NU mai sunt bani pentru drepturile salariale din sistemul de apărare

Vremurile tulburi din Executivul prezent la Palatul Victoria se răsfrâng asupra personalului din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională. În mod foarte ciudat, angajații din cadrul MApN au fost anunțați printr-un „comunicat de presă” că salariul corespunzător lunii august nu va fi acordat în integralitate în 15 septembrie, așa cum se plătește în mod normal. Oare cum ar fi ca și militarii să iasă la raport și să ceară să nu se mai prezinte la serviciu până nu se rezolvă situația?

În comunicat se precizează că militarii vor primi doar soldele de funcție, fără norma de hrană și compensația de chirie. De asemenea, nu vor fi plătite la timp nici contribuțiile datorate de minister, dar nici impozitul pe veniturile salariale. Ce este de notat, este faptul că această atitudine a ministrului este una care ne îngrijorează și pe noi deoarece este evident că prin comunicatul de presă remis a simțit nevoia să atragă atenția asupra subfinanțării.

Rectificarea bugetară care trebuia să fi avut deja loc încă se lasă așteptată din motive pe care nimeni nu le poate anticipa, mai ales în condițiile în care premierul a declarat marți în Parlament că vom avea parte de o creștere a bugetelor tuturor ministerelor. Să nu uităm că în MAI, pe tot parcursul anului, în urma pensionărilor masive s-au făcut economii substanțiale din neplata unor salarii care erau bugetate până la finele anului 2017.

Totuși, încă nu știm dacă ministrul MAI a solicitat fonduri suplimentare pentru emiterea voucherelor de vacanță sau se va face că plouă și va lăsa acest drept pentru anul 2018. Mai mult, pentru a pune în practică toate promisiunile cu privire la echipamentele de protecție (veste antiglonț, veste antiînjunghiere, bodycam-uri etc) pe care atât dumneaei le-a făcut, cât și premierul, urmare a tragediilor prin care Poliția Română a trecut, este evident că rectificarea bugetului MAI trebuie să fie una pozitivă. Nu trebuie să fim induși în eroare de achizițiile de echipamente și logistică deja realizate deoarece acestea au fost planificate încă din 2016.

Echipa Sindicatului EUROPOL!

Sindicatul EUROPOL: NU mai sunt bani pentru drepturile salariale din sistemul de apărare