Femeile bătute pot aștepta până dimineața, spune un șef din poliție

La nici o săptămână de la bilanțul Poliției Române unde  ministrul Carmen Dan a ținut să precizeze că violența domestică a ajuns la cote alarmante în pofida demersurilor legislative efectuate “Vreau să subliniez un aspect care, în 2017 a fost definit ca îngrijorător, iar efectele din 2018 ne-au confirmat din păcate acele temeri. Este vorba de violenţa domestică. Înregistrăm o creştere cu şase procente a acestor infracţiuni însă problema nu este procentul, ci trendul. Asta pentru că de cinci ani înregistrăm creşteri pe acest tip de violenţe. Am schimbat legislaţia, am stabilit prin ordin de ministru procedura emiterii ordinului de protecţie provizoriu de către poliţişti. Chiar şi în aceste condiţii constatăm că un procent foarte mare, de 40% dintre cei care au o interdicţie de a se apropia de victimă, încalcă această obligaţie”, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Bacău, chestorul Vasile Oprișan  a afirmat la un post de radio că ”femeile  care primesc o palmă din partea soților exagerează atunci când sună la 112 și nu ar trebui să-i deranjeze pe polițiști în miez de noapte, deoarece pot aștepta și până dimineața”.

Este strigător la cer ceea ce se întâmplă, unde un om al legii, ce conduce o instituție ce are ca obiect siguranța cetățenilor, îndeamnă femeile pălmuite să aștepte până dimineața, apoi să meargă la poliție. Studiile efectuate de către Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor arată că în România, la fiecare 30 de secunde, o femeie este bătută de partenerul ei, iar 3 din 10 românce declară că au fost agresate fizic, verbal sau psihic începând cu vârsta de 15 ani.

Mai mult de atât, Ministerul Afacerilor Interne a adus  în ultimul an modificări Ordinului ministrului afacerilor interne și ministrului muncii și justiției sociale privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști. Acest ordin este o urmare a modificărilor aduse Legii 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, modificări aduse prin Legea 174/2018,  ce cuprind o serie de dispoziții ce stabilesc structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne care sunt competente să realizeze intervenția la evenimente de violență domestică.  Astfel că  s-a urmărit ca aceste modalități de intervenție ale Poliției Române să fie adaptate la particularitățile cazurilor de violență domestică, fără a necesita antrenarea unor resurse suplimentare. În sarcina polițiștilor s-a stabilit obligația de a efectua o evaluare a riscului generat de faptele individualizate constituind violență domestică, indiferent de modul în care iau cunoștință despre situațiile de fapt punctuale.

Transmitem pe această cale tuturor femeilor care sunt supuse unor  acte de violență fizică, psihică sau sexuală să semnaleze imediat Poliția Română deoarece colegii noștri sunt 24 de ore  din 24 la datorie  și vor acționa în consecință. Sindicatul Polițiștilor Europeni Europol  SPUNE NU VIOLENȚEI DOMESTICE.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Femeile bătute pot aștepta până dimineața, spune un șef din poliție

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută