Polițiștii nu mai vor să fie victimele incompetenței!

Astăzi, în a cincea lună de proteste Sindicatul EUROPOL s-a aflat din nou în fața Ministerului Afacerilor Interne pentru a atrage încă o dată atenția cu privire la problemele din sistem asupra cărora niciunul dintre factorii decidenți nu s-au aplecat efectiv, mimând în mod permanent că la nivel instituțional nu există disfuncționalități și că totul este roz.

Astfel, în urma tragicului eveniment petrecut la Pitești soldat din nefericire cu decesul unei persoane în urma intervenției polițiștilor, ne-am prezentat la sediul instituției conduse de ministrul  Lucian Bode cu scopul de a trage un semnal de alarmă asupra neregulilor din interiorul Poliției Române în ceea ce privește pregătirea profesională și tactică, întrucât această lipsește cu desăvârșire.

Cu această ocazie am dorit să prezentăm atât reprezentanților MAI, cât și societății civile problemele care generează atât declanșarea abuzivă a cercetărilor disciplinare față de polițiști, cât și vătămări sau chiar mai rău, pierderi de vieți omenești în cazul unor intervenții. Toate acestea se petrec întrucât angajatorul nostru nu își respectă obligația legală referitoare la realizarea pregătirii profesionale, mesajul nostru fiind acela că nu mai suntem dispuși să acționăm în stradă în mod deficitar, în lipsa implementării efective a programelor de pregătire profesională.

Totodată, în cadrul acțiunii de protest am expus pancarte cu mesajele referitoare la pregătirea deficitară a polițiștilor care, la orice moment, poate constitui un element de producere a unor tragedii, astfel:

„MAI-ul simulează că polițiștii se antrenează! ”

„Pe hârtie suntem pregătiți, în realitate suntem depășiți!”

„Pe polițiști îi pregătiți cum doctorate voi primiți!”

„Pregătirea profesională o faceți criminală!”

„Proceduri elaborate de specialiști fără carte!”

Doctorii din MAI au îmbolnăvit Poliția Română!”

„3 din 4 șefi nu cunosc procedurile de pregătire, al patrulea e împuternicit și nu-i pasă!”

Trebuie să conștientizăm că pentru asigurarea unui serviciu polițienesc performant în adevăratul sens al cuvântului, nu doar la nivel declarativ sau statistic, este imperios ca MAI să-și înțeleagă greșelile, să și le asume și  să accepte că momentul zero este reprezentat de evenimentele generate chiar de neîndeplinirea atribuțiilor instituționale privind pregătirea profesională a polițiștilor care nu-și doresc altceva decât să-și exercite în mod corect, coerent și cu respectarea tuturor prevederilor legale atribuțiile de serviciu.

Pentru reprezentanții societății civile este extrem de normal să condamne erorile pe care colegii noștri le pot comite în timpul unor intervenții și toți suntem îndreptățiți să cunoaștem cauzele care au generat comiterea acestora pentru că, în calitate de cetățeni, suntem receptorii finali ai siguranței pe care statul este obligat să ne-o asigure conform Constituției și a actelor normative subsecvente.

Iar factorul primordial care a contribuit la înregistrarea unor astfel de tragedii este reprezentat de lipsa pregătirii fizice, tactice și profesionale, domeniu care de foarte mulți ani există doar pe hârtie la nivelul Poliției Române. Timpul ne-a demonstrat atât în cazurile Recaș, Caracal, Onești și din păcate în aceste zile la Pitești că deprofesionalizarea instituției are un singur rezultat, pierderea vieților omenești, indiferent că vorbim de polițiști sau de cetățenii în slujba cărora acționăm, iar acum mai mult ca niciodată întreaga societate civilă așteaptă o schimbare, nu doar declarații siropoase în cadrul conferințelor de presă.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii nu mai vor să fie victimele incompetenței!

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.