Modificarea legii pensiilor militare e neconstituțională

Astăzi, Curtea Constituțională a României a decis, în cadrul controlului de constituționalitate a priori:

1.A  ADMIS obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție și a constatat că dispozițiile art. I-IV, art. XIII alin. 5  și 6 și art. XV din Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal, precum și anexele nr.1-3 la aceasta sunt neconstituționale, cu unanimitate de voturi

2. A RESPINS, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal este constituțională în raport cu criticile de neconstituționalitate extrinsecă formulate, cu majoritate de voturi.

”Curtea a constatat că diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiției, precum și omisiunea reglementării unor dispoziții tranzitorii efective în privința creșterii, pe de o parte, a ponderii vechimii efective în funcție, și, pe de altă parte, a vârstei de pensionare necesare acordării pensiei de serviciu afectează componenta funcțională/instituțională a principiului independenței justiției în substanța sa. De asemenea, se încalcă exigențele de calitate a legii prin lipsa unor reglementări tranzitorii clare, precise și previzibile cu privire la actualizarea pensiilor de serviciu și la eliminarea creșterii cu 1% a valorii de 80% care se aplică asupra bazei calcul a pensiei de serviciu pentru fiecare an care depășește vechimea standard de 25 de ani.

Curtea reținut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere și impune o protecție a garanțiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare.

Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face obiectul unei impozitări distincte față de partea sa contributivă condiționat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincție. Legea criticată introduce o astfel de impozitare, însă, nu stabilește cu claritate baza de impunere, ceea ce este contrar exigențelor de calitate a legii. Curtea a mai reținut că impozitarea nu poate avea un caracter sancționator, pentru că se ajunge practic la o regândire și restructurare indirectă a însăși bazei de calcul a pensiei de serviciu.”

Decizia este definitivă și general obligatorie. Legea de modificare va fi retrimisă în Parlamentul României pentru a se pune de acord cu justificarea Curții Constituționale a României.

 

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Modificarea legii pensiilor militare e neconstituțională

Distribuie

9 răspunsuri

    1. Foarte corect ce ziceti.Un titlu de kkt .Nu scrie nicaieri,neconstitutionalitatea se refera doar la magistrati.

  1. Bag de seama ca e numai pentru ei magistrati si ..nesimtiti nu pentru noi…poate ma insel…hai sa analizam mai bine..domnilor de la sindicat.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută