S-a dat startul producției pentru noua uniformă în Poliție

Ultima parte a lunii iunie aduce multă agitație pentru structura logistică a IGPR-ului. Criza de timp și întârzierile repetate ale procedurilor de achiziție a răsuflatei uniforme pe care o așteptăm cu toții, i-a determinat pe cei responsabili să plaseze primele comenzi.  Cu o rectificare bugetară care se apropie galopând și despre care sursele noastre spun că numai bună nu va fi la capitolele achiziții/investiții, factorii decidenți încearcă să pună cumva în mișcare procesul de schimbare a uniformei la nivelul IGPR.

Astfel, descoperim faptul ca IGPR-ul a dat „ordinul” de începere a producției pentru următoarele articole de echipament din componența „noii” uniforme: caschete vara/iarna, berete, jachete bărbați/femei, impermeabile ploaie bărbați/femei, cămăși bluză uniforma de serviciu cu mâneca lungă și scurtă bărbați/femei.

În următoarea perioadă, se vor produce, următoarele cantități:

– caschete – 3.005 buc la un preț de 150 lei/buc – producător TREXIMCO SRL

– berete – 1.620 buc la un preț de 63 lei/buc – producător GCONF COMERCIAL SRL

– jachete – 323 buc la un preț de 580.5 lei/buc – producător AXEL PROJECT SRL

– impermeabil ploaie – 1.620 buc la un preț de 270.58/buc – producător VLADOOR SMART SRL

– camașă bluza uniformă de serviciu – 3.240 buc la un preț unitar de 126.05/buc – producător MENTOR SRL

Nu o să facem niciun fel de comentariu cu privire la primele cantități ale reperelor comandate de către IGPR pentru că simplul fapt că nu vom putea înțelege vreodată logica din spatele acestor decizii, însă vom puncta următoarele aspecte de interes:

1. Jacheta – reprezintă un reper extrem de important, menit să înlocuiască celebrul bluzon matlasat cu mâneci detașabile. Reprezintă piesa de baza a echipamentului de serviciu în sezonul rece, iar conceptul de design este unul tactic, menit să îmbine utilitatea cu funcționalitatea și flexibilitatea în purtare. Totuși, cu toate că am transmis de sute de ori faptul că o uniformă tactică noua va trebui sa fie in primul rând calitativă, nu putem să nu remarcam rabatul pe care logistica îl face din nou la acest capitol. Am căutat și am găsit un model echivalent în piața internațională de echipament tactic si ne-am oprit asupra jachetei DELTA EAGLE GEN. 2 TACTICAL SOFTSHELL JACKET a celor de la UF PRO care este unul dintre jucătorii și producătorii importanți de pe piața echipamentului tactic ce furnizează uniformă atât pentru armată cât și pentru forțele de ordine din SUA, Germania, Franța și majoritatea țărilor cu apă caldă, sau care nu au WC în curte la postul de poliție. Diferențele sunt enorme, plecând de la design și culminând cu prețul.

Este adevărat faptul ca o jacheta de 271 EUR (aprox. 1.355 lei), a celor de la UF PRO, pe care o poți cumpăra la liber, al cărei preț coboară în funcție de cantitate, nu se va compara niciodată cu una de 580 de lei produsă în Romania la croitor, dar în momentul în care te lauzi că vrei să schimbi uniforma de 20 de ani și că vrei să oferi ceva de calitate polițiștilor, nu folosești aceleași practici ca până acum, ci te raportezi la cei mai buni. Dacă nici în anul 2022 nu înțelegem faptul că țesătura softshell este net superioara celebrei „dublu/triplu laminat imperrespirabil”, putem să stingem lumina și să plecăm acasă.

2. Cămașa de serviciu – povestea acestui reper este una complicată și merge mult în trecut. Am încercat de multe ori să le transmitem specialiștilor în logistică din cadrul aparatului central faptul că acest element trebuie să îmbine eleganța unei cămăși, cu utilitatea și funcționalitatea. După lupte seculare, cineva se pare ca a înțeles și a conceput noua cămașa a uniformei de serviciu cu un design modern, semi-util și tactic. Însă cum noua ne place de fiecare dată să dam cu bâta-n balta la sfârșit, prețul de 126 de lei nu are nicio treaba cu ceea ce se vrea, ci doar reprezintă prețul unei cămăși de bumbac pe care ți-o poți cumpăra din orice magazin. Echivalentul în piața internațională îl găsim la cei mai buni – 5.11 Tactical sub forma produsului lor denumit ABR PRO LONG SLEEVE SHIRT. Prețul este pe măsura – 75 EUR (aprox. 375 de lei), la liber.

Materialul din care este confecționată cămașa, poziționarea buzunarelor, aerisirile zonelor sensibile, hidrofobizarea si restul calităților, nu vor fi atinse niciodată de către producătorii noștri autohtoni. La un echipament pe care se montează un număr de 3 accesorii și 2 tipuri de inscripționare, prețul real va fi cu minim 20% mai mic pentru produsul brut. Vreți fermoare sau velcro YKK pe echipament? Vreți o țesătura tip ripstop hidrofobizată, teflonată, cu protecție UV? Vreți întărituri în zonele supuse uzurilor mecanice frecvente (coate, umeri, manșete etc)? De exemplu, celebrul producător de accesorii YKK (Japonia) vinde un fermoar pornind de la 0.3 eur (cel mai mic și simplu) și ajunge la 4 eur cel mai lung și impermeabil. Dar pentru toate acestea garantează  garanție pe viață. Iar concluzia este simplă: suntem prea săraci să cumpărăm în continuare lucruri ieftine și de proastă calitate. Dar poate exact acesta este scopul, să îți înlocuiești elementele de uniformă cât mai des, să „susținem” producția.

Ne oprim aici cu detaliile exprimându-ne nemulțumirea cu privire la ceea ce ni se pregătește ca fiind „noua” uniformă, în condițiile în care celelalte poliții europene, sau chiar celelalte arme, chiar și cele militarizate din cadrul MAI, au înțeles nevoia din teren și  au oameni deschiși la schimbare în cadrul structurilor logistice care se zbat pentru a aduce ce este mai bun și mai util pentru oamenii care stau îmbrăcați jumătate din viață în uniformă.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: S-a dat startul producției pentru noua uniformă în Poliție

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.