Programul de lucru al polițiștilor de ordine publică nu se modifică!

Având în vedere discuțiile vehiculate cu privire la noile fișe cadru pentru structurile de ordine publică, în sensul că polițiștii de ordine publică urmează să lucreze doar în schimburi de 8 ore/zi, am solicitat lămuriri suplimentare cu privire la aceste aspecte din partea Direcției de Ordine Publică, în contextul existenței unor interpretări eronate de către șefi, la nivelul unor IPJ-uri.

Vă prezentăm mai jos, răspunsul Direcției de Ordine Publică care face lumină și clarifică aspectele referitoare la formele de organizare ale programului de lucru la nivelul structurilor de ordine publică. Rezultă așadar că prin Fișa cadru nu se poate stabili programul de lucru și nu se pot substitui prevederile OMAI nr. 577/2008 ce reglementează programul de lucru al polițiștilor. Mențiunea din fișa cadru fiind una generică, de 8 ore pe zi, 40 ore pe săptămână. Dar în niciun caz nu se poate interpreta că nu se pot organiza schimburi de 12 ore sau că nu se pot depăși cele 40 ore pe săptămână.

De asemenea, organizația noastră apreciază că întocmirea unor fișe cadru la nivelul structurilor de ordine publică este forțată și nejustificată, mai ales în condițiile în care la acest moment avem în vigoare noua Concepție de ordine publică stabilită prin Dispoziția IGPR nr. 14/2023 care produce efecte încă din data de 01.03.2023. Mai mult decât atât, fișele cadru elaborate la nivelul IGPR trebuiau să vizeze exclusiv cerințele de ocupare ale postului și atribuțiile de serviciu ale polițiștilor, față de care se puteau permite modificări doar cu acordul DOP.

De altfel, inclusiv prevederile art. 5 alin. 1 din Anexa nr. 1 la OMAI nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne sunt extrem de explicite statuând fără vreun dubiu că numai modificarea cerințelor de ocupare și atribuțiilor postului din cuprinsul fișei cadru se realizează cu acordul structurii de specialitate, orice alte modificări ale fișei fiind atributul șefului nemijlocit conform art. 6 alin. 1 lit. d) din anexa menționată anterior.

Articolul 5

(1) În vederea gestionării în mod unitar a activităților de analiză a posturilor și de întocmire a fișelor posturilor, inspectoratele generale/similare pot elabora fișe-cadru. Acestea se referă exclusiv la posturi sau categorii de posturi având atribuții și cerințe de ocupare similare la nivelul mai multor structuri centrale și/sau teritoriale, aflate în subordine/coordonare pe linie de specialitate.

Articolul 6

(1) Etapele desfășurării analizei postului sunt următoarele:

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

d) stabilirea, de către șeful nemijlocit al titularului postului, a sarcinilor, îndatoririlor și responsabilităților postului care se vor include în modulul D din fișa postului, precum și, de către membrii comisiei de analiză, a condițiilor specifice de muncă care se vor include în modulul C din fișa postului, conform Structurii fișei postului și Instrucțiunilor de completare prevăzute în anexa nr. 14 la ordin

În concluzie, este extrem de relevant de reținut faptul că toate unitățile sau subunitățile de poliție din țară care au ca formă de organizare schimburi a câte 12 ore își pot păstra programul de lucru iar o eventuală modificare a acestuia nu poate avea la baza ca argument fișa cadru.

În situații punctuale, unde șefii nu vor ține cont de argumentele expuse mai sus și vor realiza demersuri de modificare a programului de lucru din schimburi de 12 ore, vă rugăm să ne contactați pe orice cale pentru a putea avea o reacție adecvată lipsei de consultare a polițiștilor de ordine publică. Avem suficiente experiențe cu privire la șefii care vor să impună schimburi de 8 ore doar pentru a putea să controleze efectivul și să îi pedepsească pe polițiștii incomozi sau să îi favorizeze pe polițiștii aserviți.

Sindicatul EUROPOL: Programul de lucru al polițiștilor de ordine publică nu se modifică!