Tulburarea liniștii sancționată și în mediul rural. CCR a hotărât

În ședința de ieri, Curtea Constituțională a României  a admis cu unanimitate de voturi excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională sintagma în mediul urban” din cuprinsul art. 2 pct. 27 din Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

În fapt, conform prevederii actului normativ, ”Constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni: 27) organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban.”

CCR a reținut că această prevedere reglementează o contravenție în scopul asigurării respectării vieții private în sfera relațiilor dintre particulari, însă norma contravențională protejează drepturile persoanelor din mediul urban. Astfel, Curtea a reținut că între locuitorii din mediul urban și aceia din mediul rural se creează o inegalitate sub aspectul garantării liniștii în spațiul de locuit, element component al dreptului la viață privată. Tratamentul juridic diferit reglementat nu are la bază un criteriu obiectiv, de vreme ce rezultatul faptei ilicite, tulburarea liniștii, este același pentru toți locuitorii, indiferent că sunt în mediul rural sau urban.

Această prevedere din actul normativ declarată neconstituțională își încetează efectele în termen de 45 zile de la data publicării deciziei, daca Parlamentul  sau Guvernul nu pun de acord prevederile declarate neconstituționale cu dispozițiile Constituției, perioada în care dispozițiile constatate neconstituționale sunt suspendate. Dacă actul normativ nu va suferi modificări imediate, polițiștii vor fi în imposibilitatea de a acționa în cazul în care vor fi sesizați cu privire la petreceri nocturne cu muzica la maxim.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Tulburarea liniștii sancționată și în mediul rural. CCR a hotărât

Distribuie

4 răspunsuri

  1. Bună ziua, unde scrie in articolul din lege, respectiv pct 27, despre ,,petreceri nocturne,,? Constat cu mâhnire că pregătirea profesională este din ce in ce mai precară la agenții puși să aplice legea, atunci când sunt sesizați, in temeiul acestui articol, să ia măsuri privind tulburarea ordinii publice, chiar înaintea orei 22,00. Pentru aceasta , există o prevedere separată in cuprinsul Legii 61/1991, respectiv, pct 26. Poate ar fi potrivit ca sindicatele să se ocupe și de cursuri profesionale, măcar pe linia aplicării sancțiunilor contravenționale,

  2. In sfarsit se face dreptate! Chiar ma intrebam de ce exista diferente? Oare am gresit ca ne-am mutat in mediu rural sau ca unii traiesc de mult timp cu aceasta problema? Nu avem toti aceleasi drepturi? De trebuie sa adormim cu zgomotul produs de decibelii unor echipamente fara limita care la un moment dat iti distrug sistemul nervos. Consider ca este o decizie buna care va ajuta foarte mult organele de ordine publica sa solutioneze mai eficient aceste aspecte. Felicitari CCR!

  3. La tara sau la oras traiesc oameni care trebuie sa fie egali in fata legii ,deci ,tulburarea linisti publice ,la oras sau la sat trebuie sanctionata la fel !

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.