Polițiștii au multe sporuri sau cel puțin așa ar spune foarte multe persoane care aud diverse bârfe pe la colțuri, prin media, diverse dezbateri. Dar câte dintre aceste sporuri mai există sau sunt aplicate/respectate de către ordonatori?
Există o compensație între 5-25% aplicată la salariul de funcţie, prevăzută în Legea ”unică” a salarizării (Lg. 153/2017), care poate fi aplicată la: ”Maiştrii militari, subofiţerii, soldaţii şi gradaţii profesionişti, agenţii de poliţie şi cei din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul contractual care desfăşoară activităţi de conducători de autovehicule, inclusiv cei care conduc motociclete cu ataş, care, prin natura muncii, lucrează peste programul normal de lucru, inclusiv în zilele de repaus săptămânal sau în zilele în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, şi cărora nu li se poate acorda timp liber corespunzător… în conformitate cu normele metodologice aprobate prin ordin al ordonatorului principal de credite.”
Așa cum probabil vă dați seama, O.M.A.I. S/7/31.01.2018, despre care se vorbește în lege ESTE SECRET! Din păcate, am identificat una, maxim doua unități de poliție care pun în aplicare aceste prevederi, deși au personal încadrat pe funcții care să permită plata compensației.
Desigur că se vor găsi mulți manageri ”dăștepți” care vor spune că celor încadrați pe aceste funcții li se acordă timp liber corespunzător, că nu au astfel de funcții prevăzute în statul de organizare și multe alte bazaconii, poate, poate reușesc să mai facă o mică economie la buget și să dea bine în fața mai marilor înstelați de la capitală, cum că ei ar fi cei mai buni economiști în viață.
Dar venim și întrebăm: acei colegi care nu au sintagma de ”conducător auto” în componența denumirii funcției îndeplinite(că așa sunt statele de organizare la noi, după model comunist, dar ne vrem occidentali), dar conduc autospecialele unității de poliție din care fac parte, ei de ce nu se încadrează la această compensație?
Cu siguranță, având în vedere deficitul de personal(aproape 20000 polițiști), nu se poate compensa timpul lucrat peste programul normal de lucru cu timp liber corespunzător și nici cu bani, deoarece avem ”buget de austeritate”, așa că această compensație ar fi o plată binemeritată de către toți lucrătorii care au atestat și conduc autospecialele de poliție.
O să facem demersurile necesare, către conducerea Ministerului Afacerilor Interne, pentru a respecta prevederile legale, cu toate că ne îndoim să se întâmple acest lucru, mai ales că ”duamna” ministru nu este în stare să pună în plată cei 2 lei(amărâți)/ zi, de la mărirea normei de hrană.
Viitorul ne aparține!Echipa Sindicatului Europol
6 răspunsuri
Pana la urma mai e nevoie de atestat?Pentru ca sunt oameni care, desi au permis, conduc rar sau deloc, si ii pui sa invete pe masina institutiei..nu se mai da nici psihologic nici test rutier .Nu e un lucru bun.
Nu ii mai plângeți pe șoferi. Au ei grija sa își recupereze orele lucrate. Sunt 3-4 la nivelul fiecărui ipj. Ăștia nu ar trebui considerați polițiștii. Știu câțiva care au fost toată viata șoferi de comandați și care au ieșit la pensie cu toate drepturile unui polițist operativ adevărat.
Pe de alta parte, toți polițiștii care conduc autospeciale de serviciu ar trebui sa primească acest spor.
Criminalistii (si nu numai ei) fie ca merg cu autospeciala fie ca doar cu masina de serviciu nu primesc spor de conducator auto. Ei merg la diferite activitati de cercetare la fata locului, perchezitii, actiuni fel de fel si isi fac si treaba de criminalisti, printre cadavre si boschetari, criminali si violatori. Ei nu sunt recompensati pentru ca au in grija si auto din dotare si ca de cele mai multe ori e un infern sa circuli prin Bucuresti. Asa ca „sa nu ii mai plangem pe soferi” e chiar de ras daca nu de plans !
Va doare burta de șoferi???
Aceștia nu merita sa fie polițiști! Sunt niște slugi ale șefilor care au destule beneficii care compensează cu vârf și îndesat un amărât de spor de șofer.
Nici luna asta nu se acordă norma de hrană majorată? Ce se așteaptă? De ce nu se iese în stradă și se mediatizează problema asta?
Buna ziua.Am trimis adresa catre MAI pentru a urgenta aceasta situatie de taraganare. Va tinem la curent de indata ce avem raspuns concret.Deja am mediatizat aceasta situatie prin 2 comunicate pe site si facebook.