Unde merg banii din amenzi?

Începând din 11 ianuarie, polițiștii din întreaga țară, conform calendarului de proteste asumat de către Sindicatul Europol, au aplicat “in corpore” sancțiunea AVERTISMENTULUI verbal sau scris conform prevederilor art. 7 alin.(1) din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, ca reacție la măsurile de austeritate adoptate de Guvern prin care polițiștilor le-au fost înghețate drepturile salariale aferente anului 2021, fiind propusă inclusiv neindexarea cu rata medie anuală a inflației a pensiilor militare de stat pentru colegii noștri cărora le-au încetat raporturile de serviciu ca urmare a pensionării.

Important de reținut este faptul că formele de protest au fost stabilite în urma sondajului realizat în rândul polițiștilor de către organizația noastră, ca urmare a faptului că reprezentanții Guvernului au găsit de cuviință să nu respecte prevederile Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice menită să corecteze inechitățile salariale existente în rândul polițiștilor.

De ce avertisment scris sau verbal? Pentru că legea acorda independență agentului constatator, polițistului,  să analizeze contextul și circumstanțele cu privire la contravenția constatată și să o sancționeze cu măsura principală prevăzută de lege, care este AMENDA sau AVERTISMENTUL.

Un alt aspect important de clarificat în rândul opiniei publice este acela că nici polițiștii și nici Ministerul Afacerilor Interne nu „beneficiază” de niciun procent din sumele încasate din plata amenzilor. Conform legislației incidente, sumele încasate din amenzi, se fac venit integral la bugetele locale sau, în cazul contravențiilor aplicate conform Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, sumele încasate se varsă la bugetul de stat.

Astfel că, după ce noi, polițiștii aplicăm amenzi, primăriile încasează sumele de bani pe care le folosesc pentru “plantarea panseluțelor” sau pentru a asigura bugetele polițiilor locale (gardienilor publici) în privința salarizării, logisticii, care de cele mai multe ori sunt mult peste nivelul Poliției Române.

Mai mult, în toată această perioadă, șefii unităților de poliție din țară au pus presiune pe colegii noștri pentru a fi aplicate cât mai multe sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a pandemiei generate de noul coronavirus (CITEȘTE AICI)

În același registru, nu putem uita una dintre cele mai importante prerogative ale Poliției Române și anume apropierea de comunitate, realizabilă prin activitatea de prevenire care a fost derulată chiar de curând în județul Constanța unde, la slujba de Bobotează la care au participat mii de persoane, deși în dispozitivul de menținere a ordinii publice au fost angrenați aproximativ 150 de polițiști și jandarmi, nu a fost aplicată nicio amendă sau avertisment scris.

De asemenea, acolo unde colegii noștri au constatat nerespectări ale măsurilor de distanțare fizică ori de nepurtare a măștii de protecție i-au avertizat verbal pe cetățeni cu privire la prevederile legale încălcate și riscurile la care se expun, această situație fiind explicată în mod concret și coerent de către purtătorul de cuvânt al instituției care a subliniat că scopul primordial al Poliției este acela de a preveni, nu de a sancționa.

Astfel, ținând cont de rolul definitoriu pe care îl avem în societate, trebuie să conștientizăm că doar prin unitate și perseverență îi putem determina pe guvernanți să înțeleagă că în urma adoptării OUG 226/2020 polițiștii au rămas fraierii sistemului bugetar, așa cum suntem de 10 ani, că nu au beneficiat de nicio măsură compensatorie pe perioada stării de urgență și a stării de alertă și că nu vom renunța la formele de protest pe care ni le-am asumat până când nu vor reveni asupra măsurilor abuzive.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Unde merg banii din amenzi?

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Am inteles ca joi v-a invitat ministrul Bode la discutii… Va urez succes la negocieri, sa nu acceptati nicio amanare de majorare a drepturilor salariale si asteptam cu interes sa vedem o marire salariala palpabila de la 01.01.2021..

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută