Vineri, 13.04.2018 la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc Ședința Comisiei de Dialog Social în care s-a discutat Proiectul Ordinului ministrului afacerilor interne privind condițiile de stabilire a majorării salariale pentru munca suplimentară prestată de personalul cu statut special, precum și activitățile deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut.
Din partea Sindicatului Europol a participat Marius Iconaru, Secretar General, care a intervenit și a susținut poziția organizației în ceea ce privește necesitatea stabilirii unor limite în sarcina șefilor structurilor care dispun orele suplimentare în sensul în care să nu fie chemați de acasă doar anumiți polițiști, ci să existe o echitate în această privință. De asemenea, am solicitat modificarea acordului sindicatelor reprezentative în organizații sindicale reprezentative deoarece există zeci de unități în care nu exista sindicat reprezentativ și este firesc sa intervină reprezentații federației reprezentative.
Acest ordin va crea o mare inechitate pentru personalul delegat deoarece pe timpul delegarii nu se vor plati ore suplimentare asa cum e specificat in HG 1860/2006 privind drepturile și obligațiile personalului autorităților și instituțiilor publice pe perioada delegării și detașării în altă localitate, precum și în cazul deplasării, în cadrul localității, în interesul serviciului, cat si in Ordinul MAI 577/2008 privind programul de lucru al politistilor, formele de organizare a acestuia si acordarea repausului saptamanal.
Conditiile de acordare a platii orelor suplimentare va acoperi toate situatiile in care politistii vor efectua o astfel de munca, ceea ce va elimina abuzurile unor manageri care chemau polițiștii de acasă, fără să fie emisă dispoziție scrisă în prealabil, și astfel polițiștii erau expuși din toate punctele de vedere. Va sugeram sa ne sesizati ori de cate ori vor exista situatii in care sefii ierarhici vor face abuzuri neaplicand corect si echidistant prevederile acestui ordin sau vor trimite fortat politistii in libere, deși volumul de muncă impune prezența lor la serviciu, de frica sa nu isi asume plata acestor ore.
Viitorul ne apartine !
Echipa Sindicatului Europol
7 răspunsuri
De sporul neuropsihic pe care conducatorii caini de urma din politia de frontiera cand va ocupati?
E destul de simplu. Când in loc sa postati un comentariu la o informare cu privire la procedura de plata a orelor suplimentare, ne veti trimite un mail pe adresa sindicateuropol@gmail.com, sa ne precizati in detaliu toate aspectele problemei.
Si cu toate astea, permanența este timp de lucru, conform legislației europene și a celei interne(codul muncii)!
Ce fel de timp de lucru este dacă nu e remunerat?
Și din nou vin cu aceeași problemă, lucrătorul la permanență care nu are intervenții cum este remunerație față de ceilalți colegi ai săi care sunt liberi? Între ei există totuși o diferență privind obligațiile și interdicțiile care le are, pentru a interveni lucid și în timp util!
Cu permanenta ați facut „blat” cu MAI, văd că toti sefii de sindicate puneți batista pe tambal când vine vorba de subiectul asta????!!!!!
Conform art. 39 și 44, serviciul politienesc este permanent. In baza prevederilor art. 16 din OMAI 577/2008, serviciul de permanenta este considerat timpu de lucru si se compenseaza cu timp liber corespunzator. De aici rezulta foarte clar ca orele astfel efectuate sunt platite cu valoarea intreaga, nu cu 40%. Sunteti pe langa subiect si nu intelegeti normele juridice elementare. In legislatia muncii, exista doar timp de lucru si timp liber, o alta formă nu exista. Organizatia noastra a intervenit punctual in toate locurile unde a avut astfel de sesizari si a eliminat disfunctionalitatile referitoare la program. Asa ca, cu toate ca va place sa va dati cu parerea in gol, desi dvs nu aveti o problema cu programul de lucru, este important sa meentionam din nou ca orice coleg are probleme in acest sens, ne poate sesiza pe adresa sindicateuropol@gmail.com.
Ce părere aveți de programul 24 cu 48 al pompierilor? Cât este de corect în condițiile în care trebuie să lucreze 91 ture cei care au 10 ani vechime și 93 ture cei care au sub 10 ani? Cei de la 8 ore lucrează în medie 222 zile pe an, cu concediu luat, stau acasă de sărbători legale, sâmbetele și duminicile.
Este complet ilegal si contravine celor mai elementare norme legale incidente in cazul formelor de organizare al programului de lucru.