Salariul de funcție de minimum 1450 lei pentru polițiști, fără sporuri sau alte adaosuri

A fost publicată în M.of. Hotărârea Guvernului 1 din 06.01.2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Nivelul acestuia este de 1450 lei, așa cum s-a discutat și în ședința Consiliului Național Tripartit despre care v-am informat.

Elementul de noutate al acestui act normativ, este reprezentat de prevederea  referitoarea la excluderea sporurilor și adausurilor din salariul de bază minim brut pe țară.

HG 1

Acest aspect va genera o serie de dezbateri și opinii pe marginea modului în care, astăzi, sunt calculate salariile polițiștilor dar și a personalului contractual din cadrul MAI. Mai mult, tot cu incidență pe acest subiect s-a pronunțat și Curtea Constituțională a României, printr-un comunicat din 09.11.2016, prin care stabilea că este neconstituțională prevederea din legea de modificare a Legii 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, prin care sporul de risc și suprasolicitare neuropsihică de 50% poate fi acordat, dar fără ca acesta să fie inclus în salariul de bază.

Creșterea salariului minim la 1450 lei va produce efecte și asupra polițiștilor care l-a acest moment au salariul de funcție sub acest nivel. Astfel, vorbim de o creștere a salariilor, însă doar pe segmentul polițiștilor cu funcții mici sau cei care sunt nou intrați în sistem. Impactul efectiv al acestei creșteri va fi între 100-150 lei.

Sindicatul EUROPOL lucrează în acest moment la un mecanism de salarizare care să elimine din inechitățile, discriminările și nemulțumirile actuale, însă este important de precizat că este foarte dificil în contextul în care fiecare inspectorat aplică legislația după chipul și asemănarea șefilor cu influență, fie că vorbim de inspector șef sau șefii structurilor financiare, de resurse umane sau juridice.

Facem un apel la toți colegii, să manifeste o atenție sporită la fluturașii de salarii corespunzătoare lunii februarie, și care vor intra în posesia voastră la începutul lunii martie. Trebuie să intervenim prompt pentru a nu se mai repeta episodul din vară, când a fost majorat salariul minim la 1250 lei conform HG 1017/2015, iar multe inspectorate au aplicat o singură mărire, au inclus în salariul de funcție sporul de noapte sau alte sporuri/majorări, sau nu au aplicat sporul de 10% prevăzut de OUG 20/2016.

Nu trebuie să ne mulțumească faptul că am ajuns în situația de a ne bucura că se mărește salariul minim brut, pentru că suntem în situația absurdă în care, câteva mii de polițiști sunt plătiți cu această sumă infimă raportată la munca prestată și riscurile la care se expun.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Salariul de funcție de minimum 1450 lei pentru polițiști, fără sporuri sau alte adaosuri

Distribuie

23 de răspunsuri

 1. Mă interesează cum se va rezolva nedreptatea făcută polițiștilor care nu beneficiază de sporul de studii superioare și pe ce principii s-a acordat la unii iar la mulți alții nu cu toate ca ambele categorii desfășoară aceleași activități nimic în plus

 2. Sunt furati politistii care muncesc si nu au pile!
  Concret, daca nu au pile, pot lucra pana cad in cap ca niciodata nu beneficiaza de salariul de excelenta de 30/40/50 %, acesta se acorda numai pe pile, cel putin asta am constatat eu la IPJ Alba pana la data de 01.12.2016.

  1. Da, pot confirma oricand asta…numai seful stabileste cine merita, nu legea sau ordinele care sunt, in mod intentionat, confuze !

 3. Si la penitenciare se procedează la fel, doar pilosii,lîngăii si pupiincuristii au parte de salarii de excelenta.

 4. Ar treb facut sal minim brut la 15 mil ca o fam sa traieasca cat de cat acceptabil, ne mareste sal dar cu siguranta o sa mareasca taxele toate, gaze,curent,apa, mancare s.a ,, nu o sa simtim deloc aceasta mica marire..si ne miram de ce locuitorii Romaniei pleaca din tara! Trist

 5. Pai cei cu vechime din 15 ani cu un salariu de funcție de 1450 lei rămâne la același salar. Pai un debutant are același nivel de salarizare cu mine. E corect?

 6. Nu ma simt reprezentat, ca politist, de sindicatul unde sunt membru acum. M-ar interesa o schimbare…si aici vorbesc si in numele mai multor colegi, agenti de politie. Mi-as dori sa va cunosc gândurile, intențiile si realizările de pana acum.
  Cu respect,
  un coleg.

 7. Dar ia sa vorbim noi de salariu care il luam in mana, ala de e pe fluturas, la privat aceasta suma frumusica o ai dupa multi ani si dupa ceva studii si acreditari. Studii pe bune nu Spiru Haret. Un subofiter angajat pe studii medii are 3000 de lei in mana, daca mai ia si bani de chirie 3500… In privat se munceste de iti ies ochii pentru acesti bani. Sa nu mai vorbim ca daca nu ai facultate doar visezi la acei bani 😉 In privat nu-ti da nimeni sporuri 😉
  Ciocu mic!

  1. Ciocu mic tu…nu se compara una cu alta…ai vazut privati la dezapezire ? Ai vazut privati cu familiile amenintate ? Ca sa fii politist trebuie sa ai anumite calitati fizice si psihice…Esti politist ? Eu cred ca nu !

 8. Pentru politisti incadrati direct fara scoala mi se pare acceptabil acest salar. In ceea ce priveste salariile de merit si excelenta e la atitudinea sefilor si nu e corect, ar trabui dupe rezultatele munci date aceste salarii pe un an de zile si daca in continuare ai rezultate bune sa beneficiezi in continuare. Pentru politisti incadrati direct si nu numai ar trabui analizati anual si dati afara din sistem care nu au rezultate.

 9. Ideea e alta! Nu te mai plange pe aici ca ai salariul minim, cand in mana ai peste 3000 de lei. Dupa tine, cei ce dau la lopata, cei care muncesc fizic, ar trebui sa castige mai mult ca aia de au invatat, au facut facultate, una pe bune…
  Zii multumesc ca ai un serviciu sigur si ca ai un salariu peste media din aceasta tara!

 10. Pt. ALIN de cate ori te-ai bagat intre zece oameni care se bateau,printre care erau si unu,doi cu cate ub topor.cutit sau slte ustensile din segmentul “privat” cate revelioane le-ai facut inghetat de frig in intersectie la dirijat traficul si de cate ori ti-i s-au spart anvelopele la masina? Ca eu, toate cele de sus, le- am prins din plin. Si inca ceva ce te rrtine sa te faci si tu politist.

 11. Logica simplă, dacă din greșeală în ROM s-ar adopta ca moneda EUR nu știu cine s-ar mai duce la muncă; de ce nu s-a trecut la EUR, Hmm pai unii au făcut averi și și-au plătit și își plătesc scăunelul din a specula naivitatea și prostia majorității. Dacă îți vinzi munca ieftin, primești puțin. Unde există suficienți doritori sa trăiască de pe azi pe mâine vor exista și suficienți doritori sa facă averi de pe urma lor. Indiferent cum s-au numit de-a lungul timpului “doritorii” au știut o chestie de baza : cel ce este pe plantația lui trebuie sa aibă asigurate doar nevoile primare, dacă ajunge sa aibă mai mult va deveni la fel ca EL.

 12. Alin, fără supărare dar pe salariul minim de 300 € tu mergi la munca sa muncești înseamnă că :
  1. îți vinzi munca extrem de ieftin;
  2. Sindicatele din care faci parte sau te reprezinta lucrează pentru minoritate, nu pentru majoritate;
  Etc
  Imaginează-ți situația în care de exemplu, dacă ar exista unitate și încredere între semeni, toți șoferii de tir ar spune la unison ca nici unul nu o sa meargă la munca dacă nu sunt plătiți ca în restul Europei, sau dacă nici un roman nu ar mai merge la munca cam 3—4 luni, partea amuzanta e ca nu trebuie să ieși din casa și sa demonstrezi ca să îți ceri drepturile.
  Atâta timp cât noi o sa ne dorim ca să muncim doar pentru a ne asigura nevoile primare nimic nu se va schimba.
  Pana acum ca observație de final majoritatea își dorește sa mergem în Europa în loc sa își dorească sa vina Europa aici. Dacă e prea complicat ce am spus, îți doresc sa ai spor la muncă pe 300€, eu pentru atât nici nu ies din casa mai ales ca un emigrant ia stand acasă cam 700€ minim prin Germania. 😉

 13. ca personal contractual momentan baza de calcul este de 980 conform unei hotarari de guvern din 2010 si de acolo pleaca srorurile inclusiv cel de vechime care este inclus in salariul de baza asta vorbind de muncitor calificat . Oare la noi se aplica aceasta lege sau ne sare ca de obicei chiar daca facem parte dintrun sindicat totul se raporteza la politisti despre noi nu se spune nicaieri noi nu exzistam in sistemul asta numai cand e vorba de munca

 14. Prieteni, e vorba de altceva! Nu-mi place ipocrizia, unii se plang ca au minimul pe economie si au mai mult. Zii frate, am xxx, dar consider ca vreau merit mult… explica-le la oameni de ce meriti mai mult.
  In tarile civilizate oamenii fug de la stat in privat, la noi e invers! Privatul tine in spate sistemul public prin taxe si impozite. E o ineptie sa fii mai slab pregatit si sa castigi mai bine decat ala care-ti sustine salariul. Si stiu ce vorbesc, a fost o perioada cand 90% erau angajati pe pile 😉

 15. Pentru personalul contractual nu sare nimeni? Existam si noi in sistem si din păcate suntem numai in titlul SNPPC! Si noi muncim in acest sistem dar noi nu avem drepturi, doar obligatii!!!!

 16. La personalul contractual nu s-a schimbat nimic, salariul de baza apare si acum, in luna iuniela fel, cu toate sporurile incluse. Mentionez ca am salariul de incadrare sub salariul minim pe economie. Se va schimba ceva odata cu intrarea in vigoare a legii salarizarii?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută