Furt din banii polițiștilor pentru economiile IPJ Caraș-Severin

Managementul promovat la nivelul Poliției Române înregistrează noi carențe cu impact dezastruos în ceea ce privește respectarea drepturilor financiare ale polițiștilor. O astfel de situație în care prevederile OMAI nr. 181/2022 sunt încălcate a fost întâmpinată de către colegii noștri din cadrul IPJ Caraș-Severin unde “performanța” specialiștilor ce fac parte din echipa managerială se regăsește în continuare sub cele mai “originale” forme.

După cum bine știți pentru alocarea la suma forfetară săptămânală/bilunară, a personalului care participă la instructaje, cursuri de perfecționare, specializare, convocări, stagii de practică și alte forme de pregătire, organizate de instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională, polițiștii întocmesc o cerere/raport, care conține elementele prevăzute la art. 5 alin. (1) din OMAI nr. 181/2022 privind normele de aplicare la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, a H.G. nr. 1198/2022, privind drepturile de transport, pe teritoriul național, ale personalului din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională.

Pe cale de consecință am constatat că polițiștii din cadrul IPJ Caraș-Severin care au participat la cursuri de perfecționare, specializare, la Centrul de Formare și Perfecționare a Polițiștilor “Nicolae Golescu” Slatina în anul 2023, au procedat la întocmirea tipizatelor în cauză, cu respectarea procedurilor de rigoare, în vederea analizării de către comisia desemnată prin actul administrativ emis de șeful unității în acest sens.

Bineînțeles că răspunsul la solicitarea colegilor noștri a întârziat să apară, ca de obicei, fiind primit după mai bine de 2 luni, sens în care suntem nevoiți să ne întrebăm dacă nu cumva avem de a face cu vreo formă de analfabetism funcțional în ceea ce privește ocuparea posturilor de conducere la nivelul acestui inspectorat de poliție.

Mai jos puteți consulta răspunsul la care facem referire pentru a constata dacă exagerăm în vreun fel, ocazie cu care puteți observa că pentru unii șefi acordarea drepturilor financiare prevăzute de lege pentru propriii subordonați este opțională cu toate că polițiștii la care facem referire au întocmit documentația pentru solicitarea sumelor aferente deplasării de la localitatea de domiciliu la sediul unității unde au fost planificați să urmeze cursurile de inițiere în carieră cu respectarea procedurii în vigoare.

 

La o scurtă analiză a modului în care a fost redactat răspunsul primit de către colegii noștri din partea conducerii IPJ Caraș-Severin se poate configura suspiciunea rezonabilă că nici măcar nu a fost constituită o comisie în baza unui act administrativ ce avea rolul de a analiza rapoartele polițiștilor ce au solicitat alocarea, respectiv punerea în plată a sumelor forfetare aferente drepturilor de transport.

În linii mari acesta este modul în care un inspectorat de poliție îi tratează pe cei care, cel mai probabil, cu vise mărețe au optat să urmeze o carieră în profesia de polițist. Au fost primiți în instituție cu o atitudine de nepăsare conform căreia nu ar trebui să emită pretenții ca angajatorul să respecte legea și să le asigure drepturile statuate în normele legale în vigoare, iar în contrapartidă ei vor fi cei ce vor trebui să reprezinte o astfel de instituție, să respecte legea și să o aplice fără părtinire în interacțiunile cu cetățenii.

Având în vedere această situație pe care o putem asemui cu “bezna minții manageriale” din Poliția Română, organizația noastră a intervenit solicitând IPJ Caraș-Severin să ne comunice care este procedura de urmat, care se pare că se aplică diferențiat în cazul colegilor care participă la cursuri de inițiere în carieră și de pregătire profesională, pentru acordarea contravalorii transportului și care este baza legală la care această instituție se raportează, întrucât până la acest moment nu au fost înregistrate modificări ale actelor normative în vigoare.

Răspunsul din partea IPJ Caraș-Severin,  ca urmare a solicitării Sindicatului Europol, nu a întârziat să apară de această dată, însă ne demonstrează atât faptul că polițiștii au întocmit documentele aferente drepturilor de transport în mod corespunzător, cât și că la nivelul instituției există un grad imens de superficialitate în ceea ce privește înțelegerea prevederilor legale în vigoare referitoare la drepturile de transport ale angajaților.

Ținând cont că au fost prejudiciate drepturile legale ale colegilor noștri și că respectarea legii nu este opțională, am solicitat verificarea situației create în vederea remedierii urgente și implicit, acordarea retroactivă a cuantumurilor aferente sumelor forfetare de care, la acest moment, au fost vitregiți polițiștii din cadrul IPJ Caraș-Severin.

Și de această dată instituția ne-a uimit în ceea ce privește încadrarea în termenul legal în ceea ce privește răspunsul, însă demonstrându-ne în continuare atitudinea de nepăsare în ceea ce privește modul în care a tratat în primă fază drepturile financiare ale polițiștilor, întrebându-ne la care membri de sindicat facem referire deși am invocat numerele de înregistrare ale adreselor pe care însăși instituția le-a transmis colegilor noștri, sens în care ar fi trebuit să cunoască cine sunt polițiștii ale căror drepturi au fost încălcate.

Vă vom informa de îndată cu privire la modul în care conducerea acestui inspectorat de poliție va înțelege să respecte drepturile propriilor angajați.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Furt din banii polițiștilor pentru economiile IPJ Caraș-Severin

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută