Verificarea izolaților la domiciliu nu este atribuție a polițistului

Începând de astăzi intrăm în cea de-a doua etapă a protestelor anunțate prin calendarul comun adoptat de Sindicatului EUROPOL, Sindicatul Pro Lex, Sindicatul Diamantul și Sindicatul Decus. Astfel, de azi polițiștii vor refuza să mai îndeplinească atribuții pe care nu le au în fișa postului, precum verificarea izolaților/carantinaților la domiciliu și vor refuza să mai efectueze ore suplimentare.

Reamintim tuturor colegilor care sunt implicați în această activitate de verificare a persoanelor față de care s-a dispus măsura izolării la domiciliu, că această sarcină nu se regăsește în fișa postului și astfel cei care o efectuează săvârșesc abaterea prevăzută de prevederile art. 57 lit. d din Legea 360/2002, respeciv „Constituie abateri disciplinare, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni, următoarele fapte săvârşite de poliţist, comise cu vinovăţie: d)depăşirea atribuţiilor de serviciu ori lipsa de solicitudine în relaţiile cu cetăţenii;

Dacă este să analizăm cu titlu de exemplu fișa postului unui agent de ordine publică, veți constata că această activitate nu numai că nu se circumscrie niciunei sarcini, dar nici nu există o procedură legală cu privire la modalitatea în care se realizează. Este cea mai reprezentativă dovadă că această activitate pe care am realizat-o timp de 10 luni, cu titlu de „muncă patriotică”, nu a fost procedurată pentru că nu există temei legal. Iar prin comparație, gândiți-vă că pentru toate celelalte activități, legitimarea, conducerea persoanelor la sediu, controlul persoanelor, bagajelor, vehiculelor etc. există proceduri.

Cu titlu informativ, există deja județe unde polițiștii, încă de anul trecut au refuzat să îndeplinească astfel de sarcini, iar activitatea a fost preluată de polițiștii locali sau de alți angajați ai administrației publice locale. Totul depinde de noi, și de cât de mult suntem dispuși să acceptăm această „muncă patriotică” pentru care alții primesc diferite stimulente și majorări salariale.

De asemenea, vă reamintim că la a doua întâlnire ce a avut loc joi cu ministrul Lucian Bode, acesta ne-a promis că va introduce în OUG-ul promovat de Ministerul Sănătății, un amendament prin care să statueze acordarea unui stimulent de risc medical în sumă de 1000 lei brut, aproximativ 600 lei net, pentru personalul MAI care este implicat direct în combaterea pandemiei COVID19 sau care participă la asigurarea măsurilor de ordine în incinta centrelor de vaccinare. Această promisiune nu a fost onorată însă, după cum am putut vedea cu toții vineri, când la finalul ședinței de Guvern, OUG-ul a fost emis fără ca personalul MAI să fie inclus, în categoria beneficiarilor stimulentului de risc.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Verificarea izolaților la domiciliu nu este atribuție a polițistului

Distribuie

11 răspunsuri

 1. Dominilor de la Europol, tin sa va informez faptul ca serviciile politiilor locale au verificat izolatii la domiciliu inca de la inceputul pandemiei si au fost in strada atat singuri cat si alaturi de echipajele dvs.Dece solicitati sporuri decat pentru oamenii dvs?Dece nu spuneti adevarul, adica ca nu dvs.verificati persoanele izolate.Faceti prea multa zarva si va asumati anumite merite pe care nu cred ca le meritati.Nici Politia Locala nu are atributii de verificare a persoanelor izolate insa continua sa efectueze aceste sarcini chiar daca salariile nu sunt asa cum se scrie in presa si nici nu bebeficiaza de sporurile pe care dvs .le aveti.Nu contest protestul dvs. dar haideti sa spunem adevaru.Dovada stau miile de rapoarte de verificare din anul 2020 intocmite de politisti locali.

 2. Este inceput de an…se fac si se semneaza noile fise de post….simplu…o sa introduca mai multe puncte privind pandemia si rezolva situatia…..se cheama orientare…..sau face o anexa….

 3. Eu cred ca dumneata vorbesti de politia locala din localitatea in care lucrezi …in tara lucrurile stau altfel..asta este tare …sa se zbată sindicatele politiei romane pentru voi ??chiar nu sti ce vorbesti …Bine nu am nici pretenții sincer.Parerea mea este ca voi nu ar trebui să existați asa se fac bani la buget pentru fiecare primărie…

 4. Din cate stiu eu aveti sindicate…. sa se zbată ele pentru voi nu sindicatele politiei romane ….sau va credeti politisti si voi ? De fapt da …va credeti dar uitati ca sunteti doar oamenii prin care primarii isi rezolva disputele politice …sa nu mă exprim altfel…si daca nu stiai domnule aurel …primarul răspunde de voi si voi executați ordinele primarilor fara sa aveti ceva de spus împotriva….fie ca sint bune sau rele …

  1. Și oare dumneavoastra ordinele cui la executați? Să vă fie rușine, bine că v-ați folosit de polițiștii locali un an de zile, iar vorbind de beneficii nici polițiști locali nu primesc nici o sumă de bani pentru că efectuează verificări la persoanele izolate sau carantinate. Iar în ceea ce privește jignirile lăsați-o mai moale și vedeți-vă gunoiul de sub preșul vostru.

  2. Stimate domn voicu ,cu ” v” mic , ar trebui să înțelegi singur de ce , cine ești dumneata sa judeci o categorie de funcționari publici?Ce mare pregătire ai dumneata,domnule milițian angajat probabil din sursa externă și cu facultate la Spiru?

 5. Faceți bine și îndepliniți ceea ce vi se cere sau și asta e greu ??? De patrulat pedestru nu mai vorbim …. Scad kilogramele sau ni se umflă picioarele ?? Asta nu e in fișa postului oare ???

 6. La nivel de țară poliția locală se subordonează MAI, deci asta e scris în OUG-urile care prelungesc prezenta state de urgență, necunoscători și frustrați să se abțină de la ori ce comentariu în această temă și mai ales cei ce lucrați în sistem, nu de alta dar va faceți de rușine “sângele de polițist adevărat”. Europol o adunătură de pensionari care nu fac alt ceva de căt să latre pe urs și să sugă bani de la visători care visează să ajungă generali sau cine știe ce agent secret, o adunătură de incompeteți. Tu polițist adevărat fie de la locală, națională sau frontieră uită-te în curtea ta, toți sunteți pe plan politic și funcționați ca atare. Cam 50% din apelanți 112 după serviciile oferite își dau seama că au apelat la cămătărie, corupție etc. Așa că nu vă mai bateți în piept cu 3 luni de școală, cu diplome scoase pe genunchiul secretarelor din sistem, se știe cine sunteți nu trebuie să-ți explic, ori cum micul tău creier nu ar capta esențialul temei, probabil din cauza caschetei. MAI pe toată această perioadă, haosul covid, s-a folosit de poliția locală să-și spale rufele și abuzurile făcute colegi lor, se vede cu ochi liberi, bine cei îndoctrinați nu văd, nu meritați nici in spor nici o instituție, ați depus un jurămănt și acuma o lălăiți și vă plăngeți de milă, băi românule nu-ți convine roiu, dute la pădure, mină, fabrică etc, nu te obligă nimeni să fi polițist național, local sau, frontieră sau ori ce alt agent. Puneți măna și munciți, milogilor, dacă nu desfințarea tuturor instituțiilor și înființarea unei instituții noi, exclus politicul, un fel de Gardă Civilă, Gardă Urbană , cum e la Spanioli, așa că mucles românule.

 7. Voicule, printre voi sunt destui care au intrat în poliție cu 3 luni la Slatina sau la Campina, iar unii dintre ei au ajuns chiar în eșalonul superior.. Așa că nu mai pune aceeași placa cu școala… Polițiștii locali fac de multe ori aceeasi munca pe care o faceți voi și de multe ori o fac in locul vostru… In majoritatea localităților din țară polițiștii locali verifica izolații doar polițiștii locali,deci sunt primii care intra în contact cu persoane suspecte de Covid și nu au mai strigat că nu au în fișa postului… Și voi pe lângă fisa postului îndepliniți și alte sarcini, unele stabilite prin legi speciale, deci fac parte din atribuțiile de serviciu…

 8. Ok. Avem sindicate, dar politia națională sa nu-si mai ia merite, ptr ca aveti si voi cioatele voastre. Aveti pol. care sunt angajați din sursa externă care au făcut cursuri de 3 luni. Nu mai zic ca scoala de pol. se face online. Nu contest profesionalismul celor care merita atat in Pol Națională cat si in Pol. Locală. Nu generalizări!!!.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută