Nu trece zi în care să nu fim sesizați de către polițiști despre încălcarea drepturilor prevăzute de legislație sau despre interpretările unor analfabeți funcționali care ocupă funcții de „șef” și care fac abuz de putere.
În acest caz vrem să vorbim despre hărțuirile la care au fost supuși zeci de polițiști din cadrul IPJ Brașov, majoritatea dintre ei recent absolvenți ai școlilor de poliție, repartizați la posturile de poliție.
Totul a început cu momentul în care aceștia, după ce și-au identificat cu multă greutate locuințe de închiriat în mediul rural, au solicitat acordarea compensației de chirie conform HG 284/2005, care reprezintă o sumă de aproximativ 380 lei. Răspunsul aberant al „specialiștilor” din cadrul IPJ Brașov a fost de respingere a acordării dreptului pe motiv că polițiștii nu și-au găsit chiria exact în satul în care se află și postul de poliție.
Cu alte cuvinte, nu contează pentru ei că o comună are mai multe sate, iar acestea fac parte integrantă din comună. Analfabetismul funcțional al celor care sunt obligați să acorde aceste drepturi polițiștilor, este atât de pronunțat încât ei nu mai fac o analiza a textului de lege, ci îl aplică ad-litteram, după cum îl citesc.
Astfel, IPJ Braşov a mai adăugat o condiţie, cu de la sine putere, respectiv aceea de a locui obligatoriu pe raza satului în care se află sediul postului de poliţie. Există colegi care locuiesc la maxim 2 km de sediul postului de poliţie, în aceeaşi comună în care îşi desfăşoară activitatea, dar cărora le-a fost refuzat nejustificat acest drept.
Din răspunsul Direcţiei Generale Fianciare din MAI anexat mai jos reiese clar că termenul „localitate” din cuprinsul HG284/2005 este interpretat în mod greşit la nivelul IPJ Braşov, acesta referindu-se la comună, ca unitate administrativ-teritiorială de bază, şi nu la sat.
Este regretabil faptul că unii colegi au renunţat la drepturile lor legale, fiind „lămuriți” de către colegii de la Serviciul Resurse Umane că nu au dreptate, iar din acest motiv îi rugăm pe toți polițiștii care se află în asemenea situații să ne contacteze pentru a le asigura asistența necesară revendicării acestui drept. Totodată, pentru maniera deficitară de aplicare a legii, vom solicita cercetarea disciplinară a șefilor structurilor implicate.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL
Un răspuns
După cum militarii beneficiază de compensația de chirie pe raza garnizoanei lor așa și polițiștii ar putea avea acest drept la fel!… Care e problema ca polițistul să-și cumpere/construiască o locuință în localitatea limitrofă celei în care își desfășoară activitatea?! Propun inițiați un demers în acest sens! Succes!