Ultimele detalii privind legea salarizării unitare direct de la ministrul Olguța Vasilescu

În data de 24.02.2017, președintele Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL” a făcut parte din delegația Federației PUBLISIND care a participat la o întâlnire de lucru cu dna. Lia Olguța Vasilescu – Ministrul Muncii și Justiției Sociale, pe tema cadrului legal privind salarizarea, de la apariția OUG 20/2016 și până la apariția Decizia CCR 794/2016.

Președintele Sindicatului EUROPOL a informat-o pe dna ministru cu privire la tensiunile foarte mari existente în rândul personalului din MAI cu privire la nivelul scăzut al salarizării la care s-a ajuns. Mai mult, a scos în evidența aplicarea neunitară a prevederilor Legii 284/2010 în rândul familiei ocupaționale „Apărare, ordine publică și securitate națională”, în sensul că unii funcționari publici cu statut special beneficiază de sporul de studii superioare indiferent de data încadrării sau absolvirii studiilor superioare, beneficiază de sporul de fidelitate în funcție de vechimea avută în sistem, nu blocată la nivelul lunii decembrie 2009 cum se întâmplă la Poliție iar contravaloarea chiriei se acordă procentual din venitul net realizat lunar, nu din salariul de funcție.

De asemenea, s-a discutat pe efectele pe care le produce asupra salariilor polițiștilor HG 1/2017 privind salariul minim brut garantat în plată, referitor la reglementarea de noutate privind scoaterea sporurilor și adaosurilor din salariul minim. S-a mai prezentat haosul existent la nivelul MAI unde practic se plătește gradul profesional sau funcția și nu munca. O serie de structuri în care sunt încadrați agenți și ofițeri care prestează aceeași muncă au salarizarea diferită. Chiar și în cazul funcțiilor din organigramă, în momentul de față nimeni nu știe nimeni de ce se diferențiază un agent principal de un agent III sau un ofițer specialist de unul principal.

În răspuns la prezentarea acestor aspecte, ministrul Olguța Vasilescu a precizat că unele aspecte le cunoaște însă altele ce țin de modul de organizare a muncii, nu are de unde să le știe decât dacă există o preocupare a sindicatelor din acel sector. Tot în acest sens, specialiștii din ministerul Muncii, au precizat că fiecare ordonator de credite s-a folosit de prevederea din art. 6 a Legii 284/2010 pentru a-și stabili propriile salarii, dar fără a exista o consultare între ordonatorii principali de credite ai fiecărei familii ocupaționale.

Referitor la aplicabilitatea HG 1/2017, punctul de vedere al Ministerului Muncii este că salariul minim brut garantat în plată nu este echivalentul salariului de funcție al polițistului iar în situația ipotetică în care s-ar „fixa” salariul de funcție la 1450 lei, toate celelalte sporuri, sume compensatorii, majorări și alte indemnizații ar intra sub incidența prevederilor art. 22 alin. 2 din Legea 284/2010, în sensul că acestea nu ar putea depăși 30% din salariul de bază, ceea ce ar determina o scădere a salariilor.

Singura soluție avansată de ministrul Muncii este adoptarea în cel mai scurt timp a Legii de salarizare unitară a personalului plătit din fonduri publice. A fost avansat ca termen data de 1 iulie 2017 și ne-au fost prezentate câteva detalii despre proiectul care se dorește a fi promovat:

 1. bugetul alocat pentru o perioadă de 3 ani este de 32 miliarde de lei;
 2. vor fi 3 categorii asupra cărora se va face infuzia, respectiv salariile de până în 4000 lei la care vor fi creșteri de 80%, la salariile de peste 4000 lei unde vor fi creșteri de până la 40% și salariile de peste 7000 lei  unde vor fi creșteri de până în 5%;
 3. proiectul nu va mai conține coeficienți de salarizare ci anexe pe fiecare familie cu salarii nominale;
 4. odată cu adoptarea legii se va introduce salariul minim brut garantat în plată distinct pentru bugetari în cuantum de 1750 lei;
 5. se va acorda 1 voucher de vacanță echivalent cu salariul minim brut pentru fiecare bugetar;
 6. se vor stabili toate sporurile ce se pot acorda bugetarilor, cu mențiunea că ordonatorul de credite va avea responsabilitatea acordării acestora fără să depășească 30% din bugetul de salarii avut la dispoziție.

Mesajul ministrului a fost că până la 1 iulie 2017, nu se vor mai face niciun fel de ajustări pe salarizare la nicio familie ocupațională iar proiectul de lege va fi supus dezbaterii publice în cel mai scurt timp, aproximativ în 2 săptămâni va ajunge la organizațiile sindicale.

Arătându-ne reticența față de încă un proiect de lege de salarizare unitară, ministrul a precizat că acest obiectiv este unul dintre cele mai importante din planul de guvernare iar dacă nu îl va îndeplini, va demisiona din funcție.

Aceasta este radiografia discuțiilor avute, cu mențiunea că am încercat să vi le prezentăm cât mai nefiltrate, lăsându-vă pe fiecare dintre voi să trageți concluziile. Un lucru este cert însă, deși ambii miniștri, atât ministrul muncii cât și ministrul de interne, sunt conștienți de haosul existent în privința salarizării polițiștilor, se pare că niciunul nu va mai interveni pe acest subiect până la apariția legii salarizării.

Până la urmă, obligația  organizației noastre este să identifice cele mai bune propuneri pentru viitorul act normativ, mai ales în contextul noilor elemente care vor contura legea salarizării unitare. Cu toate acestea, apreciem că singura soluție pentru o salarizare echitabilă, care să țină cont exclusiv de munca prestată, ar fi clasificarea posturilor, indiferent de gradul profesional, astfel încât cele care au o expunere mai mare la riscuri să fie plătite la un nivel superior.

În rest, pe lângă subiect, cică pe 16 martie va fi cer senin și o medie de 17 grade celsius, e clar că va fi o reală plăcere pentru polițiști să fie în stradă.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Ultimele detalii privind legea salarizării unitare direct de la ministrul Olguța Vasilescu

Distribuie

18 răspunsuri

 1. Este bataie de joc…atat din partea guvernantilor, care nu respecta legea cat si din partea TUTUROR liderilor de sindicat(e). Desi din teritoriu ( cel putin din Olt) s-a cerut in mod expres ca mitingurile sa inceapa inca din luna februarie ( urmand a se picheta prefecturile din judete), ce au hotarat sindicatele ? …cate un miting razlet abia dupa 16.03 !… Concluzie : TOTI liderii sunt vanduti politicului… Astept contraargumente…DACA exista.

 2. Clar…protestele ar fi trebuit organizate in februarie…nu dupa salariul din martie…sindicate care cu adevarat actioneaza in interesul salariatilor sunt cele din invatamant si sanatate…un sofer de ambulanta are net cca 5000…nu mai zic ca pana si fostii gardieni publici au salariile mai mari…

 3. Si cine oare-i impiedica sa fie uniti si sa luote pentru drepturile lor ?…Eu nu am nimic cu alte categorii profesionale care au reusit sa-si obtina cat mai mult…eu vorbesc doar despre noi…si mai ales dedpre RESPECTAREA legii…care este obligatorie si pentru guvernanti.

 4. Atâta timp noi agenți de poliție care lucrăm efectiv în stradă suntem considerați ca niste slugi la stăpân nu se va rezolva nimic…

 5. Punem pariu ca si-au facut strategia pentru politisti?!
  Ne lasa sa facem ieseala in strada, apoi vezi doamne poarta niste discutii cu sindicatele si vor obtine un timp prin negocieri.
  Vor forta cu timpul, motivand ca in iulie apare legea unica a salarizarii si sa avem rabdare sa iasa.
  Legea este posibil sa nu iasa si sa fie amanata ca anul trecut, ministrul muncii isi da demisia si guvernantii ne mai amana un an.
  Si daca va iesi legea, banii retroactiv pierduti se ridica la mii de lei bune…bani care cu greu sau niciodata, nu vom reusi sa ii primim de drept.

 6. Eu cred ca este o încercare voalata de a ne gândi singuri ca ieșirea în strada este o acțiune menita sa provoace neliniști și tensiuni și mai mari în rândul cetățenilor și întărirea convingerii acestora ca pot continua și ei și oricine dorește un protest pt orice motiv li se va părea ca merita protestat și se va crea un precedent și mai mare pt începerea unor proteste de mare amploare și tot nu vom câștiga nimic decât poate simpatia altor protestatari care vor gândi ceva genul:’dacă și politia e în strada e clar ca așa trebuie sa facem toți, și așa vom sta noi o data și apoi se vor naște serii de proteste la care tot noi vom sta și vom asigura respectarea ordinii de drept și dacă ministru muncii a spus ăsta ,nicio șansă să vedem vreo mărire curând și dc ieșim vor da vina pe noi ca am instigat populația sa iasă în steada

 7. Nu pot sa nu observ niște fracturi în logica sindicaliștilor (sau scăpări, mă rog…). Pe de o parte vor ca polițiștii care prestează aceeași munca sa fie plătiți la fel, indiferent de gradul profesional dar pe de alta parte se dorește ca cel care are studii superioare sa beneficieze de un spor de studii, deci aici nu se mai aplica principiul egalității. Păi dacă ai studii, du-te frate pe o funcție de ofițer, fa-te un șef, ceva și cere-ți dreptul de acolo. Dacă ești tot pe strada și lucrezi alături de un subofițer care nu are facultate, faci același lucru practic, de ce vrei bani mai mulți? Ce treaba au studiile cu munca prestată? Sunt lucrători la shaormerie cu masterate luate dar nimeni nu-plătește mai bine decât pe colegii lor de muncă. Zic și eu…!

 8. Pentru mine (si nu numai…) este clar ca cei ce conduc sindicatele , sunt „pe blat” cu guvernantii…cum poti sa astepti ziua de 15…si apoi sa organizezi „mitinguri” de 3-4 ore…cand foarte bine ar fi fost ca de acum, si fara o data limita, fiecare filiala judeteana sa organizeze pichetari la prefecturi…in fiecare zi…asa vor organiza o zi in Bucuresti…cateva ore…si care va fi rezultatul ?…

 9. Trebuie sa luptam pt drepturile noastre pt ca nu traim intr o tara normala unde aceste drepturi sint garantate. Si da, asistentii de pe ambulanta ajung la 5000 iar soferii la 4000 . Am ramas ultimii, politistii locali au deja salarii mai mari.

 10. Nu va mai lamentati! In MApN sunt salarii mai mici ca in MAI! Cei din MApN nu pot protesta, deci „o sug” cu onoare. Cred ca orice minister are mari probleme in a-si mentine oamenii valorosi, pentru ca acestia intr-un mediu privat ar putea sa ia salariul dublu incepand cu a 2 a zi de la demisie. Rezulta ca orice minister care nu isi poate mentine oamenii este minus valoare in crestere, spre deficitul contribuabililor.
  Bafta cu marirea!

 11. S-a ajuns sa se câștige în ministerul de interne cât un muncitor necalificat. Asta e și intenția guvernanților ca acest minister sa fie slăbit pentru a putea ei sa fure ce a mai rămas în tara asta. Aceai presiune se pune și pe ministerul public și justiție

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.