Protest la Ministerul Muncii. Întâlnire la Guvern

Azi, 17 august, începând cu ora 12:00, la sediul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Sindicatul EUROPOL alături de SNPP, ambele afiliate Federației PUBLISIND, prin cei 400 de polițiști și polițiști de penitenciare prezenți au protestat față de proiectul de OUG inițiat de ministrul muncii, Marius BUDĂI. Intenția Guvernului de a acorda doar un sfert din cele două tranșe restante, la 8 luni după ce ne-au promis același lucru, timp în care au făcut economii pe spatele bugetarilor prin neaplicarea Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice reprezintă o sfidare la adresa polițiștilor. Mai mult decât atât, faptul că o parte din ministere erau nominalizate prin același proiect de OUG să beneficieze de o creștere de 15% a salariului de bază, ne-a demonstrat încă o dată, că fonduri există însă nu pentru „muritorii de rând”.

În aceste condiții, am pus pe masă o listă de revendicări din care Guvernul poate să aleagă, nu de alta dar la câte restanțe și plafonări ale drepturilor de natură salarială avem, pot începe cu ce doresc.

Luate pe rând, revendicările noastre indică exact tema principală a acțiunii de azi – MITINGUL RESTANȚELOR:

Revendicările noastre:

1. acordarea integrală a diferențelor salariale restante conform legii-cadru privind salarizarea; nu vrem nimic in plus – este vorba doar de drepturi RESTANTE!

 

 2. actualizarea normelor legale de hrană și echipare cuvenite; acestea se actualizează periodic conform legii corelat cu evoluția prețurilor de consum dar… sunt PLAFONATE prin OUG; deci nimic in plus – ci RESTANȚE!

 3. actualizarea cuantumurilor drepturilor plafonate începând cu anul 2010; ca exemplu – suntem salarizați pe sistem militar si avem salariu de grad – de asemenea actualizat conform legii si de asemenea PLAFONAT la 1/4 din valoarea reala (la nivel 2009) – deci tot RESTANȚE!

4. indexarea pensiilor militare corelat cu inflația reală; sau guvernul sa tina si prețurile pe loc daca poate – daca nu – sa nu blocheze corelarea pensiilor cu inflația (15%) / pensiile nu sunt doar neindexate dar sunt si plafonate prin OUG 59/2017 – deci o dubla RESTANȚĂ.

5. majorarea salariilor de funcție – cu 15% similar cu salariații din alte ministere; nu este discriminare si tratament injust sa vedem intr-un proiect de OUG cum sunt majorate cu 15% salariile funcționarilor si personalului contractual din Min Justitiei si nu numai? Cei din prima linie, care s au îmbolnăvit sau au murit de covid, la datorie, din aceleași ministere, ce au de nu merita recunoașterea riscurilor? Nici sporul de COVID nu a fost gândit pentru noi – nu a contat ca am lucrat in contact direct si ca ne au murit colegi. Discriminarea o consideram echivalenta cu o noua RESTANTA identificata de noi! (proiectul de OUG a fost retras azi dimineață și a reapărut în cursul după amiezii fără creșterea inițială de 15% propusă doar pentru aparatele centrale ale unor ministere!)

De asemenea, prin intermediul președintelui confederației Blocul Național Sindical (BNS), Doru Costin, am avut o întrevedere înainte de protest cu ministrul muncii, Marius Budăi, căruia i-am prezentat din nou contextul salarial în care se află polițiștii încă din 2009. Mai mult, am insistat pe restanțele existente în interiorul familiei ocupaționale apărare, ordine publică și securitate națională, în ceea ce privește salariul de grad care este plafonat în prezent. Doar pentru acest element salarial, dacă s-ar elimina plafonarea care a fost menținută anual prin OUG-uri, vorbim despre creșteri ale salariilor de funcție apropiate unei tranșe din cele două restante. Și asta doar pentru a demonstra că dincolo de Legea nr. 153/2017, polițiștii sunt în situația în care drepturile lor sunt afectate de peste 12 ani fără ca vreun Guvern să-și fi asumat o dată pentru totdeauna eliminarea acestor inechități și discriminări salariale. Răspunsul ministrului muncii a fost însă unul rezervat spre pesimist din cauza contextului economic și social actual, dar a fost receptiv la faptul că din 2023 s-ar putea elimina plafonările pe mai multe drepturi salariale ale polițiștilor, sens în care și-a asumat că va prelua aceste aspecte în construcția proiectului de buget pentru anul 2023, care va începe peste 2 luni.

În timpul protestului, am primit și invitația din partea consilierului de stat Iulian CHIFU, care a fost mandatat de către Nicolae CIUCĂ, premierul României, să preia revendicările noastre. Astfel, am dat curs invitației și după protest am participat la o discuție aplicată pe variantele tehnice și legislative prin care Guvernul poate interveni pentru ca drepturile salariale ale polițiștilor și ale celorlalți angajați din sistemul de ordine publică și securitate națională să fie „ameliorate” pentru a putea fi acoperită inflația galopantă și creșterea prețurilor la carburanți, gaz și energie electrică. În mod evident am insistat din nou pe aplicarea integrală a Legii nr. 153/2017, dar suntem conștienți că aceasta produce o presiune mult prea mare pe bugetul existent, sens în care am prezentat alternativa eliminării plafonărilor pentru drepturile salariale specifice polițiștilor, care se raportează multe dintre ele la salariile din 2009. Consilierul de stat ne-a asigurat că aceste variante vor fi prezentate premierului fără a se pronunța în ce măsură sunt fezabile.

Este evident că revendicările noastre nu vor putea fi soluționate prin 2-3 proteste. De aceea, am luat decizia, împreună cu organizațiile sindicale partenere să anunțăm un calendar de proteste până la finalul anului 2022, dar în același timp analizăm și modalități alternative prin care să conștientizăm factorul politic despre importanța și rolul nostru în societate. În perioada imediat următoare vom anunța data următorului protest.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Protest la Ministerul Muncii. Întâlnire la Guvern

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Un lucru nu le-ati spus decidentilor politici: Ca ni se va taia norma de echipare de 260 lei in timp ce ei ne dau 1/4 din transele restante, deci vreo 150 lei. Practic dupa ce primim „marirea” salariile noastre vor scadea si vom fi muritori de foame la costul actual al vietii.

  2. O masura de luat in seama ar fi ca nici o structura a MAI sa nu mai aplice amenzi si sanctiuni complementare! Doar avertismente, si asta oricat timp e nevoie! Daca suntem uniti cu totii si nici un politist nu mai aplica amenzi timp de 6 luni, sa vedeti cum se schimba situatia!
    In acest fel nu poti fi acuzat de favorizarea infractorului si nu ti se poate face nimic pe cale disciplinara! Trebuie doar sa fim uniti. Dar din pacate mereu vor exista lingaii, de care e plin sistemul!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.