Uniformă finalizată. Concursuri aprobate. Logistică nouă la Poliția de Frontieră

Astăzi, începând cu ora 10.00, timp de aproape patru ore, la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a avut loc o ședință de lucru între conducerea instituției și reprezentanții organizațiilor sindicale. Ședința a avut ca temă problemele cu care se confruntă polițiștii de frontieră în exercitarea atribuțiilor, cât și prezentarea unor subiecte de interes din partea IGPF în ceea ce privește noua uniformă, concursurile prin încadrare directă și logistica nouă care se va achiziționa.

Problemele prezentate și argumentate  de Sindicatul EUROPOL în cadrul ședinței au vizat:

 • dotarea logistică  în punctele de trecere a frontierei cu lupe performante;
 • achiziționarea de scaune ergonomice pentru lucrătorii din punctele de trecere a frontierei;
 • digitalizarea registrelor ( caiet de bani, registru litigii și a formularelor tip NPI);
 • pregătirea tactică a polițiștilor și tragerea cu armamentul din dotare;
 • identificarea soluțiilor pentru personalul navigant care trebuie să susțină examenul pentru atestat;
 • construirea de foișoare în zonele greu accesibile care necesită misiuni doar pe jos;
 • elaborarea unei proceduri de sistem pentru întocmirea pontajelor lunare și instruirea personalului cu privire la modul de întocmire;
 • revizuirea Concepției Inspectorului General al PFR în ceea ce privește întocmirea planului de acțiune;
 • identificarea de soluții pentru cei aproximativ 150 de  polițiștii cercetați administrativ din cadrul Itpf Timișoara;
 • plata orelor suplimentare pentru polițiștii din cadrul SPF Calafat;
 • plata sumei compensatorii spor de studii superioare pentru polițiștii din cadrul Itpf Giurgiu cărora li s-a revocat acest drept în mod nelegal;
 • acordarea unui spor de conducere coordonatorilor turelor serviciu;
 • reorganizarea Școlii de Pregătire a Agenților de Poliție ”Avram Iancu” Oradea și transformarea în direcție tip I;
 • ocuparea  tuturor posturilor vacante  de instructor predare în cadrul SPAPF ”Avram Iancu” Oradea cu personal din sursă internă;
 1. Dotarea logistică  în punctele de trecere a frontierei cu lupe performante

În momentul de față, în cadrul ghișeelor/tonetelor din cadrul punctelor de trecere a frontierei existe lupe care măresc de până la maxim 8-10X. Ținând cont de faptul că metodele de falsificare a documentelor de călătorie sunt tot mai sofisticate de la o zi la alta, am solicitat achiziționarea de lupe performante, tip Regula, care să asigure o mai bună verificare unor elemente de siguranță ale documentelor.

2. Achiziționarea de scaune ergonomice pentru lucrătorii din punctele de trecere a frontierei

Ținând cont de timpul prelungit petrecut la controlul de frontieră de 12 sau 13 ore, este necesară achiziționarea unor scaune ergonomice care să fie conforme cu normele de securitate și sănătate în muncă;

3. Digitalizarea registrelor ( caiet de bani, registru litigii și a formularelor tip NPI);

Având în vedere că trăim în era tehnologiei, iar ”dosarul cu șină” nu trebuie să mai existe, am solicitat digitalizarea registrelor pe care le folosesc polițiștii care privesc registrul de litigii, caietul de consemnare a sumelor de bani sau a formularelor tip NPI.

4.Pregătirea tactică a polițiștilor și tragerea cu armamentul din dotare

Atât pregătirea tactică, cât și tragerea cu armamentul din dotare  nu sunt doar obligații de serviciu și sunt absolut necesare pentru pregătirea polițiștilor. La nivelul fiecărei structuri teritoriale e nevoie de instructori specializați care să asigure pregătirea tactică( elemente privind aplicarea măsurilor preventive sau coercitive). De asemenea, pentru perfecționarea polițiștilor este necesar ca în cadrul ședințelor de tragere să fie folosite de fiecare polițist cât mai multe cartușe pentru o mai bună sedimentare a deprinderilor practice.

5. Identificarea soluțiilor pentru personalul navigant care trebuie să susțină examenul pentru atestat

Deoarece la mai multe unități teritoriale precum Itpf Giurgiu sau Itpf Timișoara,  personalul navigant este programat abia în luna octombrie pentru susținerea examenului, iar dreptul acestora de a conduce ambarcațiile expiră la 1 iulie, am solicitat identificarea de soluții astfel încât să nu se creeze o breșă în ceea ce privește folosirea ambarcațiilor pentru supravegherea frontierei.

6.Construirea de foișoare în zonele greu accesibile care necesită misiuni doar pe jos

Ținând cont de specificul misiunilor desfășurate în zonele greu accesibile unde necesită deplasarea pe jos, este absolut necesar construirea de foișoare pentru adăpostirea în caz de ploaie sau zăpadă , cu precădere la frontiera de nord și de est.

7. Elaborarea unei proceduri de sistem pentru întocmirea pontajelor lunare și instruirea personalului cu privire la modul de întocmire

Având în vedere că la nivelul structurilor teritoriale sau centrale ale IGPF nu avem un mod unitar de întocmire a pontajelor lunare, am solicitat elaborarea unei proceduri de sistem pentru întocmirea acestora, cât și instruirea întregului personal care are astfel de atribuții.

8. Revizuirea Concepției Inspectorului General al PFR în ceea ce privește întocmirea planului de acțiune

Am solicitat revizuirea Concepției Inspectorului General al Politiei de Frontieră Române in ceea ce privește întocmirea planului de acțiune de către coordonatorii turelor serviciu în detrimentul adjuncților șefilor de sectoare în vederea eficientizării planificării polițiștilor și a modificărilor survenite la acesta.

9. Identificarea de soluții pentru cei aproximativ 150 de  polițiștii cercetați administrativ 

Ținând cont că aproximativ 150 de polițiști sunt cercetați administrativ din motive pe care doar auditul le putea identifica, cum ar fi folosirea autospecialelor pentru încărcarea acumulatorilor sau folosirea climei mașinii, este absolut necesară reglementarea acestor situații,  având în vedere că  multor colegi deja le-au fost imputate sume de bani, lucru total nefiresc având în vedere că acei acumulatori nu au fost încărcați pentru scopuri personale și nici autospeciala nu poate fi folosită fără climă la temperaturi  sub 0 sau plus 35 grade.

10. Plata orelor suplimentare pentru polițiștii din cadrul SPF Calafat

Urmare a sesizărilor organizației noastre, unde mai bine de 10 polițiști de frontieră au efectuat ore suplimentare fără a fi recuperate sau plătite, cât și a controlului dispus de IGPF, polițiștii de frontieră nedreptățiți urmează să primească drepturile cuvenite.

11. Plata sumei compensatorii spor de studii superioare pentru polițiștii din cadrul Itpf Giurgiu cărora li s-a revocat acest drept în mod nelegal

Nu mai puțin de 8 polițiști au fost anunțați că printr-o dispoziție nelegală emisă de inspectorul șef că nu vor mai primi suma compensatorie spor de studii superioare pe motiv că nu-și desfășoară activitatea în domeniul studiilor absolvite, în condițiile în care  timp de aproape un an și jumătate au primit acest drept, deși nu există nicio dovadă clară în momentul de față. Mai mult de atât, ținând  cont că dispoziția de alocare la acest drept intrase în circuit, cel care  a emis-o nu mai putea să o revoce, ci doar o instanță de judecată, iar sistarea dreptului putându-se face doar în urma unei comisii de cercetare administrativă. Am solicitat plata acestui drept în continuare până vom avea o concluzie a unei comisii și  sistarea dreptului  să fie făcută de către persoanele îndreptățite.

12. Acordarea unui spor de conducere coordonatorilor turelor serviciu

Având în vedere că sunt mai multe structuri din cadrul MAI unde șefii de tură/schimb primesc un spor de conducere și pentru colegii noștri polițiști de frontieră care dețin rolul de coordonator ture serviciu trebuie să primească în mod similar acest spor. Mai mult de atât avem precedent la celelalte structuri, iar impactul financiar este insignifiant.

13. Reorganizarea Școlii de Pregătire a Agenților de Poliție ”Avram Iancu” Oradea și transformarea în direcție tip I

Am susținut transformarea scolii în Direcție tip I similar celorlalte instituții de profil din MAI este o necesitate, având în vedere  că această structură reprezintă motorul Poliției de Frontieră de unde anual nu mai puțin de 450 de agenți de poliție își încep cariera. Această măsură ajută în același timp și la creșterea prestigiului unității de învățământ.

14. Ocuparea  tuturor posturilor vacante  de instructor predare în cadrul SPAPF ”Avram Iancu” Oradea cu personal din sursă internă

Momentan, la nivelul școlii nu toate posturile de instructor sunt ocupate, ceea ce creează o mare presiune pe umerii colegilor, momentan, ca și soluție de  avarie fiind folosită instituția delegării de la alte formațiuni. Este necesară atât ocuparea prin concurs a tuturor posturilor vacante, cât ți suplimentare organigramei.

 

De asemenea, în cadrul ședinței, au fost prezentate obiectivele instituției, investițiile și achizițiile, cât și politica de resurse umane, astfel:

 1. În plan logistic:
 • vor fi achiziționate încă 6000 de pistoale pe lângă cele 5000 deja existente;
 • vor fi achiziționate aparate de supraveghere aeriană;
 • reabilitarea a  5 sectoare ale PFR: Orlea, Negru Vodă, Băneasa, Darabani și Vicovu de Sus;
 • vor fi achiziționate două nave de supraveghere maritimă pentru Garda de Coastă;
 • vor fi achiziționate șalupe de intervenție- până la 20;
 • vor fi achiziționate autospeciale pentru specificul zonei , până la maxim 50 bucăți tip Raptor;
 • vor fi achiziționate ATV-uri și UTV-uri, autospeciale câini;
 • vor fi achiziționate 8 microbuze transport personal propriu;
 • vor fi achiziționate 160 lămpi UV, aparate foto criminalistice;
 • vor fi achiziționate veste și căști antiglonț;

A fost prezentată noua uniformă a polițiștilor de frontieră care este in proporție de aproape 80-90% finalizată ca design (prototip). Noua uniformă nici pe departe nu se compara cu cea existentă cu pantalon la dungă și cravată pentru structurile operative. Aceasta va fi confecționată din materiale de calitate, termorezistente și cu un design modern, model Frontex.  Ca și termen orientativ, a fost luată în calcul luna martie 2023, când se va trimite la toate structurile o serie de uniformă 0, polițiștii de frontieră putând să probeze și să comande ulterior mărimea potrivită. Pentru că nu ne place și o facem destul de rar, nu vrem să lăudăm noua uniformă, dar cu siguranță aceasta va reprezenta un succes al instituției după ce am văzut noul model.

2. În ceea ce privește politica de resurse umane și financiar:

Începând din luna iulie vor fi puse în plata sporul de specialist de clasă și vor fi plătiți polițiștii promovați pe funcții  care au fost avansați în gradul profesional următor. Plata pentru recalcularea indemnizației de creștere  pentru colegii care au  întocmit rapoarte se va face ulterior punerii în plată a celor două drepturi prezentate.

În zilele următoare vor fi scoase la concurs prin încadrare din sursă externă nu mai puțin de 500 posturi de execuție din care:

 • 380 agenți ture serviciu;
 • 29 personal contractual;
 • 44 agenți specialiști;
 • 47 ofițeri specialiști domeniile logistic, financiar, resurse umane, achiziții, juridic, fonduri externe nerambursabile; Pentru posturile de ofițer pot candida și agenții de poliție care îndeplinesc condițiile .

Totodată, s-a solicitat Ministerului Afacerilor Interne suplimentarea ștatului de funcții cu 1100, din care 1000 pentru operativ și 100 pentru structurile suport. În funcție de numărul de posturi aprobate, posturile vor fi repartizate cu precădere în zonele ”fierbinți” acolo unde nevoia e una stringentă  în zona operativă, cât și la școlile de pregătire sau perfecționare.

După patru ore de dialog, constructiv spunem noi, așteptăm în perioada următoare concretizarea și rezolvarea acestor probleme supuse conducerii Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, urmând ca în cel mult 3 luni să aibă loc o nouă întâlnire în acest format.

 

Viitorul ne aparține

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

 

 

Sindicatul EUROPOL: Uniformă finalizată. Concursuri aprobate. Logistică nouă la Poliția de Frontieră

Distribuie

Un răspuns

 1. Rog să se găsească o soluție, pentru cei care se pensionează curând și nu mai apucă să poarte noua uniformă, dar sunt obligați să o plătească .

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută