Șanse mai multe pentru agenți să urmeze cursurile Academiei de Poliție

Ministerul Afacerilor Interne începe să se deștepte, sau mai bine spus începe să se trezească din somnul profund în care se află de 10 ani în ceea ce privește politica de personal. Cu toate că „specialiștii” ministerului aveau la dispoziție o serie de mijloace pentru a anticipa și pentru a acționa în consecință, aceștia s-au mulțumit să mențină an de an aceleași cifre pe școlarizare.

Efectul este evident și se vede cel mai tare în structurile de poliție, unde birourile sunt goale iar pe stradă avem una, maxim două patrule în 80% din localitățile urbane. Practic, toți acei lucrători de resurse umane din minister au stat degeaba și nu și-au îndeplinit principala atribuție pe care o au, gestionarea resursei umane.

După reducerea perioadei de școlarizare la 1 an și 3 luni pentru promoțiile ce se află în școlile de poliție în acest moment, după avizul primit din partea Ministerului Educației de reducere la 1 an a perioadei de școlarizare din instituțiile de învățământ postliceale de pregătire a agenților de poliție, în mod firesc au apărut inițiative legislative și pentru Academia de Poliție „Al. I. Cuza ”.

Concret, pe site-ul M.A.I. a fost publicat pentru transparență decizională proiectul de modificare a HG 294/2007 organizarea şi funcţionarea Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor care conține două propuneri importante:

1. Stabilirea unor condiții obiective pentru situația admiterii la Academia de Poliție fără concurs, ca modalitate de motivare profesională;
2. Modificarea procentului de 10%, stabilit în prezent, pentru locurile de frecvență redusă până la nivelul echivalent al posturilor scoase la zi;

 

Susținem această inițiativă deoarece se apropie foarte mult de ideea noastră pe care am propus-o în legătură cu cariera polițiștilor. Organizația noastră apreciază că accederea în cadrul sistemului să se poată face numai prin Școlile de Agenți de Poliție, urmând ca după 3-5 ani de activitate ca agent de poliție, colegii să poată opta pentru o specializare în cadrul Academiei de Poliție, într-o programă redusă de 12-18 luni.

În acest moment, suntem în situația ridicolă în care, pentru a deveni ofițer de poliție provenit din Academia de poliție, agenții de poliție care optează pentru locurile disponibile la forma de învățământ cu frecvență redusă, sunt testați din istorie, limba română și engleză, în loc să fie testați din legislația pe care o aplică ca polițiști sau ca viitori ofițeri.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

CITESTE AICI Proiect HG academie 18.08

 

Sindicatul EUROPOL: Șanse mai multe pentru agenți să urmeze cursurile Academiei de Poliție

Distribuie

15 răspunsuri

 1. Haideti sa nu transformam Academia in institutie muncitoreasca ca prin 1960.Cresterea nr de locuri este OK dar treb o proiectie strategica nu dupa ureche.Un OFITER treb sa ramana un OFITER.Altfel vedem ce planificari strategice avem.

 2. Cica Academie muncitoreasca, intr-o politie moderna nu avem nevoie de atatia ofiteri, avem nevoie de oameni in strada si mai ales ca examenul de admitere pt cei din sursa interna, cadre active, se da din istorie, gramatica lb romana si gramatica lb straina, in loc sa se dea din domeniul de activitate specific fiecarei arme in parte. Dar oamenii nu-s deschisi la schimbari si sindicatele nu se implica.

 3. Intreb si eu asa ca sa ma afly in treaba: Ofiterii nu pot iesi in strada sa munceasca cot la cot cu agentii, eu cunosc multi care fac asa ceva, asa ca nu ar trebuii sa le fie tarsa!!!??? Si in plus examenul din limba romana nu stiu daca ar trebuii scos neaparat😂😂😂!!!

 4. Un ofiter trebuie sa ramana un ofiter?! Ofiterul este cumva vreo capra neagra ce trebuie protejata?
  Proiectie strategica?! Cine sa o faca, ” specialistii” din Directia Management Resurse Umane? Cei care trebuiau si puteau sa anticipeze plecarile din Poliția Romana, dar nu au facut acest lucru?
  Agentii de politie sunt coloana vertebrala a Politiei Romane si multi dintre ei ar fi niste ofiteri foarte buni, pentru ca sunt politisti foarte buni!
  Nu este normal ca examenul de admitere in Academia de Politie sa fie la fel pentru cei din sursa interna cu cei din sursa externa. Daca stiu istorie, voi rezolva mai multe dosare penale?
  Politia Romana are nevoie de o reforma ampla, iar reforma trebuie sa inceapa de la modul in care devii politist. Trebuie sa existe un singur corp profesional in politie, si anume corpul ofiterilor de politie, cu studii medii sau cu studii superioare, cu functii de executie sau cu functii de conducere. Vrei un grad mai mare dai examen, la fel si pentru orice functie.
  Poate nu stiti, dar agentii de penitenciare care au studii superioare pot da examen pentru orice functie de conducere, iar daca au luat examenul primesc gradul de ofiter corespunzator vechimii pe care o au in sistemul lor, nu ca la noi gradul de subinspector. In momentul de fata, peste 70% din functiile de conducere din Administratia penitenciarelor sunt ocupate de către fosti agenti. La ei se poate, la noi de ce nu se poate acest lucru?

 5. Dar un politist , agent , care a lucrat 15 ani in strada , sau ca politist judiciar si are experienta de munca , cu ce este mai prejos fata de un ofiter cu 3 ani de academie ??de ce dupa 15 ani de munca daca vrea sa ajunga ofiter sa dea aceleasi examene ca unu din viata civila ?? Care e scopul ??

 6. Ar fi foarte bine ca examenul de admitere la Academia de Politie FR sa se facă prin concurs cu subiecte profesionale ce ne-ar putea ajuta pe viitor.

 7. O idee foarte foarte bună! Ar fi mult mai corect așa.
  Mi se pare discriminare sistemul actual, mult mai corect ar fi dacă ar exista o singură instituție de formare a polițiștilor și cu toții să înceapă cu același grad, iar școlarizarea să dureze mai puțin timp, să fie redusă de la doi ani, la un an, sau la câteva luni. Este okay și cum este acum, un an și trei luni. Astfel, nu ne vom mai comfurnta cu deficit de personal în cadrul instituției și repet, ar fi mult mai corect să înceapă toți polițiștii cu același grad la finalizarea instituției de formare a polițiștilor, deoarece Poliția Română nu reprezintă o instituție care ar trebui să deosebească studiile inferioare (școlile de agenți de poliție) față de studiile superioare (academia de poliție). Mi se pare absurd așa. Spre exemplu, în America încep cu toții de la același grad odată la finalizarea Academiei de Poliție, care durează șase luni și se recrutează lunar. Ei nu se confruntă cu deficit de personal din cauza acestui sistem.

  Încă o dată, subscriu propunerea! Sper să se implementeze această schimbare cât mai repede posibil.

 8. Admiterea la Academia de Politie asigura selectia unui personal de calitate si superior datorita dificultatii examenului de admitere si datorita formarii profesionale universitare specifive…domnul agent ar fi trebuit sa invete si sa reuseasca la admiterea in aceasta institutie nu sa se trezeasca dupa 15 ani ca nu e in stare sa sustina o admitere…practica europeana din italia franta spania ungaria polonia cehia etc sustine formatea politistilor in scoli de agenti si academii pt formarea ofiterilor…ar fi absolut normal ca domnul agent sa urmeze cursurile la zi ale acestei institutii nu fr sau alte facultai shmechere…mult succes la invatat

  1. Două facultăți, un masterat și o școală postuniversitară mă fac egal cu un absolvent de academie ? Serios ?! Și sunt un biet agent operativ . . .

 9. Pt comentatorul cu sistemul administratiei penitenciare pot sa iti confirm ca acum lucram la modificarea statutului si la limitarea accesului agentilor pe functii de comanda…suntem singurii din tot sistrmul de ordine publiva care ne pun sefi agenti si ne dam seama ca nu fac fata…aveti mare noroc ca aveti un ghid al carierei si niste etape pt ocupatea functiilor de managwment…oricum schimbam statutul acum si rezolvam problema!!!

 10. Agentii trebuiau sa se pregateasca cand au dat admiterea, nu sa se lamenteze ca li se ingradesc sansele de a junge ofiteri. Penibil

 11. Studentii din cadrul Academiei de Politie , forma de invățămînt frecventță redusă sun în continuare neîndreptiți de normele actuale. Astfel după terminarea studiilor obține doar gradul de subinspector iar un agent care promovează concursul la TCO obține grad echivalent cu vechimea în munca. Sporiți cat vreți numărul de locuri la IFR ca baieții ,,isteți ” de la facultăți fantome vor fi șefii și nu cei care promovează Academia de Poliție

 12. Si dupa un an de zile totul a rămas la fel,ba din contra,mai rau.Sportul se da doar la București și exact aceleași batem ca si cei ce dau la zi.Toate examenele de dau ca si cei care se înscriu pt învățământul la zi.Stau si ma intreb…ce beneficii are un subofițer care dorește să urmeze studiile Academiei de Poliție? Va spun eu: nu are nici un beneficiu.Zero.Si sindicatele dorm in continuare….

 13. Poate se mai insista pe tema aceasta. Este foarte bine ca s a marit nr de locuri pt invatamantul cu frecventa redusa, insa ideea cu test din legislatie in loc de istorie, romana, engleza, este mult mai utila…observ atat agenti cat si ofiteri care nu sunt foarte bine pregatiti, legislatia ar fi mult mai folositoare deoarece cu ea lucram atat in strada cat si la birou…chiar nu vad la ce imi foloseste istoria pt admitere. Ar fi o idee si o scoala unica pt politisti, asa cum este in Sua sau Germania, precum si in alte state din vest. Un nr unic de admitere, toata lumea sa iasa ofiteri, apoi in functie de realizari, rezultate, cursuri, specializari si examene pt functii de conducere sa se faca diferenta. Sper sa va implicati mult pe aceasta latura si sa vedem rezultatele muncii voastre de sindicat reprezentativ cat mai curand.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută