Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificare HG nr. 284/2005 privind stabilirea cuantumului şi condiţiilor de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie cuvenite poliţiştilor a fost trimis Consililiului Economic și Social în data de 06.10.2023 și cel mai probabil săptămâna aceasta va fi avizat, urmând ca în Ședinta de Guvern de vineri sau cea de săptămâna viitoare să fie adoptat.

Timp de cinci luni de zile, începând cu data de 10.05.2023 când a fost publicată în Monitorul Oficial modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, prin care polițiștii pot să-și închirieze o locuință până la o distanță de 70 km de locul de serviciu pentru a putea beneficia de compensația de chirie, Ministerul Afacerilor Interne a tergiversat sistematic apariția normelor de aplicare astfel încât mii de polițiști beneficiari ai  acestui drept nu au primit sumele cuvenite pe motiv că nu sunt emise aceste norme.

Iată cronologia evenimentelor:

1.  10.05.2023 este publicată în Monitorul Oficial al României modificarea Legii nr 360/2002 prin care se poate închiria o locuința până la o distanță de 70 km;
  2. 03.08.2023 (la trei luni) are loc Ședința Comisiei de  Dialog Social la MAI pentru emiterea normelor de aplicare ca urmare a modificărilor survenite Statutului  polițistului;
  3. 06.10.2023 (la două luni de la ședință) MAI trimite Consiliului Economic și Social spre avizare proiectul de modificare a HG nr. 284/2005;
  4. 09.10.2023 Consiliul Economic și Social înregistrează proiectul de act normativ și planifica punerea în discuție pentru ședința plenului din 11.10.2023;
  5.  Actul normativ ar putea fi adoptat de Guvern fie săptămâna aceasta în ședința din 13.10.2023, fie în ședința de săptămâna viitoare;

Polițiștii aflați în situația expusă și vorbim aici de câteva mii, vor putea primi retroactiv banii reprezentând compensația de chirie abia de luna viitoare, la 6 luni de la modificările legislative survenite pentru că Ministerul Afacerilor Interne a ales să acorde atenție acestui drept o dată la trei luni când și-a adus aminte.  Vorbim de reforme, vorbim de o schimbare în bine a instituției, dar din păcate aceasta își sabotează proprii angajați prin maximă indiferență.

VEZI AICI NORMELE DE APLICARE PENTRU ACORDAREA COMPENSATIEI DE CHIRIE

Sindicatul EUROPOL: Proiectul pentru normele de aplicare ale compensației de chirie a fost depus la CES

Un răspuns

1. Dar când se actualizează acest drept care se raportează la venitul din decembrie 2009?
    Ce să închiriezi cu 500 lei/lună, atât cât primește, în medie, un polițist?
    Bode și nu numai, ca parlamentar, are o indemnizație de chirie de 4.600 lei/lună! Să tot închiriezi cu această sumă de bani pe care nu trebuie să o justifice în niciun fel.