Zilele acestea suntem prezenți la Madrid, ca urmare a invitației primite pentru a participa la primul Summit al structurilor polițienești europene și internaționale, organizat de Consiliul European al Sindicatelor din Poliție (CESP), organizație în care România este reprezentată de către Sindicatul Europol.

Tematica abordată în cadrul lucrărilor Summitului presupune  dezbaterea serioasă și aplicată a principalelor provocări ale structurilor polițienești internaționale, cu scopul final al identificării punctelor comune de acțiune, armonizarea abordărilor dar și identificarea barierelor care îngreunează sau împiedică furnizarea unui serviciu polițienesc de calitate, în serviciul și beneficiul cetățeanului.

Parlamentul European, Consiliul European, OLAF și Interpol sunt principalele instituții reprezentate prin oficiali de rang înalt la primul Summit European al Poliției. Intervențiile acestora se vor concentra pe subiecte majore de interes precum noile fenomene de criminalitate, transparenta instituțională în scopul prevenirii criminalității dar și cooperarea instituțiilor polițienești internaționale în sensul instituirii unei coeziuni pentru a face față provocărilor zilelor noastre.

Toate întâlnirile pe care reprezentanții organizației noastre la Summit le vor avea cu oficialii europeni, se vor axa pe discuții punctuale referitoare la sistemul polițienesc din Romania. Nu ne vom feri să prezentăm care este situația sistemului actual de poliție, măcinat de lipsa de personal,  subfinanțat și fără suportul logistic necesar pentru a fi performanți.

Vom expune problemele polițiștilor, începând cu sistemul de salarizare, care reprezintă vulnerabilitatea majoră la care politicienii supun integritatea și profesionalismul serviciului public pe care Poliția ar trebui să îl ofere. Ore suplimentare neplătite, atribuții peste atribuții, noi responsabilități și sarcini adăugate periodic peste cele deja existente dar și lipsa de protecție juridică și fizică a polițiștilor este de natură să diminueze fermitatea și eficiența cu care ar trebui să acționeze.

Dacă tot ne comparăm și vrem să fim în grupul select al țărilor din spațiul „Schengen” guvernanții trebuie să înțeleagă că standardele europene nu sunt opționale. Speram că acțiunile noastre vor avea ecouri pe culoarele instituțiilor europene și vor produce reverberație la nivelul executiv al Ministerului Afacerilor Interne, determinând-i să repare inechitățile instituite în ultimii ani.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

 

 

 

 

Sindicatul EUROPOL: Suntem prezenți la primul Summit al Consiliului European al Sindicatelor din Poliție

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.