Astăzi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc ședința privind negocierea Contractului Colectiv de Muncă ce vizează drepturile angajaților care sunt încadrați pe funcții de personal contractual. Este primul semn de normalitate până la acest moment după încetarea mandatului lui Lucian Bode, ocazie cu care am constatat că în comparație cu modalitatea în care a fost negociat Acordul Colectiv privind raporturile de serviciu ale funcționarilor publici cu statut special – polițiști din Ministerul Afacerilor Interne la nivelul acestei instituții, începe să se pună accentul pe respectarea principiilor statuate în cuprinsul Legii nr. 367/2022 privind dialogul social.
De ce spunem acest lucru? Dintr-un motiv foarte simplu, respectiv că de această dată MAI-ul, sub mandatul ministrului Cătălin Predoiu a verificat dacă organizațiile sindicale îndeplinesc condiția reprezentativității la nivel de grup de unități, invitând la activitatea de negociere doar organizațiile care și-au putut dovedi reprezentativitatea în baza sentințelor judecătorești, fără a mai folosi sindicate ”galbene”, nereprezentative cu scopul perfid de a mima activitatea de negociere pentru impunerea unor prevederi în dezavantajul propriilor angajați.
Mai mult decât atât, de această dată în cadrul procedurilor de negociere a Contractului Colectiv de Muncă, conform prevederilor legale reprezentanții MAI ne-au prezentat informațiile referitoare la situația economico-financiară la zi precum și situația ocupării forței de muncă, ocazie cu care am constatat că la acest moment numărul total al personalului contractual ce își desfășoară activitatea la nivelul întregului minister este de 5838, cifră aflată în scădere comparativ cu anul trecut.
Reprezentantul Sindicatului Europol a atras atenția conducerii Ministerului Afacerilor Interne cu privire la blocajul de anul trecut ce a survenit în cadrul procedurii de negociere a Contractului Colectiv de Muncă ce a fost generat de vehementa opoziție a specialiștilor din MAI referitoare la dreptul personalului contractual de a beneficia de o zi liberă plătită de ziua armei în care își desfășoară activitatea, solicitând în mod explicit să ne fie comunicată data exactă la care următoarea ședință de negociere va avea loc.
Astfel, secretarul de stat Romeo Simionescu a precizat că termenul pentru transmiterea propunerilor asupra Contractului Colectiv de Muncă din partea organizațiilor sindicale va fi de 10 august 2023, urmând ca viitoarea ședință de negociere să aibă loc la sediul MAI în data de 17 august 2023. Cu privire la această afirmație, reprezentantul organizației noastre, Cosmin Andreica a solicitat conducerii MAI să vină în contrapartidă cu propuneri referitoare la Contractul Colectiv de Muncă, activitate specifică unei proceduri normale de negociere pentru o instituție care susține că își respectă angajații.
Față de această interpelare am constatat existența unei forme de autism din partea ministerului, în sensul că această instituție în calitate de angajator nu își înțelege încă rolul pe care îl are față de propriii angajați în ceea ce privește segmentul de sănătate și securitate în muncă, dând de înțeles că nu au propuneri de făcut și că în ședințele următoare vor fi dezbătute/contracarate propunerile formulate de către organizațiile sindicale în interesul personalului contractual. Practic, mesajul subliminal primit din partea instituției care încă mai supraviețuiește datorită devotamentului și eforturilor individuale ale propriilor angajați a fost acela că nu pune prea mare preț pe drepturile acestora.
Vă vom informa în mod permanent despre evoluția procedurilor de negociere a Contractului Colectiv de Muncă, dar și dacă vom întâmpina alte obstacole așa cum s-a întâmplat în cursul anului trecut.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol.
Un răspuns
Autism???