Tema Consiliului Sindicatului Europol a speriat MAI-ul și Poliția Română

La finalul lunii septembrie a avut loc Consiliul Național al Sindicatului Polițiștilor Europeni Europol, unde au participat lideri ai organizației din 35 de județe, pentru a discuta despre strategia de organizare sindicală pentru următorul an, dar și pentru a dezbate problemele cu care se confruntă angajații MAI, respectiv propuneri și soluții. Tot în cadrul activităților Consiliului Național, a fost organizată și o dezbatere cu tema „Aderarea României la Schengen – provocări și perspective”, pentru care am adresat invitații MAI, IGPR, IGPF și IGI. Suplimentar, am avut onoarea de a avea și reprezentare de la nivelul Consiliului Europrean al Sindicatelor din Poliție – CESP, în persoana lui Jesus Lira Calvo, secretar general al organizației europene.

Scopul abordării acestei teme în cadrul dezbaterilor, a fost de a evidenția lipsurile, nevoile, vulnerabilitățile și riscurile existente în situația ipotetică în care România ar fi acceptată ca țară membră a spațiului Schengen, devenind astfel graniță externă. Mai mult, subiectul ne-a permis să analizăm și chestiuni precum salarizarea precară în raport cu celelalte state membre ale spațiului Schengen, dar și nevoia de dotări și resursă umană calificată pentru a putea face față creșterii fenomenului infracțional prin eliminarea controalelor la frontiere.

Spre surprinderea noastră, conducerea MAI și conducerea Poliției Române nu au delegat vreun reprezentant să vorbească pe acest subiect, deosebit de important, catalogat ca fiind „obiectiv de țară”. Nu a existat nicio scuză pertinentă pentru care, cele două instituții să nu își trimită oameni de specialitate, care să discute constructiv alături de polițiști despre provocările pe care le vom avea sau cum ar trebui să lucrăm împreună pentru a putea face față efectelor eliminării controalelor la frontierele de stat.

Apreciem pe de altă parte, prezența reprezentanților IGPF și IGI, care au dat curs invitației, și alături de care am avut parte de 2 ore intense de discuții referitoare la acest subiect. Este o dovadă clară a faptului că dialogul social în România este mimat, iar MAI și Poliția Română nu sunt obișnuite să stea în fața polițiștilor care acționează în teren și asupra cărora se va răsfrânge tot greul care vine la pachet cu aderarea României la Schengen. Știm că suntem considerați ca fiind o organizație sindicală „incomodă” de către o parte dintre cei care conduc frâiele celor două instituții, însă este rușinos să refuzi să participi la o dezbatere, de frică să nu fi pus în situația incomodă de a avea o discuție deschisă cu proprii subalterni.

În altă ordine de idei, au fost prezentate proiectele europene în care Sindicatul Polițiștilor Europeni Europol a intrat în parteneriat și urmează a fi implementate, dar și proiectele viitoare ce vizează digitalizarea organizației sindicale, respectiv creșterea gradului de implicare a membrilor în activitatea sindicală. Suplimentar, vom crea o aplicație care va satisface nevoile curente ale membrilor de sindicat, și prin intermediul căreia vom acoperi zona profesională, sindicală dar și zona de beneficii dedicate acestora.

De asemenea, din punct de vedere organizatoric, pentru creșterea capacității de mobilizare în cazul unor proteste, s-a votat constituirea unui fond special, care va fi alimentat lunar cu cota parte din cuantumul cotizației. S-a hotărât, de asemenea, creșterea primelor de asigurare acordate membrilor cu 30% din valoarea actuală, astfel încât să putem aloca o pondere mai mare a ajutoarelor financiare pentru situațiile dificile prin care fiecare dintre noi trece într-un anumit moment al vieții. Totodată s-a votat stabilirea cotizației sindicale la suma de 25 lei, care în prezent reprezintă în medie sub 0,3% din venitul brut realizat.

Totodată, au fost realizate informări cu privire la activitatea Comisiei Paritare de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, care are drept scop, printre alte atribuții, supravegherea modului de respectare a prevederilor Acordului colectiv. În urma discuțiilor, au fost identificate cel puțin 5 situații frecvente de nerespectare a drepturilor angajaților, în special în ceea ce privește programul de lucru, modul de acordare a concediilor, decontarea serviciilor medicale/medicamentelor, respectarea timpului de refacere a capacității de muncă și a repausului săptămânal etc. Reamintim cu această ocazie că Sindicatul EUROPOL are 3 reprezentanți titulari și 1 supleant în Comisia Paritară, iar aceștia sunt la dispoziția polițiștilor pentru a aduce în fața conducerii MAI toate situațiile de încălcare a drepturilor profesionale reglementate de Acordul colectiv.

Următorul an, 2024 este deosebit de important pentru fiecare angajat al MAI, fie polițist, militar sau personal contractual, deoarece se va finaliza proiectul de lege privind salarizarea unitară. Acest proces înseamnă că trebuie să fim constat vigilenți la toate discuțiile de culise, la toate negocierile, pentru ca drepturile salariale să fie așezate pe grilă corespunzător importanței muncii și riscurilor la care ne expunem zilnic. Le mulțumim pe această cale tuturor membrilor care fac parte din echipa Sindicatului EUROPOL și care au încredere în demersurile organizației noastre.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Tema Consiliului Sindicatului Europol a speriat MAI-ul și Poliția Română

Distribuie

Un răspuns

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută