Cum ar trebui sa arate fluturasul de salariu al politistilor

Foarte puțini polițiști cunosc toate elementele salariale pe care le vad luna de luna pe fluturașul de salariu. Și mai puțini cunosc modul în care se calculează sporurile, majorările sau alte drepturi cuprinse în fluturas.
Din acest motiv ne-am pus întrebarea fireasca dacă numai în MAI exista aceasta forma de “fluturas” din care nu înțelegi mai nimic. Nu stii cu cat ești plătit pentru orele de noapte, nu știi cate ore efectuate în zilele de repaus si sărbători legale ți-au fost plătite, nu vezi de ce gradație beneficiezi sau, și mai grav, nu știi din ce au compus efectiv salariul cei de la financiar.
IMG-20170106-WA0004-1
Nici pentru structurile financiare din inspectorate situația nu este mai roz. Hățișul legislativ aplicabil salarizării polițiștilor a generat un haos, iar în acest moment, fiecare contabil aplica legislația salarizării după cum ii taie capul.
Trebuie sa înțelegem ca dacă luna de luna, ne uitam la fluturașul de salariu doar la rubrica “TOTAL DREPTURI ACORDATE PE CARD”, fără sa înțelegem și sa verificam mecanismul prin care s-a ajuns la suma finala, riscam sa fim victime sigure.
Nu mai departe de luna iunie 2016, când trebuia ca polițiștii sa vadă impactul creșterii salariului minim brut pe economie la 1250 lei, multi au constatat cu surprindere ca salariul de funcție (echivalentul salariului minim), care este format din coeficientul funcției × VRS  (valoarea de referință sectoriala) + salariul de grad + gradație, conținea și sporul de noapte sau alte sporuri, cu scopul de a umfla suma, astfel încât polițiștii sa nu observe ca suntem plătiți sub salariul minim.
Totuși,  nu este o minune sa ai parte de normalitate. Nu este un moft sa ceri lucruri firești.  Iar aceasta situație am întâlnit-o la Ministerul Justiției,  în cadrul ANP, unde sunt încadrați functionari publici cu statut special, care sunt in aceeasi familie ocupationala a Apararii, Ordinii Publice si Securitatii Nationale și cărora li se aplica exact aceeași legislație a salarizării.
Aceștia beneficiază de un fluturas detaliat, transparent și din care poți vedea punctual toate elementele ce compun salariul. Astfel, fiecare agent/ofițer de penitenciar poate sa verifice dacă i se acorda corect drepturile salariale.
Sindicatul EUROPOL a trimis o solicitare MAI prin care a cerut sa fie modificat programul informatic care generează fluturașul de salariu, astfel încât citirea acestuia sa nu mai reprezinta o adevărată enigma, și sa nu mai existe moduri diferite de calcul al salariului. După aplicarea acestei modificari, suntem convinși ca multi dintre polițiști vor avea surprize, și vor constata ca nu sunt plătiți cu toate drepturile și cuantumurile ce li se cuvin.

 

Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL

 

 

 

 

Sindicatul EUROPOL: Cum ar trebui sa arate fluturasul de salariu al politistilor

Distribuie

7 răspunsuri

 1. Poate într-un viitor apropiat asa va arata Europol, succes în toate demersurile!!! va sprijinim și va susținem!!

 2. Asta nu este lege. Unul cu salariul de 2000 lei i se pune 20% si celui cu 1400 tot 20%. Este corect , NU! Dati dracului celui cu salariul mic 20% sa poata trai ca cel cu salariul mare. Parlament de hoti.

 3. Sindicatele stiu ca 75% din functiile de agenti de politie ce lucreaza in Centrele de Retinere si Arest Preventiv sunt de Agent IV ? , Credeti ca e normal ca politisti cu vechime de 20- 28 ani ajunsi la gradul de ASP sa lucreze pe aceste functii in timp pe oameni fara experienta sunt angajati din sursa externa pe functie de Agent 1, sau elevi debutanti? Unde sunt si ce fac sindicatele?

 4. Corect ceea ce spuneti. Totusi cu scuzele de rigoare eu cred ca nu este altceva decat reacredin ta ca sa ne pronuntam in termeni cat de cat juridici. De ce.
  In vederea executarii sarcinilor operative au fost emise de directiile de specialitate multe foarte multe proceduri de lucru. E drept unde copy-paste dar sunt totusi vune si utile. Si acum intrebarea.
  CARE ESTE CAUZA pentru care nu a fost emisa o procedura de calcul a drepturilor salariale ale politistilor in care sa fie specificat negru pe alb suma de la care se pleaca in vederea calcularii acestor drepturi deloc neglijabile, cum se aplica sporurile si toate celalalte.Restul ar fi matematica de clasa primara cred. Dar eu cred ca fiecare IPJ ii este lasat la latitudinea contabilului sef respectiva a managerilor modul de calcul, la sfarsitul anului sunt calculate cumva niste ECONOMIIurmate foarte probabil de niscavai prime de buna administrare destul de consistente. CEL PUTIN ASA SPUN GURILE RELE PRIN TARG !!

 5. Ce te face sa crezi, Dorule, ca cei de la salarizare n-au proceduri de lucru? Le sunt pline calculatoarele de prlceduri. Mie ca angajat, care nu umblu prin târg, nu ma incalzesc procedurile de lucru alora de la financiar. Ideea era sa se umble la programul (licentiat) de fluturasi si sa-l simplifice.

 6. Nici asa nu e firesc …dar macar ar fi transparent.
  Eu vreau o lege a salarizarii corecta pentru politisti..nu vreau sa fiu la mana DGF..Nu vreau o salarizare prin ordin ..nu vreau un salariu de merit ..nu vreau spor ptr.lucrari de exceptie si alte prostii care sunt acordate doar acolitilor sefilor de unitati ..dupa ce i.si trage spuma DGF .ul ..Ministerul si Inspectoratele de arma ..asa ca in teritoriu mai ramane praful de pe toba.Pentru munca egala salariu egal .Fiecare om din aceste structuri e important ..asa ca vreau o salarizare echitabila pentru toti..nu sporuri sau alte prostii.Succes Eurpol in atingerea obiectivelor.. in sensul de a castiga drepturi salariale pentru toti politistii ..in functie de importanta ..demnitatea si statulul acestei profesii.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută