Ce nu am cumpărat în 10 ani dar o facem în 2 luni

Nu stăm să numărăm orele care au trecut de când ,,ministrul” Bogdan Despescu, chestor general cu 4 stele, a ,,ucis” fără să-și dea seama limba română. Nu putem, pentru că domnia sa a punctat niște lucruri ce ne-au facut să scormonim puțin achizițiile poliției, iar surprizele nu s-au lăsat așteptate.

Suntem convinși că foarte mulți dintre voi v-ați întrebat unde sunt toate acele dotări despre care a vorbit domnul Despescu, contractate în ultimele 3 săptămâni, motiv pentru care venim cu lămuriri suplimentare, astfel:

  • 200 de autospeciale destinate muncii de poliție rutieră;
  • 250 de complete pentru blocarea roților (spike-strips).

După cele 200 de autospeciale marca BMW, iată că ,,lupta cu infractorii de pe stradă” se mută aproape complet… pe stradă! Iar pentru a putea face asta IGPR-ul semnează noi și noi contracte de achiziție pentru mijloace de mobilitate și echipamente ,,tactice” necesare în munca de poliție… rutieră.

Probabil că tragedia de la 2 Mai a produs niște efecte puternice asupra conducerii MAI, iar ordinul a venit clar – cumpărați! Nu că nu ar fi necesare aceste achizitii, dar acest ,,galop” furibund nu va fi de bun augur.

Să o luăm metodic:

1. Se achiziționează 200 de autospeciale pentru poliția rutieră. Am scris aici despre faptul că au fost contractate 300 de autospeciale pentru poliția rutieră și 400 pentru ordine publică – acorduri cadru. Primul contract subsecvent ,,lovește” în lotul de poliție rutieră cu 200 de autospeciale, Duster, cel mai probabil, complet echipate cu autocolant de tip nou și rampă girofar la un preț aproximativ de 23.000 de euro fără TVA/bucată.

Cu cele 200 de BMW-uri, facem 400 de bucăți, pe țară, pentru anul acesta. Mai puțin de 10/județ, dar suficiente ca polițiștii rutieri, care MAI există, să poată schimba în fiecare zi câte o mașină. Nu, nu este o glumă, poliția rutieră este pe cale de dispariție ușor, ușor. Și cea de ordine publică, dar aici ne salvează posturile de poliție și secțiile rurale, încă…

2. Din cele 349 de bucăți ,,complet pentru blocarea roților” denumite tehnic, spike-strips, deși nu ne-am dori să-l auzim pe domnul ”ministru” cum pronunță această denumire, s-au comandat 250 de dispozitive la preț unitar fără TVA de 750 lei/bucată, care cel mai probabil vor fi distribuite pe principiul 1 complet spike-strips/autospecială nouă.

Evident, așteptăm definitivarea procedurii pentru aparatele drug-test, al căror număr actual este insuficient, cât despre calitatea unora dintre aparate care înregistrează deficiențe majore în detectarea substanțelor psihoactive și cu privire la care de aproximativ 8 ani IGPR-ul și MAI-ul nu au depus eforturi pentru remediere, respectiv achiziționarea unui număr corespunzător în raport de realitatea operativă și de explozia pieței drogurilor. Încă se lucrează la aceste tipuri de achiziții, dar nu credem că vom trece de 15 octombrie fără ca acestea să fie contractate.

Așadar, la finalul acestui an, probabil în decembrie, pentru că mai repede este imposibil având în vedere că numai mâine nu este 1 octombrie, veți vedea pe străzi patrulând noile Dustere ale poliției rutiere, toate echipate cu etilotest, drugtest, spike-strips, autocolant nou și rampă optico-acustică.

Cât despre existența unor separatoare în habitaclul acestor autospeciale nici nu poate fi vorba că doar marele specialist Lucian Bode a afirmat că la structurile de poliție rutieră nu este necesar așa ceva. În opinia domniei sale, beneficiind probabil de girul celuilalt domn ”ministru”, șoferii sunt cuminți, chiar dacă uneori mai conduc afumați, prăfuiți și mai omoară și alte persoane din când în când, dar nu sunt violenți.

În ceea ce privește mijloacele de intervenție, constatăm că nu se dorește achiziționarea unor elemente esențiale activității operative, probabil tocmai din motiv că cei ce conduc MAI-ul nu înțeleg munca de poliție. Elementele la care facem referire și care sunt indispensabile muncii, fără a ne limita la acestea sunt următoarele:

  • dispozitive de spargere a geamurilor auto pentru extragerea conducătorilor/pasagerilor;
  • mijloace suplimentare de semnalizare și iluminare la fața locului;
  • benzi pentru delimitarea și semnalizarea câmpului infracțional(ce lipsesc cu desăvârșire din dotarea autospecialelor de poliție-a se vedea inclusiv cazul tragediei de la 2 Mai, respectiv Crevedia, în momentul sosirii primelor echipaje la fața locului acestea s-au aflat în imposibilitatea semnalizării și delimitării corespunzătoare a câmpului infracțional);
  • echipamente de unică folosință(mănuși, măști chirurgicale etc);
  • kit-uri de prim-ajutor profesionale.

În raport de lipsa de viziune a conducătorilor MAI referitor la aceste dotări elementare constatăm existența unui simplu joc de imagine inclusiv prin prisma achizițiilor realizate și a cursurilor la care polițiștii sunt trimiși. Practic, colegii noștri urmează cursuri de prim-ajutor doar de formă, deoarece în momentul în care ar fi puși în situația de a interveni pentru acordarea primului ajutor vreunei persoane aflate în dificultate aceștia nu ar avea efectiv cu ce să o facă.

Ca aspect pozitiv putem constata doar că după o perioadă îndelungată s-a înțeles faptul că dotarea unei autospeciale de poliție este necesar a fi realizată în mod separat și că pentru prima dată după 20 de ani, din nefericire numai după înregistrarea unor tragedii, au fost demarate procedurile de achiziție pentru mijloace specifice de intervenție și cercetare la fața locului în cauzele accidentelor rutiere. Asupra acestui subiect vom reveni zilele următoare pentru a-l dezvolta deoarece este foarte interesant.

Cu privire la lupta contra fenomenului infracțional, considerăm că este constructiv faptul că în septembrie 2023 MAI-ul, prin vocea domnului Predoiu a realizat că ”lupta cu drogurile” este pierdută, dar îi sugerăm acestuia să-l întrebe pe celălalt auto-proclamat ”ministru”, Despescu, când a pierdut ”lupta cu strada”, pentru că din acel moment sistemul polițienesc a început să funcționeze în modul de avarie. Dacă nu este în stare să răspundă, îi dăm ministrului Predoiu un indiciu – se făcea că era anul 2014 când….

P.S. Puteți cumpăra tancuri, domnule Despescu, puteți cumpăra pistoale, puști și aruncătoare de grenade chiar și elicoptere – îi mulțumim domnului Arafat că din lotul de la DSU ne dă și nouă unul la poliție, păcat că nu i-ați spus că nu prea va fi folosit, cum nu vor fi folosite nici avioane, bărci sau submarine din cauza deficitului de personal generat de prostituția profesională la care ați supus întregul sistem polițienesc. În schimb știți ce nu puteți cumpăra? Oameni… Dar știți ce oameni? Vă spunem noi – polițiști adevărați. Că lucrători la poliție ați “cumpărat” destui și i-ați împuternicit/desemnat în funcții de conducere prin încălcarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Ce nu am cumpărat în 10 ani dar o facem în 2 luni

Distribuie

Un răspuns

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută