicarea drepturilor ce ni se cuvin.

CONSULTĂ AICI, OUG NR. 26/25.03.2024!

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: OUG privind salariul de grad produce efecte!

Distribuie

3 răspunsuri

  1. “În privința cuantumurilor normei de echipare vom reveni în materialele viitoare, rămânând ca în data de 9 Mai 2024 să ne întâlnim în stradă la protest pentru revendicarea drepturilor ce ni se cuvin.”
    Bănuiesc că voiați să spuneți norma de hrană, nu? Și încă o întrebare: anul trecut, în iulie, am primit o tranșă de aproximativ 370 lei net și parcă era vorba de încă o restanță când va avea loc rectificarea, de care nu s a mai auzit nimic. Restanța se referea la ce am primit acum, prin OUG de astăzi, sau mai trebuie să primim și altceva?
    https://sindicateuropol.ro/oug-pentru-salariile-politistilor-50-din-restanta-achitata/

  2. pt personalul civil nu mișcați un deget, sunt instituții din acest minister care au „civili” încadrați pe studii superioare care au ajuns să câștige mai puțin decât un agent care lucrează tot la birou dar ce să vezi „civili” aceia fac și teren, dau „amenzi” etc. cam ce face unul cu studii superioare din IPJ

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.