Suspendarea permisului nu mai poate fi anulată

Conform statisticilor elaborate de Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație, în cursul anului 2020, în  România s-au produs 6273 de accidente rutiere grave soldate cu decesul a 1647 de persoane, 5484 fiind rănite grav, iar  2155 au fost rănite ușor. Dintre principalele cauze ale producerii acestora, conform statisticilor putem aminti:

 • neacordare prioritate pietoni = 607;
 • depășire neregulamentară = 233;
 • conducerea sub influența alcoolului = 214;
 • neasigurare la schimbarea direcției de mers = 213;
 • neasigurare mers înapoi = 131;
 • circulație pe sens opus = 129;
 • întoarcere neregulamentară = 32;
 • nerespectare reguli trecere de cale ferată =27;
 • nerespectare semnalizare semafor = 27;
 • neasigurare schimbare bandă = 26;
 • conducere sub influența drogurilor = 5;
 • nerespectare indicatoare rutiere de obligare sau reglementare = 2.

Mai mult, în practică am întâlnit situații conform cărora foarte mulți conducători auto săvârșeau contravenții la regimul circulației rutiere, fără a produce accidente, dar care prevedeau ca măsură complementară suspendarea dreptului de a conduce autoturisme pe drumurile publice pentru perioade cuprinse între 30, respectiv 90 de zile și care recurgeau la contestarea procesului verbal de constatare a contravenției, iar prin intermediul certificatului de grefă obținut de la instanțele de judecată dobândeau din nou dreptul de a conduce până la soluționarea definitivă a cauzei.

Suspendarea dreptului de a conduce, alături de sancțiunea amenzii, în cazul abaterilor grave ale conducătorilor auto este dispusă, conform Codului Rutier, prin același proces-verbal prin care se aplică și amenda. Iar până acum, judecătorii nu aveau o practică unitară, rămânând la latitudinea fiecăruia dacă se pronunțau asupra măsurii de suspendare a permisului.

Pentru reglementarea acestor situații, Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în data de 12 aprilie 2021, printr-un recurs în interesul legii, asupra acestor aspecte aplicate în mod neunitar de către instanțele de judecată. Astfel, judecătorii, în momentul analizării unei contestații depuse împotriva unui proces-verbal de constatare a contravenției care include și măsura suspendării dreptului de a conduce nu se mai pot pronunța asupra proporționalității măsurii.

Cu alte cuvinte, după noile reglementări, aceștia nu se mai pot pronunța cu privire la necesitatea suspendării dreptului de a mai conduce autoturisme pe drumurile publice sau nu și, prin urmare, nici nu mai pot să  înlăture sau să reducă această măsură complementară, în funcție de datele și contextul problemei.

În urma acestei decizii modul de analiză a unor asemenea situații se schimbă radical, în sensul că instanțele, respectiv judecătorii vor trebui să-și alinieze noile hotărâri la cea a Înaltei Curți.

CONSULTĂ AICI DECIZIA ÎCCJ!

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol.

Sindicatul EUROPOL: Suspendarea permisului nu mai poate fi anulată

Distribuie

8 răspunsuri

 1. Buna ziua! Un șofer mi-a lovit masina parcata și a fugit de la locul accidentului am sunat la 112 imediat ,ma anunțat un vecin de la care a plecat si a văzut tot ,politia ia luat permisul de conducere pentru ca el nu sa prezentat la poliție de loc , dar el a contestat procesul verbal ,eu am făcut dosarul la firma de asigurări a lui ,dar acum astept sa ma cheme la judecătorie . As vrea sa stiu dacă se mai merge in instanta cazul asta după legea de mai sus sau se încheie cazul . Mulțumesc

 2. Nu este ,corect , dar abuzul polițistului în multe cazuri în care iti este suspendat permisu abuziv….nu este constituțional…

 3. O prostie. Se vor inmulti abuzurile organelor, pentru ca nu le mai opreste nimic.
  Atunci sa modifice si felul in care se ataca respectivul proces verbal, sa fie impotriva politistului, nu institutiei. Cei care fac abuz, sa plateasca individual, nu sa primeasca maxim o mustrare verbala din partea comandantului.

 4. Dacă lucrezi că și conducator de vehicul și faci contestație și ești găsit nevinovat poți să ceri poliției să îți plătească salariul pe perioada suspendării dreptului de a conduce ?

 5. Salutare! Eu cred că interpretarea este greșită: proporționalitatea se referă la faptul că instanța nu se mai poate pronunța la durata suspendării! Dar contestația este făcută împotriva procesului verbal in totalitatea sa: ori se acceptă contestația și se anulează toate masurile dispuse acolo, ori se respinge și se aplică! Judecătorii nu mai pot da soluții de anulare a contravenției și de reducere de la 90 la 30zile! Că este ilogic să se constate că fapta nu există, dar conducătorului auto trebuie sa i se suspende dreptul de a conduce pentru ceva ce aceeași instanță a hotărât că nu e vinovat! Că se pot îndrepta șoferii in cauză împotriva agentului constatator pentru a cere să fie despăgubiți pe motiv că nu și-au putut exercita profesia(in cazul șoferilor profesioniști)! Nu aruncați cu pietre va rog, e o opinie!

 6. Salutare, foarte grav.
  Vroiam sa contest procesul verbal primit de la un agent de politie rutiera care mi-a suspendat permisul de conducere abuziv si gresit sustinand ca am virat la stanga pe culoarea rosie a semaforului.
  Eu am camere video pe masina si se observa tot si semafoare si culoarea lor si toata manevra.
  In instanta puteam demonstra ca politistul a abuzat de aceasta putere pe care o are.
  acum ……. am ramas fara permis si cu probleme la serviciu din cauza unui politist care nu a vazut bine.
  Vai steaua de de tara…… mai bine plecam toti …..

 7. POPESCU NICOLAE : Nu inteleg cum pot niste judecatori ai unei instante sa anuleze prevederile unei legi care apara pe romani impotriva abuzurilor pe care le fac politisti si institutia Inspectoratul de politie mai cata si vor anula si prevederi din Constitutie. In ce tara traim ?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută