Se discută salariile. Guvernul mimează dialogul social

Pe 15 aprilie Guvernul Cîțu a aprobat Memorandumul care stabilește principiile care vor sta la baza reanalizării și elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, sub pretextul că vrea să elimine discriminările și inechitățile salariale. În ziua imediat următoare, Raluca Turcan anunța ca în 30 de zile, ministerele de linie vor transmite propunerile privind politica de salarizare în sistemul public. Acest anunț ne-a dus cu gândul la consultări pe care ministerele le vor iniția cu organizațiile sindicale pentru a elabora aceste propuneri. Nu a fost cazul. În stilul acestui guvern, am continuat sa aflăm informații fragmentate doar din declarații de presă sau zvonuri.

Ministrul muncii încă nu s-a hotărât între promisiunea că nu se taie salarii și amenințarea cu plafonarea sporurilor la maxim 20% față de 30% în prezent, ori certitudinea cu scăderea bazei de raportare a coeficienților de la 2500 lei la 2300 lei. Raluca Turcan încadrează ca fake news afirmațiile privind riscul de diminuare a unor salarii, dar nu încetează să arunce în spațiul public extreme ciudate sau excepții descoperite prin cotloanele politice ale sectorului bugetar, cu salarii enorme sau sporuri fără număr. În același fel în care premierul României a suprasaturat spațiul public cu amenințări la adresa bugetarilor cu toate că el însuși nu se îndură încă să stopeze fluxul de numiri politice la vârf, în toate domeniile, pe posturi calde plătite cu bani grei și pe criterii care nu au legatură cu competența.

La distanță de peste o lună de la adoptarea Memorandumului pe modificare a salarizării din sistemul public, o adresă transmisă confederațiilor sindicale ne informează că încep consultări și cu iritanții de parteneri sociali, care nu se mai satură să ceară bani și sporuri. Căci fix în acest mod ne văd guvernanții actuali. Ce este interesant însă, este faptul că invitația nu este însoțită de niciun proiect, de niciun draft cu privire la intențiile actualului Guvern față de modul de stabilire a salariilor bugetarilor.

Sindicatul EUROPOL, afiliat Federației PUBLISIND și Blocului Național Sindical, va avea reprezentare la întâlnirea de azi de la ora 14:00 și vă va informa cu privire la obiectul discuțiilor ce vor avea loc cu reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Poziția Sindicatului EUROPOL este fermă însă cu privire la faptul că înainte de a discuta despre o nouă lege a salarizării, polițiștii trebuie să fie plătiți cu toate elementele salariale (sporuri, majorări, compensați, indemnizații) la nivelul salariului de funcție în plata și nu la nivelul salariului din 2009 așa cum se întâmplă în momentul de față.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Se discută salariile. Guvernul mimează dialogul social

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută