Delegări ilegale, bani publici cheltuiți haotic, ploșnițe și gândaci la Inspectoratul pentru Imigrări

Nu de puține ori am scos în evidență pericolul produs de împuternicirile pe funcții de conducere în Ministerul Afacerilor Interne, care de cele mai multe ori au adus ca rezultat haosul și  incompetență. Acest lucru se întâmplă și la Inspectoratul General pentru Imigrări unde la sfârșitul lunii februarie a fost împuternicit pe funcția de inspector general Marius Florin Mihăilă, colegul de liceu al ministrului Lucian Bode. Acesta a fost împuternicit pe această funcție într-un context destul de sensibil, acel al războiului ruso-ucrainean, când România s-a confruntat cu un aflux mare de migranți ucraineni,  acesta nu făcând decât să ducă în derizoriu rolul și importanța instituției.

Despre chestorul Marius Florin Mihăilă am prezentat în trecut mai multe materiale cu peripețiile acestuia în rolul de ”Nică” al poveștilor lui Ion Creangă, însă un Nică diferit, fără capacități manageriale și fără niciun fel de cunoștințe. Începând cu sfârșitul lunii februarie, anul curent și până în luna iulie, nu mai puțin de 150 de polițiști de la imigrări (aproximativ 15% din totalul de angajați) au fost delegați câte cel puțin 15 zile în alte localități decât cele în care își desfășoară activitatea la distanțe de cel puțin 500-600 km.

Astfel că polițiști din București s-au trezit delegați la Suceava, Timișoara , Constanța sau Satu Mare, polițiști din Timișoara au fost delegați la Botoșani sau Constanța și de la Suceava la Timișoara, iar exemplele pot continua. Culmea, nu au fost delegați doar polițiști cu funcție de execuție, ci și cu funcție de conducere, șefi birouri, servicii sau directori.  Mai mult de atât, polițiștilor li s-au întocmit anexe la fișa postului, contrar prevederilor Ordinului MAI nr. 140/2016, care stabilește niște situații particulare în care se întocmesc aceste anexe, similar situațiilor  când se lucrează într-un proiect pe fonduri europene.

Ei bine, în mod ilegal, polițiștii au îndeplinit sarcini peste fișa postului și fără acordul acestora pentru polițiștii din cadrul structurilor suport: consilieri juridici, resurse umane, financiar sau control. Stăm și ne întrebăm care a fost fundamentarea pentru delegarea unui șef serviciu sau a unui director în condițiile în care toate funcțiile de conducere unde au fost delegați erau deja ocupate.

În spatele acestor delegări fictive unde inspectorul general Florin Mihăilă, pentru a crea o aparentă ”nevoie” a instituției i-a obligat pe șefii de servicii sau birouri din județele unde au fost delegați polițiștii să solicite personal, în condițiile în care afluxul de migranți la frontiera ucraineană a scăzut la minimum, iar volumul de muncă din localitățile de unde au fost delegați (București sau Timișoara) au un deficit excesiv de personal, iar volumul de muncă depășește cu mult  capacitatea instituției. Totodată, prin aceste delegări care au avut ca scop să creeze o stare de temere în rândul personalului și terorizarea șefilor pentru a renunța la funcțiile de conducere, nu sunt criterii de ordin profesional sau situații operative care să justifice acest lucru și totodată s-a creat o gaură uriașă în bugetul Inspectoratului General pentru Imigrări.

Și vom efectua un calcul simplu, un polițist delegat primește 250 lei pe zi (diurna de delegare +diurnă cazare), aproximativ 3750 lei. La aproximativ 150 de polițiști delegați, instituția a cheltuit nu mai puțin de 560.000 lei, creând o pagubă uriașă instituției doar pentru a satisface moravurile lui Florin Mihăilă. În condițiile în care bugetul instituției este destul de redus, iar  Centrele de Azil sunt pline de ploșnițe și gândaci, dezinsecțiile făcându-se la intervale mari de timp, chestorul Mihăilă se comportă ca un caimacan pe moșie.

Mai mult de atât, printr-o dispoziție a lui Florin Mihăilă, șefii de structuri trebuie să trimită zilnic pe grupurile de comunicare whatsapp poze din fiecare unitate pentru a se vedea stadiul curățeniei în condițiile în care fondurile alocate pentru asemenea activități nu au fost aprobate niciuneia dintre structuri, obligându-i astfel să vină  cu bani de acasă pentru menținerea unei stări de igienă minimă pentru că fondurile care ar fi trebuit alocate sunt cheltuite de inspectorul general pentru propriile hatâruri.

 

 

Concluzia pe care o tragem după cele șase luni de împuternicire ale lui Florin Mihăilă  este una groaznică: o mare gaură la bugetul Inspectoratului General pentru Imigrări de 560.000 lei, 150 de polițiști delegați ilegal și cu o  justificare superficială, Centrele pentru Solicitanți de Azil pline cu ploșnițe și gândaci, unde atât cei cazați acolo, cât și personalul care își desfășoară activitatea, riscă să se îmbolnăvească.

Împuternicitul Florin Mihăilă a făcut numai prăpăd pe unde a fost și aici avem câteva exemple elocvente,  la IPJ Sălaj practica aceeași metoda cu delegările polițiștilor care nu erau pe placul lui și deranjau,  a rezoluționat cu ””NU APROB” concediile medicale, de parcă ar fi fost cel puțin doctor și ar fi avut acest atribut, a oprit mașinile în trafic dorind să-i sancționeze contravențional pe participanții la trafic,  considerându-se polițist rutier, deși el era împuternicit inspector șef, la Academia de Poliție  a spălat plagiate alături de colegii lui din conducerea unității de învățământ de la acea vreme care acum au fost dați afară ca urmare a condamnării în dosarul care a avut ca obiect amenințarea cu moartea a jurnalistei Emilia Șercan.

Este de noaptea minții ca un asemenea ”meneger”  ca Florin Mihăila care nu a ocupat niciodată o funcție de conducere ca urmare a promovării unui concurs, ci doar prin împuternicire pentru simplu fapt că a fost colegul de liceu al ministrului Lucian Bode și au împărțit laptele și cornul în recreația mare, să transforme instituția într-o moșie. O instituție precum Inspectoratul General pentru Imigrări are în momentul de față toate funcțiile de conducere ale instituției ocupate prin împuternicire, iar în ceasul al doisprezecelea, ministrul Lucian Bode trebuie să renunțe la împuternicirea unor  persoane care nu au făcut decât să creeze haos și teroare. Am sesizat Corpul de Control al Ministrului cu privire la aceste nereguli grave, cât și Curtea de Conturi pentru cheltuirea nejustificată a banilor publici, în speranța în care competența managerială trebuie să primeze în fața prieteniilor și cumetriilor.

 

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Delegări ilegale, bani publici cheltuiți haotic, ploșnițe și gândaci la Inspectoratul pentru Imigrări

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută