Polițiștii sunt suprasolicitați și depășiți de migrația ilegală

Migrația ilegală a străinilor în România nu este un subiect de actualitate, acest fenomen fiind în creștere în ultimii ani, însă s-a intensificat începând cu anul 2016 când frontiera de sud-vest a României a fost luată cu asalt de valul de migranți veniți din țările din Asia de Sud-Vest sau Africa de Nord. România este în majoritatea cazurilor o țară de tranzit în drumul lor spre Europa de Vest,  însă o bună parte dintre migranți au ajuns să petreacă lungi perioade de timp și pe teritoriul țării.

Deși migrația ilegală s-a intensificat în mod alert în fiecare an, situația privind personalul care gestionează această situație a rămas aproximativ la fel. În ultimii ani, personalul Poliției de Frontieră și al Inspectoratului General pentru Imigrări a fost suprasolicitat și epuizat de miile de ore suplimentare, de miile de delegări dispuse , dar și de volumul activităților la care au fost supuși.

Factorii care au determinat această situație, respectiv cauzele sunt reprezentate de:

  • valul de pensionări din structurile MAI, numai in primele 4 luni ale anului 2021 au încetat raporturile de serviciu la peste 8000 de polițiști, iar numărul celor care intenționează să se pensioneze este în continuă creșterea ca urmare a lipsei de predictibilitate a Legii pensiilor militare, cât și din cauza măsurilor de austeritate impuse de coaliția de guvernare;
  • creșterea graduală a numărului de migranți la frontiera de sud-vest a României. Cu titlu de exemplu, numai într-un interval de 12 ore,  pe raza Sectorului Poliției de Frontieră Sânnicolau Mare au fost blocați la frontiera, în seara zilei de 20 februarie a acestui an, un număr de 526 de migranți, un record absolut spunem noi, în condițiile în care patrulele care asigurau supravegherea frontierei de stat în acea zonă le puteai număra pe degete;
  • subdimensionarea statelor de organizare, atât la nivelul IGPF-ITPF Timișoara, cât și la nivelul IGI. Statele de organizare ale celor două instituții nu au mai fost actualizate din anul 2011 în condițiile în care problema migrației ilegale persistă încă din anul 2016 și nu există indicii că s-ar stopa în perioada imediat următoare. La nivelul  Serviciului pentru Imigrări Timișoara, cât și la Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților  de Azil Timișoara personalul este subdimensionat în raport cu cei care, fie solicită azil în România, fie solicită avize de muncă pe teritoriul României.
  • lipsa de interes a Ministerului Afacerilor Interne. ITPF Timișoara a solicitat Ministerului Afacerilor Interne de mai bine de un  an de zile redistribuirea a cel puțin 300 de funcții vacante, în vederea măririi statului de organizare ca urmare  a nevoii stringente de personal, iar până în prezent nu s-a dat importanță acestei solicitări. În ședința Comisiei de Dialog Social de la nivelul MAI  pe tema Strategiei Național privind Imigrația, organizația noastră a insistat pentru concretizarea acestei măsuri, însă răspunsul reprezentaților MAI a fost unul standard ” este în analiză această solicitare”.
  • volumul excesiv  de muncă pentru structurile judiciare din cadrul Poliției de Frontieră care gestionează  migrația ilegală de la frontiera de sud-vest a României, Compartimentul Sprijin Operativ, Birourile Combaterea Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere, cât și pentru structurile IGI din județul Timiș,  Ilfov și București. Numărul cererilor pentru avize de muncă a crescut de până la 4-5 ori față de situația similară a anilor precedenți.
  • delegarea personalului din județele învecinate, unde aproximativ 200 de polițiști de frontieră sunt delegați lunar din județele Mehedinți și Caraș Severin la Sectoarele Poliției de Frontieră  din Timiș, cât și din cadrul Aeroportului International Traian Vuia din Timișoara, duce la o supraîncărcare a volumului de muncă pentru polițiștii din cele două județe, în condițiile în care migranții și-au schimbat ruta de deplasare până la frontiera cu Bulgaria, pe raza Sectoarele Poliției de Frontieră Șvinita, Orșova, Drobeta Turnu Severin, Gârla Mare, unde au fost depistați sute de migranți care vor să treacă fraudulos peste Dunăre folosindu-se de călăuze din Serbia, cât și din România.

Am transmis din nou astăzi Ministerului Afacerilor Interne să urgenteze solicitarea uitată prin sertare, de redistribuire a funcțiilor vacante de la nivelul MAI către structurile Poliției de Frontieră, care are nevoia cea mai mare de personal în contextul fenomenului migraționist.  În perioada imediat următoare, prin structurile organizațiilor europene la care suntem afiliați, vom prezenta această problemă urgentă și Comisiei Europene, prezentând modul superficial în care Ministerul Afacerilor Interne tratează această situație.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii sunt suprasolicitați și depășiți de migrația ilegală

Distribuie

Un răspuns

  1. Atunci când factorii de decizie nu cunosc specificul activităților nu înțeleg și nu reacționează la solicitările îndreptățite. Merg pe deviza” merge și așa “. Oamenii suferă, suporta, dar până când?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută