Zeci de milioane cheltuite pe uniforma de poliție

Ne-a lovit pofta de cumpărături, și nu e vorba de mărunțis, ci e vorba de peste 16 mil euro. În plină liniște de vara, lovitura aceasta apare de nicăieri, din sediul IGPR. Și toate aceste achiziții în condițiile în care nu au fost clarificate și nu am văzut rezultatele sutelor de cazuri în care primii polițiști care au primit noua uniformă li s-au rupt sau deteriorat excesiv.

Abia ne-am revenit după achiziția ,,rapidă” a diferenței de 200 de ,,autospeciale” BMW, din care luni 31.07.2023 se vor primi primele bucăți, când I.G.P.R.-ul ne arată faptul că meciurile în liga campionilor achizițiilor publice sunt pentru copii.

Numărul zilei este 81.223.214 de lei. Suntem convinși că nu știți ce reprezintă, așa că vă lămurim noi – este suma aproximativă pe care I.G.P.R. o cheltuie în următoarele 3 luni (teoretic) pentru prima achiziție MASIVA de uniforme. Uniforme NOI! Ceva sau cineva ,,s-a supărat” atât de rău încât a zis ,,Gata! Cumpărăm tot!”. Și toată lumea a executat.

Și acum să explicăm ce se întâmplă cu acești bani. În mai puțin de două săptămâni, pe banda rulantă au fost semnate contracte subsecvențe pentru:

– 35.782 perechi grade;

– 10.631 perechi epoleți grade;

– 2.901 pălării dama uniforma ceremonialuri;

– 38.019 bluzoane;

– 16.463 hanorace (pulovere);

– 41.386 tricouri;

– 15.843 centuri tactice;

– 20.047 cravate;

– 16.816 costume intervenție;

– 16.439 scurte serviciu;

– 14.447 costume stofă;

– 38.694 perechi pantofi intervenție vară;

– 14.421* pantofi piele bărbați;

– 4.500* pantofi piele femei.

*cantități estimate, loturile fiind cuplate într-un singur contract subsecvent.

Acum, nu știm exact cum sa interpretam aceasta achiziție masivă de echipament. Cel mai probabil pentru faptul că am ajuns în situația hilară de a umbla ,,pestriți” pe stradă, pentru faptul că de mai bine de un an nu mai găsim să achiziționăm uniforma sau pur și simplu termenul legal stipulat în H.G. 985/2021 se apropie cu pași rapizi – 31.12.2024 – când toată Poliția Română ar trebui echipată. Cu certitudine însă, această echipare este de bun augur.

Evident, trebuie să înțelegem că există și o parte goală a acestui eveniment. Odată cu echiparea polițiștilor – aici așteptăm cu interes să vedem care vor fi categoriile care vor avea prioritate la echipare – se va sista acordarea normei de echipament ca și element salarial. Aici discuția este lungă și complicată, având în vedere diferența enormă între vechea și noua norma de echipare, diferență ce este de aproximativ 4.000 de lei. Cu siguranță, cei din Direcția Logistică vor face niște calcule destul de drastice, având în vedere faptul că, cel puțin până în luna septembrie, norma de echipare se va acorda în cuantumul deja consacrat. Rămâne de văzut pe acest palier cum se vor desfășura lucrurile.

Cert este faptul că undeva în aceasta toamna, început de iarna, minim 15.000 de polițiști vor fi echipați, cel puțin parțial, cu noua uniformă. Dacă ar fi să ne luăm după numerele cele mai mari – vezi achiziția de bluzoane – tindem să credem că acest număr va fi în jur de 35.000 de polițiști. Dar nu ne putem pronunța pentru că, momentan, se pare că achizițiile încă sunt în curs de definitivare și ar mai urma câteva.

Putem trage astfel următoarele concluzii:

1. În urma acestor achiziții, gradul de contractare a noii uniforme a ajuns la aproximativ 25,13% din totalul estimat.

2. Cele mai avansate loturi contractate deja sunt:

– șnurul de ceremonie 40,96%;

– cureua din piele 37,53%;

– bluzonul 73,76%;

– hanoracul 36,74%;

– tricoul 43,4%;

– centura tactica 38,09%;

– cravată 39,72%;

– costumul de intervenție 39,42%;

– scurtă de serviciu 42,45%;

– pantofii de intervenție vara 81,73%

– cizmele din piele pentru femei 71,12%.

3. Nu au fost contractate nicio bucată din fulare și mănușile din piele.

4. Toate reperele contractate in aceasta perioada, puse cap la cap, nu încadrează total nici Norma 1 și nici Norma 2 de echipare.

5. În continuare, nu se sufla o vorba despre Norma 5. Aici este un lucru foarte ciudat pentru că parțial, anumite repere din aceasta au fost contractate separat anterior – vezi ,,tricoul antiînjunghiere” care de fapt e maiou/vesta sau centura tactică. O să revenim însă  la acest subiect cu detalii printr-un alt material.

6. Din informațiile ,,pe surse” se pare că priorități pentru echipare vor fi polițiștii care își desfășoară activitatea în sistemul stradal de maxima vizibilitate – ordine publică, rutieră, transporturi, cercetare la fața locului, arest etc. Adică cei care ,,se văd” cu toate ocaziile.

7. Conform ultimelor dispoziții transmise teritorial, reperele contractate vor fi livrate în mod direct unităților teritoriale, în baza centralizatoarelor pe care acestea le-au furnizat I.G.P.R.-ului la începutul acestui an. Chiar daca la nivelul Politiei Capitalei – cea mai mare unitate de politie din Romania- probele antropometrice privind noua uniformă nici nu au fost definitivate, iar mărimile de probă puse la dispoziție nu au nicio legătură cu mările pe care le folosim noi în mod curent la îmbrăcămintea pe care o purtăm. Nu e problemă, ne adaptăm din mers, doar suntem învățați.

Punem o pauza momentan acestui capitol și așteptăm ,,cuminți” rezultatele. Speram ca, de această dată, avand în vedere gravele deficiențe constatate cu ocazia primelor loturi de uniforma livrate anterior, să nu avem surprize neplăcute.

Atragem public atenția atât conducerii Poliției Române, cât și operatorilor economici implicați în acest proces de ,,modernizare” al instituției faptul că vom fi extrem de riguroși cu tot ceea ce înseamnă aceste achiziții. De asemenea, adresăm rugămintea tuturor polițiștilor să sesizeze instant orice neregula apărută în acest proces. Să ne înțelegem foarte bine – epoca ,,ia-o pe asta ca alta n-am și îți modifici tu”, ,,nu am ce să-ți fac, așa a venit”, ,,nu exista garanție” sau ,,pe vremea mea tăceam și nu comentăm”  a apus de mult! Nu vom tolera și vom sancționa drastic orice derapaj de acest gen. Știm cu toții problemele ce au fost, așa că rugăm toți operatorii economici să manifeste maxima atenție și să se aplece foarte bine asupra CTC-ului înainte că echipamentul să le părăsească fabricile.

Și nu uitați – nu am renunțat și nu vom renunța la comparația cu uniformele colegilor de la SIAS/SAS sau Pregătire Profesionala. Nu de alta, dar ei chiar și-au achiziționat uniforme, nu salopete „china export”.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Zeci de milioane cheltuite pe uniforma de poliție

Distribuie

Un răspuns

  1. Curtea de Conturi a României constată dacă achizițiile, licitațiile din MAI-I.G.P.R. sunt legale, justificate, trucate, mascate, etc…

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută