Salariul minim crește cu aproximativ 10% de la 1 noiembrie

 Consiliul Economic si Social  va dezbate și aviza mâine proiectul Hotărârii de Guvern privind creșterile etapizate ale salariului de baza minim brut pe țară garantat în plata, creșteri care au fost negociate cu confederațiile sindicale.

Acest indicator de bază al salarizării din România va crește cu aproximativ 10% începând cu data de 1 noiembrie 2018, chiar peste nivelul negociat, care viza un plus de 100 de lei. Valoarea salariului minim va urca astfel de la 1900 la 2080 lei.

Începând cu data de 1 noiembrie 2018, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, suma stabilită în bani care nu include sporuri și alte adaosuri, se stabilește la 2080 lei lunar, pentru un program complet de 166 ore, în medie pe lună, în anul 2018, reprezentând 12,53 lei/oră.

Prin excepție, începând cu 1 noiembrie 2018, pentru personalul încadrat pe funcții cu nivel de studii superior și pentru personalul cu vechime în muncă de peste 15 ani, salariul de baza minim garantat în plată, suma stabilită în bani care nu include sporuri și alte adaosuri, se stabilește la 2350 lei lunar,  pentru un program complet de 166 ore, în medie pe lună, în anul 2018, reprezentând 14,157 lei/oră.

Ministerul Afacerilor Interne a refuzat sub orice formă încadrarea polițiștilor pe funcții cu nivel de studii superior, motivând ambiguu că nu sunt necesare studiile superioare, cum se spune pe românește, sistemul ne vrea proști, fără a jigni într-un fel pe colegii noștri, ci doar de a arată ceea ce crede MAI despre polițiști.

Începând cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, suma stabilită în bani care nu include sporuri și alte adaosuri, se stabilește la 2080 lei lunar, pentru un program complet de 167,333 ore, în medie pe lună, în anul 2019, reprezentând 12,43 lei/oră.

Prin excepție, începând cu 1 ianuarie 2018, pentru personalul încadrat pe funcții cu nivel de studii superior și pentru personalul cu vechime în muncă de peste 15 ani, salariul de baza minim garantat în plată , suma stabilită în bani care nu include sporuri și alte adaosuri, se stabilește la 2350 lei lunar,  pentru un program complet de 167,333 ore, în medie pe lună, în anul 2019, reprezentând 14,044 lei/oră.

Este pentru prima dată în istoria salarială a României  când avem o împărțire a salariului minim după criteriul studiilor și cel al vechimii. Cei cu studii superioare sau cu vechime peste 15 ani trebuie să fie plătiți cu minim 2350 de lei brut începand de luna noiembrie 2018.

CITEȘTE AICI Nota de fundamentare a HG pentru stabilirea salariului minim

Viitorul ne aparține !

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Salariul minim crește cu aproximativ 10% de la 1 noiembrie

Distribuie

3 răspunsuri

  1. Bună ziua! Inițiați acțiuni pt. înlăturarea la CNCD și în justiție a acestei discriminări (una din multe altele) la care sunt supuși agenții de poliție. Cum vine asta că nu sunt necesare studiile superioare, dacă tot Tu, ca angajator ai analizat, ai aprobat și plătești de ani de zile sporul de studii superioare, recunoscând că acestea folosesc la îndeplinirea atribuțiilor de serviciu?! La încadrarea pe grila legii de salarizare nu mai sunt necesare?!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută