După aproape 4 luni de la preluarea mandatului de ministru al MAI, Cătălin Predoiu a dat primul semn evident că a picat în aceeași capcană a predecesorilor săi, asumându-și tot ce i se oferă din eșalonul doi, de la chestorii veșnici care conduc de facto ministerul. Cu toate că nu putem să îl comparăm pe Predoiu cu Vela sau Bode, constatăm cu dezamăgire că primele promisiuni pe care le-a pus pe masă la prima întâlnire cu organizațiile sindicale nu s-au materializat nici măcar într-un procent de 10%. Nu au fost constituite grupurile de lucru pe care ni le-a prezentat, nu au fost actualizate sporurile/majorările la nivelul salariului de funcție în plată, nu a sistat practica împuternicirilor/desemnărilor și nici nu a mai avut vreun fel de dialog social cu federațiile sindicale reprezentative.

Dincolo de toate acestea, pe care le vom trata pe larg în următoarele comunicate, ministrului Predoiu i s-a servit o idee care a apărut în peisaj în urmă cu mai mulți ani, în momentele de criză de la Academia de Poliție, când rectorul se comporta ca un veritabil interlop, adresându-i amenințări jurnalistei Emilia Șercan care devoala consecvent impostorii cu doctorate luate copy-paste. Este vorba despre militarizarea Academiei de Poliție. Acest proces de militarizare, care nu are niciun fundament obiectiv sau juridic, are menirea de a pune pumnul în gura studenților și cadrelor didactice din Academia de Poliție. Iritarea a crescut la cote alarmante după ce, în ultimii ani, au fost făcute publice o serie de fapte de abuz, hărțuire sub diferite forme și tratament degradant la adresa studenților, pornind de la condițiile în care aceștia sunt nevoiți să își desfășoare activitatea și continuând cu nivelul mediocru al calității pregătirii teoretice/practice pe durata studiilor.

Cătălin Predoiu a înghițit gălușca furnizată cel mai probabil de Bogdan Despescu, și și-a însușit propunerea pe care predecesorii săi nu au avut curajul să o facă, prezentând opiniei publice intenția de a militariza Academia de Poliție pentru „creșterea disciplinei și a responsabilizării studenților, a educării lor cu severitate și rigoare, pentru a deveni profesioniștii de mâine ai sistemului (…)”. Acest pretext enunțat de Predoiu ascunde în fapt intenția de a mușamaliza orice situație cu risc pentru imaginea și combinațiile celor din MAI. În traducere liberă, să nu se mai afle ce se întâmplă în Academia de Poliție și nici să nu îndrăznească vreun student sau cadru didactic să mai facă publice problemele și mizeriile ascunse sub preș.

Creșterea nivelului de disciplină în Academia de Poliție nu se realizează prin conferirea unui atribut „militarizat” ci se poate realiza pe baza unor reguli mai stricte în cuprinsul unor documente programatice, cum ar fi Regulamentul studentului din Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, care deja conține o serie de obligații în sarcina studenților, însoțite de măsuri pecuniare în cazul în care nu le respectă. Practic, nu militarizarea este de natură a crește nivelul de disciplină, severitate și rigoare, așa cum a declarat Predoiu, ci setul de reguli și nivelul la care trebuie să fie respectate.

Mai mult, dincolo de efectele asupra studenților, toți polițiștii din cadrul Academiei de Poliție vor avea de suferit prin faptul că își vor pierde diferite drepturi pe care le dețin în calitate de funcționari publici cu statut special – polițiști, dar pe care nu le vor mai avea în calitate de militari.  Să nu mai vorbim despre faptul că ar fi o utopie din punct de vedere al normelor constituționale ca o instituție de învățământ superior militarizată, cu indicativ de unitate militară UMXXXXX, va pregăti personal care după absolvire va deveni civil, în condițiile în care, potrivit art. 1 alin. (1) din Legea 360/2002 Statutul polițistului: „Polițistul este funcționar public civil, cu statut special, înarmat, ce poartă, de regulă, uniformă și exercită atribuțiile stabilite pentru Poliția Română prin lege, ca instituție specializată a statului.”.

Ciudat este faptul că Predoiu și-a pierdut repede avantajul de „nou-venit” asumându-și moștenirea lăsată de predecesorii săi. Ne referim punctual la comandatul Academiei de Poliție, Chindriș Claudiu-Ștefan, care a ajuns să candideze singur pe post, după ce și-a anihilat concurența prin modificarea metodologiei de organizare a concursului cu câteva luni înainte. Acest personaj nu are nimic de a face cu mediul universitar și a fost adus pe filiera Bode în această funcție, fiind inițial împuternicit și apoi desemnat, așa cum se practică. La finalul concursului, care a fost un simulacru, fiind întrebat de membrii comisiei ce îl recomandă pentru această poziție, Chindriș a înțeles să spună că marele său atuu este reprezentat de faptul că nu are un doctorat. În afară de lipsa doctoratului, Chindriș nu are nici modul pedagogic, nu a fost niciodată cadru didactic iar cariera sa este originară din SRI, de unde s-a mutat în 2015 la DGPI, apoi a fost direct teleportat pe funcția de rector al Academiei de Poliție, fără să aibă vreun fel de competențe care să îl recomande.

Aceste propuneri superficiale și lipsite de esență, nu fac altceva decât să producă involuție în sistem și să ne retrogradeze din poziția de instituție de aplicare a legii modernă și europeană. De altfel, Sindicatul EUROPOL a transmis deja o scrisoare deschisă către organizațiile la care suntem afiliate, Conseil Europeen des Syndicats de Police (CESP), European Trade Union Confederation (ETUC), European Public Services Union (EPSU) și Public Services International (PSI), pentru a lua poziție față de această intenție a lui Cătălin Predoiu, în calitatea sa de viceprim-ministru, ministru al afacerilor interne. Politicile europene legate de Capitolul JAI prevăd aspecte foarte clare, referitoare la existenţa unor structuri judiciare şi poliţieneşti civile, unice, independente şi eficiente, dar şi cu privire la eliminarea oricărui paralelism instituţional dintre stucturile polițienești și cele militare.

Așa cum am precizat, în spatele acestei idei avem certitudinea că se află Bogdan Despescu, secretar de stat, care și-a exprimat nemulțumirea față de pozițiile publice ale polițiștilor sau sindicatelor care prezintă realitatea de la firul ierbii și mizeria din sistem. Iar îngrijorarea noastră este că militarizarea Academiei de Poliție este doar începutul, urmând să continue cu implementarea acestei măsuri și la alte structuri care astăzi sunt „civile”. Iar în justificarea acestor temeri, ne raportăm la situația de la Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI) care a fost militarizat forțat în 2016 devenind Direcția Generală de Protecție Internă, tocmai pentru faptul că polițiștii din aceste structuri au devenit mult prea incomozi și nu mai puteau fi controlați, motiv pentru care i-au „reorganizat”, decizie în urma căreia s-au pensionat forțat majoritatea sau au ales să se mute în alte structuri ale MAI.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Derapaj al ministrului Predoiu: militarizarea Academiei de Poliție

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.