Dacă îți hărțuiești subalternii, în Poliție rămâi șef pe viață

Practica ne-a dovedit că principiile de ocupare a funcțiilor de top-management de la nivelul unităților teritoriale subordonate Poliției Române nu au vreo legătură cu profesionalismul sau cu meritocrația, ci din contră, din câte se pare, cei ce ajung să fie promovați în funcții cheie trebuie să fie loiali unor grupuri politice sau afaceriști locali cu influențe în zona partidelor.

Astăzi, pe lângă afinitatea manifestată față de anumiți factori politici, principala calitate a celor ce ocupă funcții de șefi, așa cum ne-a demonstrat  sistemul polițienesc este aceea de a comite abuzuri și de a-i hărțui pe polițiștii care își fac datoria și devin astfel incomozi pentru cei ce au ocupat funcții de conducere prin împuternicire în baza criteriilor bolnăvicioase pe care le-am menționat anterior.

Un exemplu de acest gen este reprezentat chiar de IPJ Caraș-Severin, unde cel ce a ocupat funcția de inspector șef prin împuternicire, comisar șef Terciu Ciprian a girat prin toate mijloacele posibile comiterea unor abuzuri ale ofițerilor din subordine față de polițiștii care au aplicat legea împotriva oricărei persoane, indiferent de apartenența socială sau politică, devenind astfel incomozi pentru că deranjau cercurile de influență ce au susținut cel mai probabil ”evoluția” acestuia în cariera profesională.

Mai jos, vă redăm câteva exemple în care polițiștii din cadrul IPJ Caraș-Severin au fost cercetați și sancționați pentru comiterea unor pretinse abateri disciplinare, toate fiind generate de faptul că aceștia nu s-au lăsat influențați de presiunile exercitate de șefi, pentru a nu dispune măsuri legale față de anumite persoane, respectiv politicieni și oameni de afaceri de la nivel local, acestea fiind ulterior clasate sau anulate ca urmare a consilierii, respectiv reprezentării colegilor noștri în cadrul procedurii prealabile de către reprezentanții Sindicatului EUROPOL.

Astfel, după cum puteți constata, scopul declanșării acestor cercetări pentru motive închipuite față de polițiștii care lucrau în cadrul Biroului Drumuri Naționale, a fost acela de a-i discredita și stigmatiza la nivelul colectivului din IPJ Caraș-Severin și de a-i determina în mod indirect să nu mai aplice legea față de diverse persoane influente, chiar dacă cercetările disciplinare dispuse au generat o risipă a resursei umane, logistice și financiare la nivelul inspectoratului care a afectat performanțele instituției.

Apreciem, totodată, atât atenția cu care a fost tratată situația acestor polițiști,  de către comisar șef Georgescu Constantin-Cătălin care a fost numit inspector șef la nivelul IPJ Caraș-Severin, substituindu-l astfel pentru o perioadă pe comisar șef Terciu Ciprian, cât și pragmatismul de care a dat dovadă conducerea IGPR prin anularea sancțiunilor disciplinare ce au fost aplicate în mod nelegal.

În continuare, vom aștepta sesizările colegilor noștri din cadrul IPJ Caraș-Severin, în ceea ce privește eventualele comportamente de abuz și hărțuire din partea șefilor, având în vedere că la acest moment inspectorul șef Georgescu Constantin Cătălin a fost delegat să exercite prerogativele funcției de director adjunct la nivelul Direcției de Ordine Publică din cadrul IGPR, în timp ce comisar șef Terciu Ciprian a primit drept recompensă pentru managementul “profesionist” de care a dat dovadă, funcția de șef al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Caraș-Severin pe care o ocupă prin împuternicire, deși această practică de ocupare a posturilor de conducere a fost declarată bolnăvicioasă pentru performanța și evoluția instituției de către toți miniștrii care s-au perindat la conducerea MAI, dar care continuă să fie promovată tacit în detrimentul bunei funcționări a Poliției Române.

Cu privire la starea de spirit a polițiștilor vom reveni într-un alt comunicat, pentru a prezenta opiniei publice cum un grup restrâns de ofițeri din cadrul inspectoratului și-au pierdut obiectul muncii și au început să elaboreze petiții anonime în care sunt invocate, în mod fals, presupuse fapte ilegale comise de către agenții de poliție care ”deranjează” prin faptul că își fac în continuare datoria conform jurământului de credință, aplicând legea fără părtinire față de orice persoană, indiferent de apartenența politică ori statut social.

Sindicatul EUROPOL: Dacă îți hărțuiești subalternii, în Poliție rămâi șef pe viață

Un răspuns